Συνέβη προ ημερών και αν το μεταφέρω με μερικές ημέρες καθυστέρηση είναι γιατί μόλις προχθές το πληροφορήθηκα. Φυσικά θα το μοιραστώ με το κοινό μου, το οποίο πληροφορούμαι ότι «καίγεται» για λεπτομέρειες σχετικά με τα «έργα και τις ημέρες» της Αυτής Υψηλότητος Ρένας στην Περιφέρεια Αττικής. Και επίσης γιατί πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται αναφορικά με τη θητεία της Αυτής Υψηλότητος.

Το περιστατικό λοιπόν που θα περιγράψω συνέβη σε περιφερειακή –νευραλγική –διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι 7.30 το πρωί και ο διευθυντής της υπηρεσίας, υπάλληλος καριέρας και με μακρά θητεία στο Δημόσιο, είναι ήδη στο γραφείο του, διότι στις θυρίδες της υπηρεσίας έχει αρχίσει και συγκεντρώνεται κόσμος.

Ξαφνικά, εκεί που κοιτάζει κάποια έγγραφα, ανοίγει απροειδοποίητα η πόρτα (χωρίς να χτυπήσει κάποιος δηλαδή) και εισβάλλει ξανθή κυρία –ναι, η Αυτής Υψηλότης Ρένα –και ακολουθεί ο εξής διάλογος:

Διευθυντής (που τα έχει «πάρει» με την αγένεια της κυρίας): Ποια είστε παρακαλώ; Τι θέλετε;

Η Αυτής Υψηλότης Ρένα: Είμαι η νέα περιφερειάρχης, δεν με γνωρίζετε;

Διευθυντής (στα κάγκελα): Θα έπρεπε; Συγγνώμη, αλλά δεν σας είδα και σε καμιά αφίσα προεκλογικά!..

Αυτό ήταν. Η κυρία έκανε μεταβολή και αποχώρησε άνευ ετέρας…

Θα ομορφύνει τη ζωή μας αυτή η γυναίκα, είμαι πια πεπεισμένος!

Πρόλογος – ανάκριση

Με τη βεβαιότητα ότι θα επανέλθω και λίαν συντόμως από τις ανεκδοτολογικού χαρακτήρα εφόδους της Αυτής Υψηλότητος Ρένας (για να είμαι ειλικρινής, έχει πέσει στην αντίληψή μου δεύτερο, παρόμοιας φύσης σκηνικό, με ακόμη περισσότερο γέλιο…), μετακινούμαι στις υψηλές σφαίρες της πολιτικής μας ζωής, και δη στο θρίλερ που παίζεται αναφορικά με την αυριανή συνάντηση του προέδρου Αντώνη με τη φράου Ανγκελα στο Βερολίνο.

Οπως λένε οι δικοί μας εδώ –αυτό τουλάχιστον μου ανέφερε ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου, τον οποίο ξύπνησα από τη μεσημεριανή σιέστα χθες το απόγευμα -, «είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Θα είναι μια ακόμη δύσκολη συνάντηση, αλλά ο Σαμαράς είναι πια μαθημένος από αυτά».

Θέλω να ελπίζω. Διότι οι πληροφορίες που διακινεί το συνήθως καλά πληροφορημένο «Spiegel» αναφορικά με τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης επιμένουν ότι ο πρόεδρος Αντώνης θα φάει «ανάκριση» από τη φράου Ανγκελα για τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει η κυβέρνησή του στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ελάτε, παιδιά, ψυχραιμία. Για… πρόλογο πρόκειται –για το πώς πρέπει να εξαφανίσει τα 600 εκατομμύρια πρόστιμο για φοροδιαφυγή στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που της έχουν σπάσει τα νεύρα της φράου…

Να κάνει η μάνα!

Ο πρόεδρος Αντώνης που πέρασε το Σ/Κ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και σήμερα αναχωρεί για το Βερολίνο –συνοδευόμενος από τον απαραίτητο Χρύσανθο (Λαζαρίδη) και τον εξίσου απαραίτητο Σταύρο Παπασταύρου –αφήνει τη χώρα σε καλά χέρια. Αυτά του ευσταλούς, το έχω ξαναπεί, ως ευζώνου της Προεδρικής Φρουράς Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Θα την άφηνε στον πρόεδρο «είμαι και αντιπρόεδρος, επιτέλους πότε θα το καταλάβετε» Βαγγέλη, αλλά ο τελευταίος αναχώρησε ήδη για Νέα Υόρκη προκειμένου να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (αυτά είναι…).

Επισημαίνω την απουσία του ακαταπόνητου αντιπροέδρου της κυβερνήσεως επί δεκαήμερο (θα επανέλθει στα καθ’ ημάς στις 29 Σεπτεμβρίου) και αναγγέλλω το χαρμόσυνο γεγονός που αφορά τους περισσότερους εξ υμών: άμα τη επιστροφή του, θα εξαγγείλει «κάτι πολύ δυνατό για τα κόκκινα δάνεια», όπως με διαβεβαίωσε χθες ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

–Τι είναι αυτό το «πολύ δυνατό», δεν μπορείτε να μας δώσετε μια πρόγευση; προσπάθησα να τον κάνω να μου πει κάτι…

–Οχι, δεν ξέρω κάτι περισσότερο. Πρόκειται για μια δική του ιδέα την οποία, φαντάζομαι, θα επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

Το αναφέρω αυτό προς απάντηση όλων εκείνων οι οποίοι διατείνονται ότι ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος (και στέλεχος και μέλος και οπαδός!) Βαγγέλης θα εξαντλήσει τον ελεύθερο χρόνο του σε εθιμοτυπικές επισκέψεις στα steakάδικα της αμερικανικής μεγαλούπολης. Για μας θα δουλεύει…

Ενας μήνας μένει

Αναφέρθηκα προηγουμένως στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και θέλω να πληροφορήσω όποιον ενδιαφέρεται ότι θα ισχύσει και γι’ αυτόν ό,τι και για μερικούς προπονητές ποδοσφαίρου, των οποίων το δυσοίωνο μέλλον περιγράφεται από τη φράση «αυτός δεν θα τη δει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου»!

Πληροφορώ, λοιπόν, ότι ούτε ο Δημήτρης «μια νότα κομψότητας μεταξύ των διαφόρων βλάχων της Ευρώπης που συναπαρτίζουν το Κολέγιο των Επιτρόπων» Αβραμόπουλος θα προλάβει την παρέλαση. Για την ακρίβεια, για έναν ακόμη μήνα θα υποδύεται τον υπουργό Αμυνας. Εκεί, κατά τις 18 με 20 Οκτωβρίου θα παραιτηθεί, ώστε ο διάδοχός του να έχει την άνεση να ενημερωθεί για πρωτόκολλα κ.λπ. και με την έννοια αυτή να μπορέσει να παραστεί στην παρέλαση.

Εν συνεχεία θα αφιερωθεί αποκλειστικά στα καθήκοντα του επιτρόπου Εσωτερικών και Μετανάστευσης και μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε τον Μήτσο τον λεβέντη, τον καραμπουζουκλή!

Επιχείρηση στιβαρά χέρια

Ο Δημήτρης φεύγει (κάτι σαν διαφήμιση του Cutty Sark ακούγεται αυτό, «Οτανφεύγειημέρα… το Cutty Sark έρχεται»), ποιος έρχεται; Ποιος αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας που λαμπρύνει με την παρουσία του –για έναν μήνα ακόμη –ο Αβραμόπουλος; Πληροφορίες δεν υπάρχουν. Διακινούνται διάφορα ονόματα. Ακούω και εγώ μερικούς. Εχω και τον Βασίλη (Χιώτη) που επιμένει ότι «ο Σαμαράς θα το αναλάβει το υπουργείο».

–Καθόλου απίθανο, μου έλεγε παλαιός κοινοβουλευτικός του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να το αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εχει ξαναγίνει.

Ε, βέβαια έχει ξαναγίνει. Από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ώς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον πραγματικό) και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και δεν συζητάω για αντιπροέδρους, διότι θα θυμηθώ τον Σοφοκλή Βενιζέλο και αμέσως μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και αν πιάσουμε και υπουργούς, δεν θα έχουμε τέλος –Πάνος Παναγιωτόπουλος με τη μία μου ήρθε στο μυαλό. Τι να λέμε τώρα…

Κάπου πρέπει να υπάρχει πηγή…

Και ο Μιχάλης Καρχιμάκης έχει θητεύσει στο συγκεκριμένο υπουργείο ένα φεγγάρι, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που τον θυμήθηκα. Είναι ότι έκανε μια δήλωση όλο υπαινιγμούς και δεδομένης της προϊστορίας του, ότι όταν κάνει δηλώσεις αυτού του είδους ο Καρχιμάκης έχει τους λόγους του (και τα στοιχεία φυσικά), φαντάζομαι ότι σήμερα κιόλας ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης θα μας εξηγήσει τι εννοεί ο «ποιητής» Μιχάλης. Τι δήλωσε ο Καρχιμάκης λοιπόν;

Οτι «στο υπουργείο Εργασίας, της οδού Κοραή, θα γίνει πάλι των κουμπάρων και των νεονύμφων με τα κοινοτικά προγράμματα-κονδύλια τουΕΣΠΑ».

Πάλι κουμπάροι; Ελεος πια, ανεξάντλητοι είναι…