Οταν οι αναγνώστες της ισπανικής «Mundo Deportivo» πήραν στα χέρια τους τη χθεσινή έκδοση της καταλανικής αθλητικής εφημερίδας που καταπιάνεται κυρίως με θέματα της Μπαρτσελόνα, ένιωσαν ένα σφίξιμο στο στομάχι. «Adios Xavi» ανέφερε ο τίτλος για τον εμβληματικό αρχηγό και παίκτη-σύμβολο που αγωνίζεται στους Μπλαουγκράνα από 11 ετών. Ιδίως αν είσαι οπαδός της Μπαρτσελόνα δεν είναι εύκολο να αποδεχθείς ότι ο θεμέλιος λίθος όλων των σπουδαίων επιτυχιών του καταλανικού συλλόγου τα τελευταία 15 χρόνια δεν θα ξαναφορέσει την κυανέρυθρη φανέλα. Με τον εγκεφαλικό Τσάβι Ερνάντες στη σύνθεσή της η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε την κατάκτηση τριών Τσάμπιονς Λιγκ, επτά πρωταθλημάτων και τριών Κυπέλλων Ισπανίας, τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων Συλλόγων και δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Κι όμως η συνήθως έγκυρη «Mundo» λάθεψε στην κρίση της, καθώς λίγες ώρες αφότου κρεμάστηκε στα περίπτερα όλης της χώρας ανακοινώθηκε η παραμονή του Τσάβι στην Μπαρτσελόνα τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η συζήτηση που είχε χθες το μεσημέρι ο ποιοτικός καταλανός χαφ με τον νέο προπονητή της ομάδας και άλλοτε συμπαίκτη του Λουίς Ενρίκε υπήρξε καθοριστική για την αλλαγή των δεδομένων. Εν τέλει, ο Τσάβι απέρριψε τις δελεαστικές οικονομικές προτάσεις που είχε δεχθεί από την καταριανή Αλ Αράμπι και την αμερικανική Νιου Γιορκ Σίτι προκειμένου να ηγηθεί, ως γέννημα θρέμμα του συλλόγου, σε μια ακόμη προσπάθεια ανανέωσης της Μπαρτσελόνα.

Εστω κι αν η περασμένη σεζόν ήταν η χειρότερή του στο Καμπ Νου από το 1999 όταν καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα, ο Λουίς Ενρίκε θεωρεί ότι, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά στο ροτέισον (και δεν φορτωθεί με ανούσιες συμμετοχές σε λιγότερο σημαντικά ματς), θα μπορέσει να προσφέρει πολύτιμες λύσεις στα κρισιμότερα παιχνίδια της χρονιάς. Αλλωστε με την προσθήκη του Κροάτη Ιβάν Ράκιτιτς και του Βραζιλιάνου Ραφίνια δίπλα στους ήδη υπάρχοντες κεντρικούς χαφ Σέρχιο Μπουσκέτς, Χαβιέ Μαστσεράνο και Αλεξ Σονγκ, ο ξεκούραστος Τσάβι θα έχει την ευχέρεια να προσφέρει ορισμένα ποιοτικά 90λεπτα.