Είναι εξωφρενικό την σήμερον ημέραν οι ΗΠΑ να μη δρουν για να σώσουν μειονότητες στο Ιράκ από γενοκτονία. Η προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS, μετά την πτώση της Μοσούλης τον Ιούνιο, έχει θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των μειονοτήτων του Ιράκ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν σε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους –μιας πολύ πιο ακραίας ομάδας από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν –και να τους σταματήσουν από το να καταλάβουν τις περιοχές όπου ζουν οι θρησκευτικές μειονότητες.

Οι χριστιανοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις πεδιάδες της Νινευί όπου ζουν επί αιώνες –υπό την απειλή να αλλαξοπιστήσουν ή να θανατωθούν. Οι Γιαζίντι, που έχουν επιβιώσει επί αιώνες στην περιοχή του Σινζάρ, δολοφονούνται από τους ισλαμιστές λόγω της θρησκείας τους. Και όσοι διαφεύγουν στα βουνά πεθαίνουν από πείνα και αφυδάτωση. Οι στρατιωτικές επιδρομές δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως υποστήριξη της μιας ή της άλλης πλευράς στη σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών, αλλά ως υποστήριξη των μειονοτήτων του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν για την παραίτηση του ιρακινού πρωθυπουργού Μαλίκι αλλά και να εφοδιάσουν απευθείας με όπλα τους κούρδους μαχητές πεσμεργκά, τη μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει το ISIS. Θα πρέπει επίσης να διορίσουν έναν αξιωματούχο που θα συμβουλεύσει τους μετριοπαθείς σουνίτες για το πώς θα πολεμήσουν το ISIS. Δεν είναι η στιγμή να κλείσουμε τα μάτια μας και να ευχηθούμε να λυθούν από μόνα τους τα προβλήματα στο Ιράκ, διότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να δράσουμε, και μάλιστα γρήγορα.

Η Εμα Σκάι είναι μέλος του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Γέιλ. Εχει διατελέσει συντονίστρια των ΗΠΑ στο Κιρκούκ και πολιτική σύμβουλος του στρατηγού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ