Κουίζ: ποιος επέλεξε –κατ’ ουσίαν –τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την Κομισιόν; Α: Ο Σαμαράς, Β: Ο Βενιζέλος, Γ: Κανένας από τους δύο, Δ: Δεν γνωρίζω δεν απαντώ.

Για να μην πολυλογούμε, η σωστή απάντηση είναι το «Γ» –κανείς από τους δύο. Ο Βενιζέλος πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού η επιλογή ενός κεντρικού παράγοντα της ΝΔ –με διόλου καλές σχέσεις μαζί του –ακυρώνει πλήρως τη θεωρία: ο Σαμαράς έβαλε διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Βενιζέλος θα βάλει επίτροπο και ο Τσίπρας δεν θα βάλει τίποτε.

Για όσους απορήσουν: αφού δεν είναι ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Σαμαράς τότε ποιος είναι; Απλούστατα: ο Γιούνκερ! Τις προδιαγραφές που έθετε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόνο δύο πρόσωπα, από όσα ακούστηκαν αυτήν την περίοδο, είχαν. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά όχι με αυτήν τη σειρά: την Ντόρα ο Σαμαράς δεν την πάει.

Ετσι, για πρώτη φορά –πλην της περίπτωσης Παλαιοκρασσά –η Ελλάδα στέλνει επίτροπο με… προσόντα επιτρόπου. Με κοινοτικά κριτήρια, ο Αβραμόπουλος είναι το πιο βαρύ όνομα που πρότεινε ποτέ η Αθήνα. Δεν θα χρειαστεί περίοδο προσαρμογής, ούτε θα πρέπει να κάνει εντατικά μαθήματα Αγγλικών προτού σκάσει μύτη στο Μπερλεμόντ για αρμοδιότητες και στο Ευρωκοινοβούλιο για ακρόαση.

Στο ευρωπαϊκό παζάρι καλό προφίλ σημαίνει και καλό χαρτοφυλάκιο. Επίσης για πρώτη φορά το πρόσωπο του προτεινόμενου επιτρόπου είναι ταυτόχρονα το καλό χαρτί στη διαπραγμάτευση. Στις περισσότερες από τις προηγούμενες περιπτώσεις, οι επικεφαλής της Κομισιόν πρώτα έκοβαν το κοστούμι και μετά ζητούσαν από την Αθήνα κάποιον να το φορέσει. Ο Αβραμόπουλος μπορεί να διαπραγματευθεί και μόνος του –και από κοστούμια ξέρει. Ο,τι και να πάρει πάντως δεν θα κατεβαίνουν τα ακουστικά όταν παίρνει τον λόγο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Οπως δείχνει η πορεία του υπουργού Αμυνας, ουδέποτε πήρε λάθος απόφαση για τον εαυτόν του. Αρα, για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες –αφήνοντας πίσω τρία κενά: υπουργός, βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ίσως και τέσσερα αν θεωρήσουμε ότι ο Σαμαράς δεν θα είναι ισόβιος αρχηγός της ΝΔ –κάτι βλέπει. Ανέκαθεν άλλωστε έδειχνε να τον εμπνέει αυτό που έλεγε ο άγγλος συγγραφέας Ντάγκλας Ανταμς: «Μπορεί να μην πήγα εκεί όπου σκόπευα να πάω, αλλά έφθασα εκεί όπου σκόπευα να είμαι».