Ούτε λεπτό

Εχω δει ταινίες και ταινίες με… λεπτά (χρόνο δηλαδή, όχι… χρήματα). Δεν διεκδικώ τις περγαμηνές του Δανίκα φυσικά, αλλά μπορώ να θυμηθώ σχετικούς τίτλους ταινιών όπως «88 λεπτά» (ταινιάρα – θρίλερ με τον Αλ Πατσίνο), «5′ λεπτά πριν τον Παράδεισο» (με τον Λίαμ Νίσον), «Τα τελευταία 8′ λεπτά» (θρίλερ επιστημονικής φαντασίας) κ.λπ., κ.λπ.

Εχω δει και ταινίες με… δευτερόλεπτα, όπως ας πούμε το «60»» με τον Νίκολας Κέιτζ και την Αντζελίνα Τζολί (Θεέ μου…) στα νιάτα της ή το «5» στο κενό».

Ταινία για την Ντόρα δεν έχει γυριστεί ακόμη, αλλά αν κάποτε το αποφασίσει σκηνοθέτης, αυτή θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε στον τίτλο της… δευτερόλεπτα: «Κάτι λιγότερο από 60»» ας πούμε!

Οσο κράτησε το σαββατιάτικο τηλεφώνημα που της έκανε ο πρόεδρος «φέρτε μου μνημόνια να σκίζω ένα την ώρα» Αντώνης.

Η Ντόρα ήταν χαλαρή –έκανε διακοπές στην Κέρκυρα. Ο πρόεδρος «φέρτε μου μνημόνια» κ.λπ. Αντώνης όχι τόσο.

Της είπε ορθά κοφτά: «Ξέρεις, Ντόρα, δεν βγαίνει το εγχείρημα».

-Ποιο εγχείρημα; ρώτησε εκείνη

-Ξέρεις, για να πας επίτροπος…

Η Ντόρα, που είναι κόρη Μητσοτάκη και γενικώς δεν «μασάει» από κάτι τέτοια, αντιμετώπισε με κρύο αίμα την κατάσταση:

-Αντώνη μου, εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ και το πεπόνι, του είπε.

Η κλήση, το τσέκαρα, ήταν κανονική. Οχι face time. Ετσι ο πρόεδρος «φέρτε μου μνημόνια» κ.λπ. Αντώνης έχασε το σαρδόνιο χαμόγελο που (είμαι βέβαιος ότι) ζωγραφίστηκε στα χείλη της. Μπορώ να τον διαβεβαιώσω ότι δεν θα χάσει τίποτε από τα υπόλοιπα…

Δεν πιάστηκε στον ύπνο

Φυσικά μίλησα με την Ντόρα. Παραμένει στην Κέρκυρα και ετοιμάζεται να κατέβει για τις καθιερωμένες –μετά του πατρός Μητσοτάκη –διακοπές στα Χανιά.

«Συνεχίζω τις διακοπές μου» μου είπε. Εννοείται ότι δεν της άρεσε η εξέλιξη. Αλλά δεν θα πεθάνει κιόλας.

-Θα ασχοληθώ με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, μου είπε με τη χροιά της φωνής της να δίνει πολλές «υποσχέσεις». Κάθε εμπόδιο για καλό δεν λένε;

Οντως, έτσι λένε. Μου εξήγησε πάντως ότι δεν την εξέπληξε το τηλεφώνημα Σαμαρά, διότι «τα είχε πάρει τα μηνύματα, το είχε καταλάβει από καιρό».

Είμαι βέβαιος. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ντόρα να την «παίζουν» ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο…

Πινόκιο

Νέος επίτροπος λοιπόν της χώρας στην Κομισιόν είναι ένας νέος, φέρελπις και ταλαντούχος πολιτικός ο οποίος ακούει στο όνομα Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Διευκρινίζω το «νέος πολιτικός», διότι μπορεί να υπάρξει σύγχυση και δεν το θέλω με τον άλλο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μόλις προ 4ημέρου μού δήλωνε –και το κατέγραψα εδώ σε αυτή τη στήλη –ότι δεν πρόκειται να πάει στις Βρυξέλλες, ότι δεν τον ενδιαφέρει το πόστο αυτό, ότι ουδείς του πρότεινε τίποτε, αλλά και αν του το πρότειναν θα έλεγε όχι κ.λπ.

Το επισημαίνω διότι ο συνομιλητής μου Αβραμόπουλος, αυτός στον οποίο αναφέρομαι πιο πάνω, όχι μόνο μου διέψευσε με κατηγορηματικότητα ότι θα είναι ο νέος επίτροπος της χώρας και μάλιστα αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, αλλά είχε εξαγριωθεί κιόλας με τις διαρροές που τον έφεραν να αναλαμβάνει το σχετικό πόστο.

Μάλιστα με «σταύρωσε», που λένε, να του αποκαλύψω «ποιος άθλιος προβοκάτορας» μου μίλησε για την απόφαση του ακαταμάχητου ντουέτου «Αμποτ και Κοστέλο» που μας κυβερνά να τον προτείνουν για επίτροπο.

Τα αναφέρω τώρα όλα αυτά, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να καταγγείλω με τη σειρά μου όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι πολιτικοί μας πάσχουν από έλλειψη συνέπειας λόγων και έργων και πως τάχα μου η σχέση τους με την αλήθεια είναι όση και του Πινόκιο μαζί της! Υπάρχει ισχυρότερη απόδειξη από όσα προανέφερα; Οχι, πέστε μου…

Ρεπορτάζ το σαββατόβραδο

Και ενώ συντελούνται όλα αυτά τα συγκλονιστικά, στο υπόγειο της παράταξης κάτι «σαλεύει», αν κατάλαβα σωστά συνομιλώντας με τον Χρήστο «Νέα Μέρα» Ζώη –εξ Ηπείρου επίσης, αλλά κάνοντας καριέρα στη Λάρισα.

Αφορμή για τη συνομιλία μας αποτέλεσε δείπνο στα Δελφίνια στη Γλυφάδα μεταξύ εκείνου, του Τάκη Μπαλτάκου, φίλου του Σαμαρά και του Καραμανλή ταυτόχρονα, και του δικού μου φίλου και ανθρώπου μου πλέον Βασίλη Καπερνάρου.

-Θα κάνετε καινούργιο κόμμα οι original δεξιοί; ρώτησα τον Χρήστο γιατί για «παναθηναϊκούς» με εξαίρεση τον Μπαλτάκο δεν σας κόβω…

-Κόμμα, είναι μεγάλη κουβέντα. Πες ότι συζητάμε. Βρισκόμαστε και συζητάμε. Εγώ μένω εκεί πιο πάνω από τα Δελφίνια και πολλές φορές τρώω εκεί με διάφορους. Η διαφορά με το συγκεκριμένο δείπνο είναι ότι κάποιος μας είδε και το σφύριξε.

-Αν καταλαβαίνω σωστά, αναμένονται και άλλα γεύματα…

-Καλοκαίρι έχουμε, μου απάντησε. Εσύ πού βρίσκεις την όρεξη για ρεπορτάζ Σάββατο βράδυ, μου λες;

Αντε ντε, πες κι εσύ…

Ανταλλαγή εμπειριών

Χρήστος Ζώης και Βασίλης Καπερνάρος έχουν και κάτι ακόμη κοινό: πέρασαν και οι δυο από το κόμμα «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες». Ο πρώτος την «έκανε» νωρίς –κάτι μήνες μετά τις εκλογές του ’12. Του Καπερνάρου του πήρε σχεδόν ενάμιση χρόνο να καταλάβει. Μπορώ μετά βεβαιότητος να ενημερώσω τον πρόεδρο Πάνο, ο οποίος αυτήν την περίοδο, όπως με ενημέρωσαν οι άνθρωποί μου, κόβει βόλτες με το φουσκωτό στα περί την Ικαρία νησάκια (πρόσφατα τον είδαν στο Μαράθι…), λένε τα καλύτερα για τη συνεργασία τους μαζί του.

Και στο δείπνο της Παρασκευής εκτός όλων των άλλων αντάλλασσαν και… εμπειρίες!

Η διάψευση διαψεύστηκε

Από την άλλη, θέλω να καταλήξω στο πρωτοποριακό συμπέρασμα ότι (χα!) «η πολιτική είναι σκληρό πράγμα». Το αναφέρω για να περιγράψω την περίπτωση του κυρίου Γιώργου Αϋφαντή, διπλωμάτη το επάγγελμα, ο οποίος αν και τα έδωσε όλα ως διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Αλέξη, είδε να του δείχνουν άκαρδα την πόρτα της εξόδου.

Εγκαίρως είχα ενημερώσει για τη βάσκανο μοίρα που έπληξε τον εν λόγω Αϋφαντή –είχα σημειώσει ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα λάβει το απολυτήριο. Του χρέωναν διάφορες «πατάτες», με τελευταία εκείνο το φιάσκο με τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν στη Θράκη.

Θυμάμαι ακόμη την αντίδρασή του, τόσο σύμφυτη με τον χαρακτήρα του, ο οποίος επίσης είχε συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία της εικόνας που είχαν γι’ αυτόν στον ΣΥΡΙΖΑ –και στου προέδρου πολύ περισσότερο, ο οποίος κάθε τόσο εισέπραττε τα (σχετικά) μηνύματα. Εξού και τον έκοψε από παντού…

Φυσικά (τότε) μου είχε διαψεύσει ότι «υφίσταται τέτοιο θέμα». Δακρύζω στη σκέψη ότι υφίσταται: μόλις προχθές έγινε γνωστό από διαρροές ότι νέος διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Αλέξη αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Καλπαδάκης που έως τώρα υπηρετούσε στην πρεσβεία στην Αγκυρα.

Κρίμαααα. Οχι, κρίμα.