Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι παραλίες δεν πουλιούνται. Από το ΤΑΙΠΕΔ όμως πουλιούνται οι δημόσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις. Κυριολεκτικά, ξεπουλιούνται. Κορυφαίο παράδειγμα, η «Σαχάρα» στη Χαλκιδική (420 στρέμματα με αμμοθίνες, που σήμερα «ισιώνουν» μπουλντόζες κόντρα στους κατοίκους) πουλήθηκε προς 2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,7 ευρώ/τ.μ.!

Και είναι πολλές αυτές οι εκτάσεις. Με τα τελευταία ΦΕΚ πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ 168 παραθαλάσσια «οικόπεδα» έκτασης 77.000 στρεμμάτων, τα 43.000 από αυτά στα νησιά. Η Ρόδος «διαλύεται» με 11 τεράστιες παραλιακές εκτάσεις. Στο Ηράκλειο πουλιέται η πρώην αμερικανική βάση των Γουρνών, 1.000 στρέμματα. Κως, Μήλος, Νάξος, Ηρακλειά, Ανδρος, Τήνος, Πάρος, Σάμος, Λέσβος, Κέρκυρα (η Ισσός μετά τον Ερημίτη), Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος, η Χρυσή Αμμουδιά στη Θάσο, οι Κουκουναριές στη Σκιάθο. Η «Ρόδος» της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι η Πελοπόννησος: 40 γιγάντιες παραθαλάσσιες εκτάσεις σε όλους τους νομούς –Κόλπος του Καραθώνα, Γαλατάς (Κυλλήνη), Ζαχάρω, Γιάλοβα Πύλου και Ελαφόνησος.

Για τις δημόσιες εκτάσεις η πλειοψηφία της Βουλής έχει ρυθμίσει ήδη τα πάντα προκειμένου να γίνουν «ελκυστικές» στους «επενδυτές»: ιδιωτική χωροταξία και πολεοδόμηση υπεράνω οποιουδήποτε ρυθμιστικού σχεδίου, ΕΣΧΑΔΑ, ένταξη στις προς πώληση εκτάσεις περιοχών Natura, δρυμών, αρχαίων μνημείων, ποταμών και λιμνών. Τι λείπει; Στις παραθαλάσσιες, παρότι νομοθετήθηκαν από πέρυσι μπάζωμα ακτών και αλλαγή της ακτογραμμής, ακόμα δεν μπορούν να χτίσουν νόμιμα πλάι στο κύμα και στα μπαζωμένα. Και –θεωρητικά –ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να αποκλείσει από την ακτή «του» όσους θέλουν να κολυμπήσουν. Για να πουληθούν τα ακίνητα πάνω στο κύμα –τωρινά και μελλούμενα –η κυβέρνηση κυοφορεί το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. «Προαπαιτούμενα», η μετατροπή άλλων παραλιών α λα Ισπανία (κουφάρια «παραθεριστικών χωριών») και άλλων σε περίκλειστα «γκέτο πλουσίων». Θα το επιτρέψουμε;

Η Νάντια Βαλαβάνη είναι βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ