Πόσα λάθη προλαβαίνει να κάνει μια κυβέρνηση μέσα σε τρεις εβδομάδες; Περισσότερα από όσα έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αποκλείεται. Δεν υπάρχει γκάφα που να μη διέπραξαν –ιδίως στο μέτωπο της επικοινωνίας –η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ή και οι δύο μαζί: το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, ο ΕΝΦΙΑ, το «πακέτο Σαμαρά» στη ΔΕΘ που τελικά ήταν άδειο, οι θεωρίες για την αναχαίτιση της αντιπολίτευσης με αλλαγή του εκλογικού νόμου κ.λπ., συνοδεία μιας ρητορικής βγαλμένης από τη σχολή του Αδωνη.

Εκεί όμως όπου η κυβέρνηση διέπρεψε… εις βάρος της ήταν στην αντιμετώπιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι χειρισμοί της πρέπει να συμπεριληφθούν στα εγχειρίδια πολιτικής και επικοινωνίας ως παραδείγματα προς αποφυγήν.

Με την ιδέα, π.χ., για απαγόρευση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο –σε μια περίοδο που τεχνικά δεν μπορείς να απαγορεύσεις τίποτε και για κανέναν –οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι κατάφεραν αυτό που λέμε «μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια». Πρώτον, προσανατόλισαν το σύνολο της κοινής γνώμης στην «απαγορευμένη» ομιλία. Δεύτερον, έδωσαν τη χαριστική βολή στη ΝΕΡΙΤ, για την οποία δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη χειραγώγησης από τις παραιτήσεις των επιτελών της.

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον αυτοχειριασμό της με τις οργανωμένες αντιδράσεις της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει: στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν πρόσεξε ότι όσα εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας δεν είναι ακριβώς το πρόγραμμα του κόμματός του. Στην καλύτερη περίπτωση είναι μόνο ένα μέρος του, το πιο εύκολο. Σε ό,τι άφορα την εσωτερική πολιτική δεν ξέρουμε, π.χ., ποια σχέδια έχει για τη διοίκηση, την υγεία, την εκπαίδευση, την αγροτική παραγωγή, τις υποδομές, τις επενδύσεις. Και στην εξωτερική πολιτική δεν ξέρουμε τι θα κάνει με το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κ.ο.κ.

Πρόγραμμα δεν είναι η σχετική ανακούφιση ομάδων πληθυσμού που πλήττει η παρατεταμένη κρίση, αλλά ένα συνολικό σχέδιο διακυβέρνησης μιας κοινοτικής χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται καν να το εκπονήσει πλέον. Η κυβέρνησή του εξασφάλισε τη συμπάθεια μεγάλων όγκων πληθυσμού. Με τις… κοστολογήσεις που έσπευσε να κάνει απλώς ανέδειξε τις ανακοινώσεις του στη ΔΕΘ. Καλύτερους αντιπάλους δεν θα μπορούσε να έχει ο Αλέξης. Το έχει άλλωστε πει ο παλαιός πρωθυπουργός του Καναδά Μπράιαν Μαλρόνεϊ: «Στην πολιτική χρειάζεσαι φίλους, αλλά κυρίως χρειάζεσαι έναν εχθρό».