Θα ήταν καλύτερο εάν ο πρόεδρος Ομπάμα επεδείκνυε αυτοσυγκράτηση στη χρήση στρατιωτικής βίας. Μια ένοπλη παρέμβαση δεν θα τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ και επομένως δεν θα τερματίσει τις θηριωδίες που βλέπουμε σήμερα.

Η μόνη διατηρήσιμη λύση είναι να στραφούν αποφασιστικά οι σουνίτες Αραβες του Ιράκ κατά του ISIS. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη ευρύτερης πολιτικής λύσης στη Βαγδάτη. Δυστυχώς, αυτό φαίνεται ότι δεν γίνεται ακόμη –αλλά είναι μια λύση την οποία η Ουάσιγκτον πρέπει να εργαστεί για να προωθήσει ως αξιόπιστος διαμεσολαβητής μεταξύ όλων των πλευρών. Εάν όμως υπάρξει τώρα αμερικανική στρατιωτική επέμβαση οι πράξεις της Ουάσιγκτον μπορεί να υπονομεύσουν μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί στη συνέχεια. Σε τελική ανάλυση, μια ένοπλη παρέμβαση δεν θα καταφέρει πολλά για να πλήξει τον αγώνα των τζιχαντιστών που απολαμβάνει σήμερα στήριξης στη χώρα, ενώ θα παραμένει πάντα η πιθανότητα να γίνει ακόμη χειρότερη μια ήδη κακή κατάσταση.

Παρά τα όσα πιστεύουν ίσως οι περισσότεροι, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο τέλος θα προκαλέσει την ίδια του την καταστροφή. Εχει επεκταθεί κυρίως σε περιοχές όπου είχε στήριξη.

Δεν μπορεί ούτε να καταλάβει τη Βαγδάτη ούτε να κρατήσει περιοχές σιιτιών ή το κουρδικό Ιράκ. Πράγματι, το δόγμα διακυβέρνησης του ISIS είναι πολύ άκαμπτο για να παραμείνει διατηρήσιμο σε βάθος χρόνου, ενώ οι διαφορές ανάμεσα στους κόλπους του αναμένεται να γίνουν περισσότερες και μεγαλύτερες.

O Ramzy Martini είναι συνεργάτης του Atlantic Council και έχει κάνει την επιμέλεια στο βιβλίο «Volatile Landscape: Iraq and its Insurgent Movements»