Η Ρένα Δούρου ορκίστηκε «σεβόμενη την αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό» –αυτή ήταν η δική της προσθήκη στον πολιτικό όρκο που έδωσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της περιφερειάρχη Ατττικής. Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ ορκίστηκε στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, η Δέσποινα Κουτσούμπα που εξελέγη με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ ορκίστηκε σε ένα κείμενο κατά του Μνημονίου, κάποιοι έδωσαν πολιτικό όρκο και ο ευσεβής Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής θρησκευτικό –γεγονός που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να καταργηθεί.

Ας υποθέσουμε ότι είναι κοινωνικά πιο έντιμο και ηθικά πιο δεσμευτικό να ορκίζεσαι σε ό,τι πιστεύεις και όχι σε ό,τι σου λένε οι άλλοι να πιστεύεις, όπως είναι για παράδειγμα το Σύνταγμα. Μέχρι πού επεκτείνεται αυτό το δικαίωμα; Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να ορκιστεί στην αίρεση του Τσαρλς Μάνσον ή στα νεφελίμ της τηλεοπτικής ζώνης του λυκόφωτος; Κι ένας άλλος στον Δία, στον Μαμωνά ή στη ζωή της μάνας του; Και γιατί όχι στην επανάσταση, στην ομάδα της καρδιάς του ή στον λόγο της τιμής του και μόνο; Τι απαγορεύει σε κάποιον άλλον, με πιο ποιητική ιδιοσυγκρασία ας πούμε, να ορκιστεί στον εφήμερο έρωτα ή την αιώνια σιωπή; Κι αν οι αιρετοί της Περιφέρειας της Αττικής χρειάζονται πέντε όρκους για να δεσμευθούν ότι θα κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει, γιατί να μη χρειαστούν άλλους τόσους οι εκλεγμένοι της Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερους οι 300 της Βουλής;

Η υπερβολή των παραδειγμάτων υπαγορεύεται από την τυραννία των συμβολισμών. Από ένα είδος αιχμαλωσίας στα σύμβολα, το οποίο συνήθως εξατμίζει την ουσία. Σ’ αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει πολιτική ζωή χωρίς συμβολικές πράξεις. Οι «συμβολικές» καταλήψεις γεμίζουν το ημερολόγιο της καθημερινότητάς μας ως ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής και μια «συμβολική» επίσκεψη είναι αρκετή να δώσει νόημα σε κάτι που συνήθως δεν έχει. Ενδεχομένως είναι ο καλύτερος τρόπος για όσους ασχολούνται με τα κοινά να αποδείξουν ότι έκαναν το καθήκον τους ή ότι στηρίζουν τα αιτήματα κάποιας κοινωνικής ομάδας. Στο πάνθεον των συμβολισμών χωράνε τα πάντα: από τους αρχαιολογικούς χώρους που κρύβουν θησαυρούς έως τα γαλατικά χωριά που αντιστέκονται σε διάφορες λαίλαπες.

Ειδικά ο συμβολισμός στον όρκο αποδεικνύει ότι ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους και ότι διαθέτεις πραγματικά ανυπότακτο πνεύμα. Επιπλέον, ταιριάζει θαυμάσια με ένα χέρι υψωμένο αγωνιστικά ή ένα επινίκιο ζεϊμπέκικο. Πιθανότατα ταιριάζει και με πολλά ακόμη. Αλλά τώρα φτάνει. Η Ρένα Δούρου καλείται να εξασφαλίσει πόρους για την Περιφέρεια και να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ας το κάνει στο όνομα του λαού, του θεού της ή του Τζορτζ Κλούνι. Αλλά να το κάνει.