Μία διαρκής αντίφαση σφραγίζει την παρουσία της τρόικας των δανειστών στη χώρα μας: από τη μία πλευρά παραδέχονται ότι επέβαλαν λάθος πολιτικές που δεν διασφάλισαν την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη επιμένουν με δογματική προσήλωση σε αυτές…

Τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, με την Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές και τα δανεικά της τρόικας να φαντάζουν ως μοναδικό στήριγμα της οικονομίας, ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει τη συνταγή των δανειστών.

Σήμερα, με τη χώρα να διασφαλίζει πρωτογενές πλεόνασμα και να περνά και πάλι στην ανάπτυξη, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Το σχέδιο Χαρδούβελη για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» υποδηλώνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα για λύσεις που θα δίνουν απτό οικονομικό αποτέλεσμα, χωρίς να συνθλίβουν τα νοικοκυριά και την αγορά.

Είναι προφανές ότι το ίδιο πρέπει να επιδιωχθεί και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, στα οποία η λογική έπεσε θύμα των ιδεοληψιών της τρόικας – όπως για παράδειγμα ο φόρος στα καύσιμα.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, με την Ελλάδα να βγαίνει και πάλι στις αγορές και να διεκδικεί μία οριστική διευθέτηση που θα καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος, η προβολή νέων απαιτήσεων από την πλευρά της τρόικας καθίσται αντιπαραγωγική και για τους ίδιους τους δανειστές: και μόνον τις αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική ατμόσφαιρα να μετρήσουν, μπορούν εύκολα να αντιληφθούν ότι βλάπτουν στην ουσία τα δικά τους συμφέροντα.

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να μπορέσει να βγει από την κρίση και να αποπληρώσει τα δάνεια της τρόικας. Απαιτήσεις για νέα επώδυνα μέτρα απλώς θα δηλητηριάσουν το πολιτικό κλίμα και θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση συνεργασίας – ενώ και ολόκληρη η έως τώρα εξυγιαντική πορεία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Τώρα είναι η τρόικα που πρέπει να αποδείξει ότι έχει κάνει τα μαθήματά της.