Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο; Πόσα θύματα δέχεστε καθημερινά;

Από 150 έως 200, τις ημέρες που δεν υπάρχει κατάπαυση πυρός. Οι ασθενείς φθάνουν κατά κύματα, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση διότι πρέπει να ασχοληθείς με πολλές σοβαρές περιπτώσεις ταυτόχρονα.

Τι είδους τραύματα αντιμετωπίζετε;

Από το «απλό» τροχαίο με ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς και τα «έμμεσα» τραύματα –παιδιά με εξαρθρωμένο ώμο ή κάταγμα στην κλείδα επειδή οι γονείς τα αρπάζουν από το χέρι για να τα απομακρύνουν γρήγορα –έως, το πιο συνηθισμένο, ανθρώπους που βρίσκονταν σε κτίρια που κατέρρευσαν, με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ανοιχτά κατάγματα, αέρα ή αίμα στον θώρακα…

Δεν νιώθετε κάπως ανήμποροι ;

Προσπαθούμε να φαινόμαστε χρήσιμοι. Οταν βλέπεις όμως όλους αυτούς τους ανθρώπους που είτε μεταφέρονται ήδη νεκροί είτε πεθαίνουν αμέσως, είναι αποθαρρυντικό.

Ποιο είναι το ποσοστό των γυναικόπαιδων μεταξύ των θυμάτων; Και ποια η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών;

Οι μισοί και πλέον είναι γυναικόπαιδα. Οταν ακούμε ένα παιδί να κλαίει στα επείγοντα αυτό μας καθησυχάζει, είναι καλύτερο από το να βλέπεις ένα παιδί βoυβό.

Τι ρόλο παίζουν οι άνθρωποι της Χαμάς στο νοσοκομείο;

Δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με τα μέλη της Χαμάς.

Είμαστε βέβαιοι πως όλα τα θύματα είναι συνέπεια των ισραηλινών βομβαρδισμών;

Η Χαμάς δεν θα χτυπήσει, εκτός από λάθος, τη Γάζα.

Φοβάστε για τη ζωή σας;

Θεωρώ πως το νοσοκομείο Αλ Σίφα παραμένει το πιο ασφαλές μέρος στη Γάζα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους ανάμεσα στο γραφείο και στο νοσοκομείο ώστε να περιορίσουν και τον κίνδυνο. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, το όχημά μας γλίτωσε δύο φορές παρά τρίχα. Οι βομβαρδισμοί είναι τυφλοί.

Η Σεσίλ Σοκέ είναι μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της μοναδικής διεθνούς ιατρικής ΜΚΟ που επιχειρεί σήμερα στη Γάζα. Για μιάμιση ώρα χθες, από τις 2.30 έως τις 4 μ.μ., απαντούσε μέσω Ιντερνετ στις ερωτήσεις αναγνωστών της Μοντ, απευθύνοντας παράλληλα στον κόσμο έκκληση ενίσχυσης του έργου της οργάνωσης. Το πρώτο επείγον τηλεγράφημα έφτασε στις 5.30 μ.μ.: ένας πύραυλος έπεσε εντός της περιμέτρου του νοσοκομείου Αλ Σίφα, έπληξε τα εξωτερικά ιατρεία. Ο χορός των αλληλοκατηγοριών ξεκίνησε και επισήμως μισή ώρα αργότερα.