…Τι γλώσσα μεγαλόπνοη και ανατρεπτική,

το γυναικείο γέλιο.

Πολύ πριν από νόμους και γραφές

ακούσαμε το γέλιο, καταλάβαμε την ελευθερία

Λιζέλ Μιούλερ (1924-)

Διαμαρτύρεται ότι η δήλωσή του απομονώθηκε από τα συμφραζόμενα κατά τρόπο σκανδαλώδη. Οτι εκείνος έβγαλε μια «χρήσιμη» ομιλία μιάμισης ώρας για τους καλούς τρόπους και τους ηθικούς κανόνες και την «ηθική κατάρρευση» της Τουρκίας και κάποιοι(-ες) άκουσαν μόνο μία φράση: «η γυναίκα δεν πρέπει να γελάει δημοσίως».

Εχει δίκιο ο Μπουλέντ Αρίντς, ο συνιδρυτής του ΑΚΡ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Οχι, να είμαστε δίκαιοι. Δεν μίλησε μόνο για τις γυναίκες, μίλησε και για τους άνδρες: «Η αγνότητα είναι τόσο σημαντική. Είναι ένα στολίδι και για τις γυναίκες και για τους άνδρες. Η γυναίκα πρέπει να έχει αγνότητα. Και ο άνδρας πρέπει να έχει αγνότητα. Να μην είναι γυναικάς. Να είναι αφοσιωμένος στη σύζυγό του. Να αγαπά τα παιδιά του. Η γυναίκα πρέπει να ξέρει τι είναι αμαρτία και τι όχι. Να μη γελάει δημοσίως. Να μην προκαλεί με τη συμπεριφορά της και να προστατεύει την αγνότητά της… Πού είναι τα κορίτσια μας, που κοκκινίζουν ελαφρά, χαμηλώνουν το κεφάλι και αποστρέφουν το βλέμμα, για να γίνουν το σύμβολο της αγνότητας;».

Γύρευε γιατί, πολλές Τουρκάλες δεν κοκκίνισαν ελαφρά αλλά το πήραν προσωπικά. Και γέμισαν τα σόσιαλ μίντια δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες σέλφι γυναικών που γελάνε. Ισως γιατί, στην ίδια αυτή ομιλία για την «ηθική κατάρρευση» της Τουρκίας, ο Αρίντς τις επικαλέστηκε και για να καταγγείλει τον χρόνο που σπαταλιέται στο κινητό. «Οι γυναίκες ανταλλάσσουν συνταγές από το κινητό. «Τι άλλα νέα;». «Η κόρη της Αϊσέ τι απέγινε;». «Ο γάμος πότε είναι;». Πείτε τα πρόσωπο με πρόσωπο». Ισως επίσης επειδή ο αρχηγός του, ο Ερντογάν, έχει καταστήσει σαφείς τις απόψεις του. «Γυναίκες και άνδρες δεν είναι ίσοι. Απλώς συμπληρώνουν οι μεν τους δε» είχε αποφανθεί το 2010. Το πώς αλληλοσυμπληρώνονται το διευκρίνισε προ δεκαημέρου, όταν επισκέφθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία έναν κοιτώνα φοιτητριών –για να τις προειδοποιήσει να μη «χαζολογάνε» και να βρουν συζύγους το συντομότερο. Εχει κάτι το τόσο «μεγαλόπνοο», το τόσο «ανατρεπτικό» αυτό το κύμα του γυναικείου γέλιου στην Τουρκία. Και μετά την αναπόφευκτη νίκη του Ερντογάν, σε λίγες ημέρες, θα φουντώσει ακόμα περισσότερο.