Απρόσμενα πολλές επικρίσεις και επίσης απρόσμενα πολλές επιδοκιμασίες είχε το σημείωμα της περασμένης εβδομάδας για τα πανηγύρια των ελληνικών χωριών, που λόγω της ολονύκτιας ηχορρύπανσης γίνονται εις βάρος όσων δεν συμμετέχουν σε αυτά –είτε διότι δεν θέλουν είτε διότι δεν μπορούν («Το πανηγύρι της αγένειας», «ΤΑ ΝΕΑ», 11/8/2014). Ανάμεσα στα μηνύματα που έλαβα, παραθέτω ως ξεχωριστή της επιστολή μιας αγγλίδας τουρίστριας που έχει αγαπήσει τα Χανιά –αλλά έχει και την ατυχία να καταλύει, κάθε καλοκαίρι, πλάι σε κατάληψη πανεπιστημιακού κτιρίου, στο κέντρο της τουριστικής κίνησης της πόλης, στο λιμάνι. Δείτε τι γράφει η Μάγκι Πούλερ (τα πλήρη στοιχεία της στη διάθεσή μας):

«Τα τελευταία 12 χρόνια, εγώ και η οικογένειά μου, επισκεπτόμαστε τα Χανιά. Αλλά κάθε χρόνο υποφέρουμε από τον υπερβολικό θόρυβο που προκαλεί η κατάληψη της Rosa Nera στο κτίριο του Πολυτεχνείου, δίπλα στο σπίτι όπου μένουμε. Ειδικά φέτος ήταν χειρότερα από κάθε άλλη φορά, καθώς η Rosa Nera γιόρταζε τα 10 χρόνια της κατάληψης. Οι διακοπές μου καταστράφηκαν από τις ολονύκτιες εκκωφαντικές εκδηλώσεις τους.

Μια από αυτές τις γιορτές, στις 22 Ιουνίου, κράτησε μέχρι τις 9 το πρωί της επομένης (συνήθως σταματάνε τα χαράματα!). Κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών μας, αναγκαστήκαμε να υποστούμε πέντε τέτοιες «γιορτές». Μας διώχνουν.

Στο παρελθόν πήγα δύο φορές στην αυλή της κατάληψης και, με δακρυσμένα μάτια από την αϋπνία, τους ικέτεψα να χαμηλώσουν την ένταση. Η μόνη τους απάντηση ήταν «να πάω να αγοράσω ωτασπίδες» ή «να μην έρχομαι στα Χανιά αν δεν μου αρέσει η θορυβώδης μουσική».

Συνήθως μένουμε τέσσερις εβδομάδες στην όμορφη πόλη. Αμφιβάλλω αν θα ξαναέρθουμε, μετά και τη φετινή εμπειρία μας. Ευτυχώς εμείς μπορούμε να επιστρέψουμε στις χώρες μας, αλλά τι γίνεται με τους συμπολίτες σας, κατοίκους της περιοχής, που είναι παγιδευμένοι από αυτούς σε όλη τη μακρά διάρκεια του καλοκαιριού; Τι γίνεται με τους ηλικιωμένους, τους άνδρες και τις γυναίκες που πρέπει το πρωί να πάνε να εργαστούν ξάγρυπνοι από την ολονύκτια εκκωφαντική φασαρία; Τι θα γίνει με αυτούς; Γιατί δεν γίνεται τίποτα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση;

Δεν γνωρίζω τίποτα για την «πολιτική» της Rosa Nera, αλλά μου είναι ξεκάθαρο ότι δεν νοιάζονται για το καλό όσων ζουν σ’ αυτήν τη γειτονιά. Δεν με ενοχλούν οι άνθρωποι που διασκεδάζουν και περνούν όμορφα ακούγοντας όλοι μαζί μουσική, αλλά σίγουρα πρέπει να σταματούν κάποια συγκεκριμένη ώρα –και αυτό να τηρείται.

Σας παρακαλώ, σταματήστε αυτή την κατάσταση».