Οσοι περπατούσαν στη συντηρητική γειτονιά Φατίχ είχαν συνηθίσει να βλέπουν διαφήμιση με το μοντέλο από τη Βραζιλία Αντριάνα Λίμα να διαφημίζει προϊόντα αποτρίχωσης -μέχρι που πρόσφατα εμφανίστηκε με μπούργκα. Κάποιος την κάλυψε από την κορυφή μέχρι τα νύχια με μαύρο σπρέι. Δίπλα στη φωτογραφία της ένα μυστηριώδες χέρι είχε γράψει: «Μην είστε άσεμνοι!».

Με τον ίδιο τρόπο βανδαλίστηκαν διαφημίσεις που έδειχναν γυναικεία σώματα σε όλη των Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για την εμφάνιση της φιγούρας γυναικών σε δημόσιους χώρους.

Οταν χρησιμοποίησα τον λογαριασμό μου στο twitter για να καταδικάσω τον βανδαλισμό, τον οποίο θεωρώ μορφή λογοκρισίας, οι συζητήσεις από γυναίκες ήταν έντονες.

Σήμερα υπάρχουν φήμες, όπως και το 2007, ότι διαφημίσεις πολύ γνωστών εταιρειών λογοκρίνονται. Η εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε συνέντευξη όπου αξιωματούχος παραδέχτηκε ανώνυμα ότι τα πόδια μοντέλων κόβονται από τις φωτογραφίες για να πληρούν τα δημοτικά κριτήρια. Αλλη εφημερίδα ανέφερε ότι στην Κωνσταντινούπολη δεν υπάρχει ούτε μια δημόσια διαφήμιση όπου μπορεί να δει κανείς ολόκληρο το σώμα γυναίκας να φορά μαγιό.

Η Τουρκία είναι γεμάτη με πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις κουλτούρας και δυστυχώς πολύ συχνά το πεδίο της μάχης είναι τα σώματα των γυναικών. Οι άνδρες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων νιώθουν ελεύθεροι να κάνουν κήρυγμα στις γυναίκες για το πώς να ντύνονται και να ζουν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει βγάλει λόγους που καλεί κάθε Τουρκάλα να γεννήσει τουλάχιστον τρία παιδιά, ενώ η κυβέρνηση παρέχει δάνεια χωρίς τόκο σε νέα ζευγάρια για να παντρεύονται νωρίς.

Στο μεταξύ, δεν έχει υπάρξει καμία σχεδόν πρόοδος στο να μειωθεί ο αριθμός των νυφών που είναι ακόμη παιδιά ή η βία ενάντια στις γυναίκες, φαινόμενα που καταγράφονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Οι γυναίκες της Τουρκίας συγκρούονται για δαχτυλίδια, κοσμήματα και τατουάζ, για να μην αναφέρουμε τις μαντίλες και το μήκος της φούστας. Καθώς η χώρα γίνεται όλο και πιο πολωμένη, το χάσμα της κουλτούρας μεταξύ όσων υποστηρίζουν την κυβέρνηση και όσων αντιτίθενται σε αυτή μεγαλώνει. Πολλοί καταφεύγουν σε γκέτο όπου βρίσκονται όσοι έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτούς. Υπάρχουν οικισμοί με ψηλούς τοίχους για τη νέα συντηρητική αστική ελίτ και οικισμοί με επίσης ψηλούς τοίχους για την παλιά κοσμική αστική ελιτ. Υπάρχουν ξενοδοχεία και σπα για τους πιο θρησκευόμενους και ξενοδοχεία και σπα για τους νεωτεριστές.

Η κουλτούρα της συνύπαρξης διαβρώνεται να ταχείς ρυθμούς. Επικρατεί μια ατμόσφαιρα κοινωνικών ανισοτήτων και μισαλλοδοξίας. Στις μάχες της κουλτούρας οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες.

Οπως και όσες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις μαντίλες πριν από πολλά χρόνια, έτσι και τώρα όσες δεν φορούν μαντίλα νιώθουν άβολα μέσα στην κοινωνία όπου ζουν.