«Τι ωραία ορολογία που χρησιμοποιούν τα media (και τα social media) γενικά: «Φιλορώσοι αυτονομιστές» λένε και καθαρίζουν.Σα να λέγαμε για τους Κοσοβάρους «φιλοαλβανοί αυτονομιστές» ή τους Ελληνες της μειονότητας στην Αλβανία «φιλέλληνες πολίτες».Ρώσοι μειονοτικοί είναι, βρε. Πείτε το, δεν θα σας κάνει ντα ο Ποροσένκο». Ηταν το μοναδικό –μοναδικό όμως –σχόλιο που βρήκε να κάνει στον λογαριασμό του στο facebook δημοσιογράφος ο οποίος θεωρεί ειλικρινά ότι κάνει αγώνα εναντίον κάθε λογής μισαλλοδοξίας και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατάρριψη στην Ουκρανία ενός Boeing με 298 επιβαίνοντες από πύραυλο εδάφους – αέρος.

«»Η θεραπεία για το AIDS μπορεί να βρισκόταν στο αεροπλάνο που καταρρίφθηκε», η θεωρία συνωμοσίας που σπάει ταμεία!». Ηταν ο τίτλος που επέλεξε για άρθρο το οποίο έκανε χθες τον γύρο του facebook ειδησεογραφικός ιστότοπος ο οποίος θεωρεί ειλικρινά ότι κάνει σοβαρή δουλειά. Κι εκεί που νόμιζες πως θα διαβάσεις ένα ειρωνικό, καυστικό κείμενο για τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, κατέληγες να διαβάσεις («με πληροφορίες από Reuters, BBC, AlJazeera, CBS, NYT, ABC, NDTV, Wikipedia» –μην τυχόν και νομίσει κανείς ότι ο γράφων τα έβγαζε από το μυαλό του) ένα κείμενο πραγματική χαρά της συνωμοσιολογίας. Ποιοι «ρώσοι μειονοτικοί» και ποιος Ποροσένκο, φίλτατε; Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί έριξαν το Boeing, «το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει», μη λέμε τα προφανή τώρα.

Το Σάββατο που μας πέρασε η ρωσίδα δραματουργός και δημοσιογράφος Ναταλία Αντόνοβα επισκέφθηκε τον οδοντίατρό της. Στον συγκεκριμένο χώρο εκείνη είναι που κάνει συνήθως ερωτήσεις με τρεμάμενη φωνή. Αλλά το Σάββατο όλοι, από τον οδοντίατρο έως τον τεχνικό που επιδιόρθωνε το κομπιούτερ της γραμματέως, ήθελαν να μάθουν από εκείνη τι θα συμβεί στη συνέχεια. Και πάνω από όλα, αδημονούσαν να μάθουν το εξής: «Λες οι Αμερικανοί να επιτεθούν σε εμάς τώρα;». Η Αντόνοβα συνομίλησε με πολλούς απλούς πολίτες εκείνη τη μέρα. Ακουσε πολλές θεωρίες συνωμοσίας, μέχρι και ότι οι επιβαίνοντες στο μοιραίο αεροσκάφος «ήταν νεκροί εδώ και εβδομάδες». Ακουσε όμως και πολλή κριτική για τους αυτονομιστές, «αυτούς τους τρελάρες», ακόμα και από ανθρώπους που πιστεύουν πως η νέα κυβέρνηση στο Κίεβο είναι φανατικά αντιρωσική, φιλοδυτική και διεφθαρμένη. Μέχρι και μομφές για τον Βλαντίμιρ Πούτιν άκουσε, ότι δεν θα έπρεπε να είχε πάρει το «πολιτικό ρίσκο» της υποστήριξης των αυτονομιστών. Αυτά, στη Μόσχα. Τα υπόλοιπα, στο ελληνικό Ιντερνετ. Μη λέμε τα προφανή τώρα.