Τέλη Οκτωβρίου του 2008, στην έκθεση Euronaval, στο Μπουρζέ. Ο ναύαρχος Βισότσκι, αρχηγός του ρωσικού ΓΕΝ, πλησιάζει το περίπτερο της διεύθυνσης γαλλικών στρατιωτικών ναυπηγείων, δείχνει μια μακέτα του Μιστράλ και λέει: «Αυτό το σκάφος με ενδιαφέρει!». Τρεις μήνες νωρίτερα, η Μόσχα είχε διατάξει άμεση απόβαση του Ναυτικού της στις γεωργιανές ακτές –μόνο που η ανάπτυξη χρειάστηκε… πέντε μέρες, το Ναυτικό έφτασε μετά τη μάχη. Το Μιστράλ είναι «ένα κόσμημα της γαλλικής στρατιωτικής τεχνολογίας», ένα πλοίο πολλαπλών χρήσεων –διοίκησης, αποβατικής κρούσης, ελικοπτεροφόρο. Γι’ αυτό «τον ενδιαφέρει».

Παρά τον πόλεμο στη Γεωργία, ο Νικολά Σαρκοζί θεωρεί τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ «έναν νέο Γκορμπατσόφ». Και η κατάσταση στα ναυπηγεία του Σεν-Ναζάρ είναι κακή, το δελτίο παραγγελιών σχεδόν άδειο. Το γαλλικό διπλωματικο-στρατιωτικό κατεστημένο όμως είναι καχύποπτο, κρίνει ότι υπάρχει ρίσκο, κανείς δεν ξέρει πώς θα έχει εξελιχθεί η Ρωσία όταν έρθει η ώρα της παράδοσης. Συμφωνείται να προταθεί το Μιστράλ γυμνό, χωρίς οπλισμό, χωρίς ηλεκτρονικό εξοπλισμό, χωρίς μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας. «Ή το πλοίο πλήρως εξοπλισμένο ή τίποτα», απαντά το ρωσικό ΓΕΣ, έχοντας καταλάβει πως η γαλλική κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να πουλήσει. Ιούνιο του 2011 Παρίσι και Μόσχα υπογράφουν συμφωνία αγοράς δύο Μιστράλ έναντι 1,2 δισ. ευρώ. Το πρώτο, το «Βλαδιβοστόκ», έχει ημερομηνία παράδοσης Οκτώβριο του 2014.

Οκτώβριο του 2013 βαφτίζεται διακριτικά από ορθόδοξο ιερέα στο Σεν Ναζάρ. Μετά όμως ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία με όλες τις γνωστές εξελίξεις. Η Γαλλία, υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ πια, δέχεται πανταχόθεν, από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, ακόμη και την Ιαπωνία, πιέσεις να μην προχωρήσει στην παράδοση. Αλλά αντιστέκεται. Το θεωρεί αδύνατο να κάνει πίσω. Τα γαλλικά ναυπηγεία θα έπρεπε να πληρώσουν στη Μόσχα μια περιουσία: τα ποσά που έχουν ήδη δώσει οι Ρώσοι, 800 εκατ. ευρώ συν πρόστιμο 251 εκατ. Κι έπειτα, τίθεται θέμα «αξιοπιστίας της χώρας στην αγορά των εξοπλισμών». Τέλη Ιουνίου, 400 ρώσοι ναυτικοί φτάνουν στο Σεν Ναζάρ για να μάθουν να μανουβράρουν το «Βλαδιβοστόκ». Τέλη Ιουλίου, ο Ολάντ ανακοινώνει πως η παράδοσή του θα γίνει κανονικά τον Οκτώβριο -αφήνει όμως ανοικτή την παράδοση του δεύτερου Μιστράλ, του «Σεβαστούπολη», συναρτώντας την από τη στάση της Ρωσίας. Μόλις προχθές, η Μόσχα τού διεμήνυσε πως «η εξόφληση θα γίνει Νοέμβριο του 2015 μετά την παράδοση του δεύτερου πλοίου». Η γαλλική Δεξιά παρακολουθεί σιωπηλή, μάλλον τρίβοντας τα χέρια της.