Υπάρχει ένα αξίωμα στον επαγγελματικό αθλητισμό που λέει ότι όσο εξελίσσεται αγωνιστικά ένας αθλητής τόσο περισσότερο στοιχίζει στην ομάδα που επιθυμεί να εξαγοράσει την ελευθερία του. Το μυστικό για μια συμφέρουσα αγορά, ειδικά σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι να πας απευθείας στην πηγή και αυτό έπραξε σε τρεις περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός, ο οποίος το 2012 απέκτησε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο από το Αιγάλεω και τον Γιώργο Διαμαντάκο από τον Σπαρτιατικό και φέτος τον Μιχάλη Λούντζη από τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου.

Επιπροσθέτως, οι Πράσινοι επένδυσαν για το μέλλον προσθέτοντας στο δυναμικό τους τον Γιώργο Παπαγιάννη που φοιτούσε και αγωνιζόταν στις ΗΠΑ με το Westtown High school και τον Αντώνη Κόνιαρη του ΠΑΟΚ. Η περίπτωση του Λευτέρη Μποχωρίδη είναι διαφορετική, καθώς ο 20χρονος γκαρντ αποτελούσε γέννημα – θρέμμα του Αρη και ο ΠΑΟ χρειάστηκε να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό (300.000-350.000 ευρώ) για να τον αποκτήσει. Την ίδια στιγμή, οι Ερυθρόλευκοι απέκτησαν πέρυσι οικονομικά τον Ανδρέα Χριστοδούλου από τον Μαντουλίδη και τώρα επιθυμούν να εντάξουν στο ρόστερ τους, χωρίς πάλι να ξοδέψουν πολλά χρήματα, τον διεθνή με την Εθνική Εφήβων Βασίλη Μουράτο από τους Αγίους Αναργύρους. Αντιθέτως, πλήρωσαν σχεδόν δεκαπλάσια χρήματα για να πάρουν τον Δημήτρη Αγραβάνη, επειδή ο Πανιώνιος είχε προνοήσει να τον κάνει δικό του εξαγοράζοντας την ελευθερία του από το Μαρούσι έναντι μόλις 17.000 ευρώ.

Την ίδια εξέλιξη ενδέχεται να έχει και η υπόθεση του Δημήτρη Σταμάτη, καθώς οι Κυανέρυθροι πρόλαβαν ξανά τον Ολυμπιακό δίνοντας περίπου 25.000 ευρώ στην Ευρυάλη. Ο 17χρονος γκαρντ δεν έχει φέτος ρήτρα στο συμβόλαιό του (το καλοκαίρι του 2015 το buy out είναι 250.000 ευρώ) και έτσι, όσο οι εμφανίσεις του στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας ανεβάζουν τις μετοχές του, οι Ερυθρόλευκοι θα χρειαστεί να ξοδέψουν αρκετά χρήματα, προκειμένου να αποσπάσουν την υπογραφή του. Υπάρχει, βέβαια, και η σκέψη να αποκτηθεί φέτος, να αγωνιστεί στον Πανιώνιο για να «ψηθεί» και όταν είναι έτοιμος να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού.