Η κυρία (η κυρία είναι η Κριστίν Λαγκάρντ) έκανε μια συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και δήλωσε ότι απειλήθηκε η ζωή της μάλλον από έλληνες φοροφυγάδες. Είπε συγκεκριμένα:

«Καλύτερα να μην πω πολλά, γιατί, όπως ξέρετε, στο παρελθόν όταν μίλησα για τους Ελληνες και τους φόρους τους, έλαβα απειλές για τη ζωή μου και αναγκαστήκαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας. Αλλά πληρώνει στα αλήθεια τους φόρους του ο ναυτιλιακός τομέας. Οι άλλοι; Δεν νομίζω».

Η συνέχεια είναι γνωστή: ααα και εγώ απειλήθηκα, είπε το αριστερό, φοβισμένο αγόρι Αλέξης. Εμένα να δεις, παρενέβη η Αυτής Υψηλότης Ρένα, τι συμφέροντα με απείλησαν δεν λέγεται.

Αλλά αυτά είναι πράγματα σοβαρά, δεν είναι πλάκα. Χθες η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δέχθηκε επιστολή, ευγενική επισημαίνω, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος την παρακαλεί να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένη: ονόματα κ.λπ. Ποιος την απείλησε, πότε, και με ποια αφορμή.

Οι ειδήσεις που εγώ κομίζω σήμερα αναφορικά με το θέμα είναι δύο. Μία εσωτερική και μία εξωτερική:

n η «εξωτερικού» ενδιαφέροντος αφορά τις «απειλές κατά Λαγκάρντ»: η αποστολή της επιστολής αποφασίστηκε από κοινού από Σαμαρά – Βενιζέλο ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Προχθές, πριν την αποστείλει ο Αθανασίου, της έριξαν μια ματιά οι δυο κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και έδωσαν το ΟΚ για την αποστολή της

n η «εσωτερικού» ενδιαφέροντος αφορά το αριστερό φοβισμένο μου αγόρι Αλέξη και την Αυτής Υψηλότητα Ρένα: οσονούπω η Εισαγγελία θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου οι δύο απειληθέντες, ο Αλέξης και η Ρένα, να παράσχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες τους!

Οπως με ενημέρωσε ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου επειδή η απειλή είναι αδίκημα κατ’ έγκλησιν, δηλαδή πρέπει να υποβάλει ο απειληθείς μηνυτήρια αναφορά ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη, στην περίπτωση της Λαγκάρντ κρίθηκε ότι συντρέχουν οι λόγοι που περιγράφει το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προνοεί για την προστασία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Στην περίπτωση όμως του προέδρου Αλέξη και της Αυτής Υψηλότητος Ρένας όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Υφίσταται το άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα, που απαιτεί μηνυτήρια αναφορά. Και επειδή μηνύσεις δεν έχουν υποβάλει (φευ…) η Εισαγγελία επέλεξε να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί το βάσιμο των καταγγελιών.

Τέλεια, όχι αλήθεια τέλεια!

Της Αρνης το νερό

Στο μεταξύ όπως το είχα διαβλέψει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι, αλλά όχι τώρα! Οπως μου ανέφερε χθες το παλικάρι μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο μίλησα έπειτα από καιρό (διότι μεσολάβησε και το καλοκαίρι) «εμείς είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά όχι έτσι. Με συνταγματική κατοχύρωση. Αλλιώς κάθε επόμενη κυβέρνηση θα αλλάζει τον εκλογικό νόμο όπως τη συμφέρει και όπως κάνουν –εγώ δεν το πιστεύω, αλλά τέλος πάντων –αυτοί εδώ».

–Συνταγματική κατοχύρωση; Δηλαδή έπειτα από πέντε χρόνια που θα γίνει και αν, αναθεώρηση του Συντάγματος, μου λες… παρατήρησα.

Ε, τι να κάνουμε, πέντε χρόνια πέντε χρόνια. Τώρα παραμονές εκλογών να δεχθούμε αλλαγή του εκλογικού νόμου; Δεν γίνεται!

Μεταφέρω αυτούσιο τον διάλογο, για να τον έχουν υπόψη τους οι «Αμποτ και Κοστέλο» που μας κυβερνούν. Διότι νομίζουν ότι θα στριμώξουν τάχα μου τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει πει ναι στην κατάργηση του bonus των 50 εδρών, και τώρα θα αρνηθεί. Αρνείται ήδη παλικάρια μου…

Καμένοι από χέρι

Αλλά ακόμη και αν περάσει τελικά η κατάργηση του bonus των 50 εδρών, το κόμμα της χαράς δεν φοβάται τίποτα! Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα χθες, ακούγοντας στο Πρωινό του Mega τον φίλο μου Γιάννη Μπαλάφα, που είναι μεταξύ των σοφών οι οποίοι περιστοιχίζουν τον πρόεδρο Αλέξη. Τι είπε ο Γιάννης; Οτι αν δεν συγκεντρώνουν αυτοδυναμία στις εκλογές, θα συνεργαστούν με τον… Καμμένο.

Γιάννη μου δεν θέλω να γίνω κακός, αλλά υπάρχει μια μικρή προϋπόθεση γι’ αυτό: να υπάρχει Καμμένος στην προσεχή Βουλή. Εγώ δεν το βλέπω. Εσύ; Πόθεν σου προκύπτει;

Λοβέρδος όπως… Μίτσελ

Μίλησα με υπουργό προχθές βράδυ, τον της Παιδείας Ανδρέα «πιο γαύρος πεθαίνεις» Λοβέρδο. Του τηλεφώνησα για να μου πει κάτι περισσότερο για την παραίτηση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για την αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων Ε. Κουφουδάκη. Μου είπε πολλά και διάφορα για τον άνθρωπο και τους λόγους που τον εξαναγκάζουν να μετοικήσει οριστικά στις ΗΠΑ. Οπως και για τον αντικαταστάτη του τον κ. Θανάση Καΐση, τέως καθηγητή της Πολιτικής Δικονομίας στο Αριστοτέλειο.

Ολα μου τα είπε, εκτός από ένα: ότι σχεδιάζει να… φάει τη δουλειά του προπονητή του Ολυμπιακού Μίτσελ! Αυτό το κατάλαβα μόνος μου χθες, διαβάζοντας στο facebook την ακόλουθη ανάρτησή του:

«O Oλυμπιακός σχεδόν άλλαξε την πολύ επιτυχημένη περσινή του ομάδα. Ποια είναι, όμως, η φετινή; Την είδαμε στην πρόβα του Σαββάτου με τον ΟΦΗ. Τα πήγε καλά. Δεν είναι που νίκησε 3-0 και θα μπορούσε να νικούσε με 10-0! Αλλά η εμφάνισή της ήταν πολύ καλή.

Δεν έχει ακόμη μονταριστεί ως ομάδα, αλλά έχει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα και δέκα τεχνίτες παίκτες. Και οι τρεις αλλαγές πολύ καλοί παίκτες κι αυτοί (Μπενίτες, Μήτρογλου, Μπουχαλάκης). Τα ακραία μπακ είναι ταυτοχρόνως και εξαιρετικοί επιθετικοί (Σαλίνο και Μαζουάκου, κυρίως ο δεύτερος), τα σέντερ μπακ πήγαν πολύ καλά, ο Αμπιντάλ με τον πρωτοεμφανιζόμενο Αυλωνίτη (και με τραυματίες τους Σιόβα και Μποτία), πολύ καλός ο αντι-Σάμαρης Μιλιγόβεζιτς και φυσικά εξαιρετικοί οι Κασάμι, Ντομίνγκεζ, Αφελάι και ο τρομερός Σουηδός Ντουρμάζ. Ο Διαμαντάκος μου φάνηκε κάπως ξεκομμένος από τους υπόλοιπους. Η ομάδα σήμερα (σ.σ.: χθες με την Ατλέτικο) ίσως να μην είναι ίδια, αφού υπολογίζονται και οι Ντιγκά και Μποτία και ο Μίτσελ συνήθως κάνει αλλαγές, που στην αρχή της σαιζόν μας φαίνονται εκπλήξεις. Ο Ολυμπιακός έχει λοιπόν καλούς παίκτες, αλλά δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν στην σημερινή πίεση».

Σαν να διαβάζω το «ΦΩΣ των Σπορ» ένα πράγμα (αλλά τέτοιοι είναι όλοι τους, οι «γαύροι». Πού να ακούσετε τον Σκανδαλίδη. Μουρίνιο και βάλε…)!

Αλλος είχε την πρωτοβουλία

Κρίμα. Εμεινα με τη χαρά. Νόμιζα και εγώ ότι ο πρόεδρος «το ΠΑΣΟΚ είμαι εγώ» Βαγγέλης μού έστειλε το ερωτηματολόγιο στο οποίο με μεγάλη προθυμία απήντησα χθες, όπου συνηγορώ άνευ ετέρας και με ενθουσιασμό, να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αλλά γελάστηκα. Πλανήθηκα πλάνην οικτράν που έλεγαν παλιά οι δημοσιογράφοι. Οπως μου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Δημήτρης Καρύδης το ερωτηματολόγιο δεν το διακινεί το ΠΑΣΟΚ αλλά η «Πρωτοβουλία 50» για την Κεντροαριστερά. Επρεπε να το φανταστώ. Τα θέματα αυτά, ήτοι ποιο κόμμα ή σχήμα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης της παράταξης; Ή ποιος θα θέλατε να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης και να την οδηγήσει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ τα έχει λύσει! Τι να λέμε τώρα…