«Κατάφερε να πείσει τους συμπολίτες της ότι πρέπει να δέχεσαι τους ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια με κίνδυνο της ζωής τους. Δεν ήταν εύκολο, η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησάκι και έχει χρειαστεί να δεχθεί χιλιάδες ανθρώπους, ζωντανούς αλλά… και νεκρούς! Με το παράδειγμά της καλεί όλες τις πόλεις να είναι ανοικτές σε αυτούς τους θλιβερούς, εγωιστικούς καιρούς» (Πινούτσια Σ.)

Η Τζούσι Νικολίνι γεννήθηκε στη Λαμπεντούζα το 1960 και ανέλαβε αντιδήμαρχος σε ηλικία 23 χρονών. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος «εκπαίδευσης» όσον αφορά την αντίσταση στις απειλές της Μαφίας. Χάρη σε αυτήν ανακηρύχθηκε το 1997 φυσικό καταφύγιο η μαγική Παραλία των Κουνελιών. Δεν υπέκυψε σε καμία απόπειρα εκφοβισμού. Ούτε στον βανδαλισμό του πατρικού ξυλουργείου ούτε στα στεφάνια κηδείας που βρήκε μπροστά στο σπίτι της ούτε στον εμπρησμό της τοπικής ένωσης προστασίας του περιβάλλοντος.

«Στηρίζω την Τζούσι Νικολίνι για το πάθος, τη δύναμη και την ανθρωπιά με την οποία διαχειρίζεται τη μεταναστευτική καταστροφή στη Λαμπεντούζα, παρά την ολιγωρία και ενίοτε την αδιαφορία της ΕΕ, και χωρίς ποτέ να ξεχνά τους συμπολίτες της» (Κλάουντια Φ.)

«Είμαι η νέα δήμαρχος της Λαμπεντούζα. Μου παρέδωσαν 21 σορούς ανθρώπων που προσπαθούσαν να φτάσουν στο νησί. Το κοιμητήριό μας δεν έχει άλλον χώρο. Πείτε μου, πόσο πρέπει να το μεγαλώσουμε;». Η Νικολίνι διαβίβασε την επιστολή αυτή σε όλες τις ιταλικές Αρχές τον Νοέμβριο του 2012, έξι μήνες αφότου εξελέγη. Εναν χρόνο αργότερα, την ημέρα του ναυαγίου ενός πλοιαρίου με 500 επιβαίνοντες, έστειλε στον τότε πρωθυπουργό της χώρας ένα τηλεγράφημα που έκανε τον γύρο του κόσμου: «Ελάτε να μετρήσετε τους νεκρούς μαζί μου!». «Οι νεκροί της Λαμπεντούζα είναι οι νεκροί όλης της Ευρώπης» δήλωνε κλαίγοντας την επομένη.

«Ψηφίζω την κυρία Νικολίνι για τη στράτευσή της στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών καθώς και για την προσήλωσή της στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Ευρώπη θα ξεκινήσει από τη Λαμπεντούζα» (Κριστίνα Ρ.)

Συνολικά 26 δήμαρχοι είναι υποψήφιοι για το Βραβείο του Παγκόσμιου Δημάρχου που απονέμει κάθε δύο χρόνια το ανεξάρτητο City Mayors Foundation. Οι εννέα είναι από την Ευρώπη –ο ένας από την Ελλάδα. Ο νικητής επιλέγεται με βάση τον αριθμό των πολιτών του κόσμου που τον ψηφίζουν διαδικτυακά σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης του καθώς και τα επιχειρήματα που καταθέτουν. Αν λίγο έχω καταλάβει τις αρχές και τα πιστεύω του Γιάννη Μπουτάρη, νομίζω πως θα συμφωνήσει με τη δική μου ψήφο.