Ο γερμανικός στρατός μάχεται για να επιβιώσει. Οχι όμως σε συμβατικό πεδίο μάχης. Μόλις έξι μήνες από τότε που έγινε η πρώτη γυναίκα η οποία ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Αμυνας της χώρας, η Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν έχει ξεκινήσει μια ασυνήθιστη εκστρατεία η οποία, όπως συνηθίζεται στη Γερμανία, έχει και μεγάλο όνομα: Attraktivitatoffensive (σε ελεύθερη μετάφραση: Επίθεση Γοητείας).

Στα χαρτιά το πρόγραμμα αυτό, που έχει στόχο να προσελκύσει στρατιώτες και να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις, μοιάζει σαν να είναι κατάλογος από τα ΙΚΕΑ –«θα υπάρξουν νέα είδη επίπλωσης, ελαφριά, μοντέρνα, ευχάριστα» –σε συνδυασμό με υποσχέσεις για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για αξιωματικούς και για «ηλεκτρονική πλατφόρμα στρατολόγησης». Υπάρχουν προβλέψεις ώστε να εργάζονται περισσότεροι από το σπίτι και για να γίνονται οι βάρδιες σε ώρες που να εξυπηρετούν όσους έχουν παιδιά.

Μπορεί πολλοί να χαμογελάσουν, αλλά ο λόγος για όλα αυτά είναι ψυχρά ρεαλιστικός. Η Γερμανία αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση και ο στρατός της, που αποτελείται μόνο από εθελοντές, είναι μία μόνο από τις πολλές επιχειρήσεις που αναζητούν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο σπανίζει. Για να μη χάνει έναν υποψήφιο στρατιώτη λόγω των παροχών που προσφέρουν εταιρείες όπως η Deutsche Bank ή οι γραμμές παραγωγής της Opel ή της Mercedes Benz, ο στρατός πρέπει να γίνει πιο ελκυστικός.

Τα παιδιά που μπορεί να είναι οι νέοι στρατιώτες του 2024 έχουν ήδη γεννηθεί, σημειώνουν οι ειδικοί. Υπάρχουν λιγότερα από 700.000 από αυτά. Επίσης τα μισά περίπου είναι κορίτσια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανόν να θέλουν να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα σε σύγκριση με τα αγόρια. Το να έχει κίνητρα το 10% των περίπου 300.000 αγοριών με γερμανική υπηκοότητα να σκεφτεί καριέρα στον στρατό δεν είναι εύκολο –και η Φον ντερ Λέγιεν λέει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 60.000 αιτήσεις για να επιλεγούν οι καλύτεροι.

Βέβαια όλα αυτά δεν είναι εύκολα. Στη Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ιστορία, υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες για να γίνει ελκυστική η στρατιωτική καριέρα. Οι γερμανοί στρατιώτες δεν έχουν το κύρος που συχνά απολαμβάνουν μέλη των ενόπλων δυνάμεων σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Εάν η Φον ντερ Λέγιεν καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους υποψήφιους, αυτό θα είναι καλό και για τον στρατό της χώρας και για τα πιθανά σχέδια που μπορεί να έχει η ίδια για την Καγκελαρία. Εάν αποτύχει, αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος της πολιτικής της καριέρας.

Το υπουργείο Αμυνας βρίσκεται αντιμέτωπο με ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες και αυτό οφείλεται εν μέρει στις απαιτήσεις που προβάλλουν οι κυβερνητικοί εταίροι της Ανγκελα Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τον λοχαγό Βολβέμπερ, ο οποίος ασχολείται με τη στρατολόγηση, οι Γερμανοί πρέπει να μάθουν πως σε ό,τι αφορά τον στρατό «δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».