Ακριβή μου γνώση

Θα το περιγράψω όσο πιο χαλαρά γίνεται, διότι καλοκαίρι διανύουμε, «ντάλα» για την ακρίβεια, δεν είναι να ανεβαίνει η πίεση κανενός! Η δική μου ανέβηκε, αλλά δεν το κάνω θέμα –θα το κρατήσω για τον εαυτό μου το συμβάν.

Μου συνέβη συνομιλώντας χθες με τον υπουργό Αργύρη (Ντινόπουλο), απ’ αφορμή το γεγονός ότι απέστειλε SMS σε 10 περιφερειάρχες και σε καμιά 70αριά δημάρχους να απογράψουν τις δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν υπό την εποπτεία τους.

Ο υπουργός Αργύρης, μου εξηγούσε ότι «η μεγάλη αμαρτία στην υπόθεση αυτή» είναι οι αναπτυξιακές εταιρείες που φύτρωσαν σαν μανιτάρια την περασμένη δεκαετία σε κάθε γωνιά της χώρας, και κάπου εκεί μου ξεφούρνισε αυτό που με έβγαλε από τα ούτως ή άλλως λιγοστά, λόγω θέρους, ρούχα μου.

Οτι η ΚΕΔΕ ανέθεσε μέσω μιας Αναπτυξιακής τη διοργάνωση σεμιναρίων για νεοεκλεγέντες δημάρχους, με αντικείμενο τη… γνώση του αντικειμένου!! Θα πραγματοποιηθούν 6-7 σεμινάρια και όλο αυτό το ωραίο project θα κοστίσει –εν μέσω κρίσης και με την Αυτοδιοίκηση να λιμοκτονεί από έλλειψη πόρων –πεντακόσια χιλιάρικα (το γράφω και αριθμητικά 500.000) ζεστά ευρώπουλα!..

Δηλαδή –εξηγώ –η ΚΕΔΕ διοργανώνει σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των… 70.000 ευρώ έκαστον, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους δημάρχους, οι οποίοι επεδίωξαν να εκλεγούν πριν από ένα δίμηνο, στο τι ακριβώς είναι αυτό που πρόκειται να κάνουν!..

Είμαι περίεργος να μάθω ποιος θα αναλάβει την εκπαίδευση των νέων δημοτικών αρχόντων, και φυσικά το πρόγραμμα σπουδών –για να κάνω εν συνεχεία τον επιμερισμό του κόστους…

Δημοτικές επιχειρήσεις προσλήψεων

Πρέπει να αναφέρω ότι όλως τυχαίως πρόεδρος του συνδέσμου των ΕΕΤΑΑ, για τις οποίες ουδείς γνωρίζει τι κόσμο απασχολούν, πότε και πώς προσλήφθηκε αυτός ο κόσμος, τι αμοιβές έχει κ.λπ., είναι ο γνωστός φίλος της στήλης Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου και για την επόμενη 5ετία.

– Για εμάς μαζί με όλα αυτά, θέμα είναι ο τρόπος λειτουργίας αυτών των εταιρειών οι οποίες αν και ιδιωτικού δικαίου χειρίζονται χρήματα του ΕΣΠΑ, μου είπε ο υπουργός Αργύρης.

Συμφωνώ και επαυξάνω, αλλά γιατί δεν καλεί τον δημοφιλή Πέτρο, ο οποίος διοργάνωσε πέρυσι συνέδριο στο Costa Navarino και ενέγραψε το σχετικό εκ 200.000 ευρώ κονδύλι στο ΕΣΠΑ, να του εξηγήσει πώς γίνεται (το κόλπο);

Οι εταιρείες που δεν έχουν απογραφεί είναι 133, και μεταξύ τους –πλην δηλαδή των Αναπτυξιακών –είναι μια άλλη μεγάλη αμαρτία της Αυτοδιοίκησης, οι διάφορες ΔΕΥΑ (δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης, σημαίνει αυτό το σανσκριτικό) όπου επίσης χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα με τις προσλήψεις…

Οι θείοι έχουν πίεση!

Το άλλο θέμα της ημέρας που έχω προς ενημέρωση είναι ότι η συνάντηση του σκερτσόζου και τόσο ταλαντούχου ντουέτου «Αμποτ και Κοστέλο» που μας κυβερνά, ξεκίνησε με μούτρα (πολλά μούτρα, εκατέρωθεν) και κατέληξε σε αποφάσεις. Λ.χ. για το περίφημο θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, όπου ο υπουργός Κυριάκος (Μητσοτάκης) χτυπάει το πόδι του κάτω και με πείσμα δηλώνει ότι «θα την κάνει», οι δυο τους δεν βρήκαν σημείο επαφής. Σε ένα κατέληξαν: ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξαναβρεθούν, και θα κληθεί ο υπουργός Κυριάκος να εξηγήσει και στους δύο θείους γιατί επιμένει για την αξιολόγηση τόσο, και πόθεν προκύπτει ότι αυτή είναι στα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Δεν γνωρίζω αν τον ενημέρωσαν σχετικά τον υπουργό Κυριάκο ακόμη, αλλά καλόν είναι να πάει προετοιμασμένος, γιατί ο θείος Βαγγέλης τα έχει πάρει άσχημα μαζί του…

Αντιθέτως ο θείος Αντώνης τα έχει πάρει, μου είπαν, με ορισμένους πασόκους (λέγε λ.χ. Νίκο Ανδρουλάκη, Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Πρωτόπαπα, Δημήτρη Καρύδη κ.ά.) διότι λέει κάνουν συνεχώς δηλώσεις διαφοροποίησης από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Χα! Εδώ γελάμε…

Χωρίς φόβο και πάθος

Αυτή τη στιγμή, και δεδομένων όλων των προηγουμένων αισθάνομαι την ανάγκη να γίνω λίγο Αρτέμης Μάτσας ή Δήμος Σταρένιος –διαλέγετε και παίρνετε. Το κάνω, διότι μία πηγή μου, μου ανέφερε ότι μετά το τέλος της συνάντησής τους τα δυο μπαρμπάδια έδειχναν καλά –δείγμα ότι είχαν δοθεί αμοιβαίες εξηγήσεις και είχαν γίνει αμοιβαία αποδεκτές.

Λοιπόν πρόεδρε Αντώνη, χθες, αφού είχατε ολοκληρώσει τη συνάντηση με τον πρόεδρο Βαγγέλη, το ΠαΣοΚ συγκάλεσε σύσκεψη όλων των γενικών του γραμματέων που μετέχουν στην κυβέρνηση (οκτώ τον αριθμό) προκειμένου να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η αξιολόγηση! Στη σύσκεψη -εξακολουθώ να «δίνω» ο Μάτσας –μετείχε υφυπουργός της κυβέρνησης (η Εύη Χριστοφιλοπούλου) και τρία στελέχη του ΠαΣοΚ, ο Ρήγας, ο Πρωτόπαπας και ο Ντόλιος.

Αααχ, τα είπα όλα και το φχαριστήθηκα!

Αποφάγια

Στη σύσκεψη των «Αμποτ και Κοστέλο» συζητήθηκε όπως ήταν φυσικό και το θέμα του/της επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η είδηση που μου μεταφέρθηκε είναι ότι «η επιλογή του προσώπου θα εξαρτηθεί από το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα». Και μου πρόσθεσαν επίσης ότι ο πρόεδρος «ρε σεις δεν σας είπα να μου φέρετε τα Μνημόνια να τα σκίζω ένα ένα;» Αντώνης κάνει σκληρή διαπραγμάτευση για να εξασφαλίσει κάποιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο, αλλά επί του παρόντος δεν έχει κλείσει κάτι συγκεκριμένο. Τούτων δοθέντων θεωρώ ως απολύτως λογικό το γεγονός ότι η γραμμή που συμφωνήθηκε μεταξύ των δυο κυρίων προέδρων είναι το «έχουμε καιρό ακόμη για την επιλογή».

Ουουου, απεριόριστο θα συμφωνήσω. Μόλις πάρουν όλοι οι άλλοι ό,τι είναι να πάρουν, κάτι θα μείνει και για μας, δεν μπορεί…

Βαρύ κλίμα και πορτοκαλάδα

Στο μεταξύ ο πρόεδρος «φέρτε μου Μνημόνια κ.λπ.» Αντώνης εξακολουθεί να πιστεύει –τι αισιοδοξία! –ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, διότι θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αυτό τουλάχιστον είπε χθες σε βουλευτές χωρίς… νύχια (τα έχουν φάει από την αγωνία) που τον είχαν περιτριγυρίσει στο εντευκτήριο της Βουλής και ρωτούσαν αν θα πάμε σε εκλογές. Το ακριβές είναι ότι διάφοροι μαντράχαλοι του έλεγαν για τις αποζημιώσεις των ΕΛΓΑ, για διάφορα τοπικά προβλήματα των περιφερειών τους, και μόνο η Φωτεινή Αραμπατζή, θυγατέρα του φίλου μου του Θανάση εκ Σερρών, είχε το θάρρος να ρωτήσει «αν η Βουλή αυτή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο».

– Εγώ έτσι πιστεύω, είπε ο πρόεδρος Αντώνης, και μετά έπεσε στα… σκληρά: ήπιε μια μεγάλη γουλιά χυμό πορτοκάλι.

– Για τον Ολυμπιακό δεν είπατε τίποτε; Ρώτησα τον φίλο μου Γιάννη «πιο γαύρος πεθαίνεις» Τραγάκη, ο οποίος παρίστατο δίκην εποπτεύοντος στη συζήτηση από κοινού με τον Θανάση τον Μπούρα.

– Μπα, δεν σήκωνε το κλίμα για τέτοια συζήτηση…

Λογικό. Ασε όπου κάποια στιγμή πέρασε από εκεί και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και χαιρετήθηκε μαζί του…