Ο Κώστας Παπαδάκης είναι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ που απεβλήθη από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, την ώρα που, χωρίς την άδεια του προεδρείου, επιχείρησε να πάρει τον λόγο για να απαγγείλει ένα καταγγελτικό λογύδριο, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει σημασία. Η εφαρμογή, με συνοπτικές διαδικασίες, του κανονισμού από τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς δεν εξέπληξε τους ευρωπαίους βουλευτές, πλην του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος όχι μόνο εξεπλάγη δυσάρεστα αλλά και διαμαρτυρήθηκε για την αποβολή του κομμουνιστή ευρωβουλευτή. Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε και τα εξής:

«Χτες (προχθές) το πρωί, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι τα όνειρα έχουν θέση εδώ. Υστερα από λίγο, γίναμε όλοι μάρτυρες της διάψευσης των ονείρων, όταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αποβλήθηκε σκαιώς από την αίθουσα, κατόπιν ενεργειών του προέδρου του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε τηρήσει τον κανονισμό. Η ενέργεια αυτή κρίνεται ως αντιδημοκρατική. Καλοί οι κανονισμοί για την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά αυτοί δεν πρέπει να παραβιάζουν την ουσία της δημοκρατίας».

Τι λέει ο κ. Γλέζος; Οτι ο κανονισμός είναι καλό πράγμα, χρήσιμο διότι ένας οργανισμός όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργεί εύρυθμα, δηλαδή με κανόνες. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση με την αποβολή του κ. Παπαδάκη από τον πρόεδρο, κατά τον κ. Γλέζο, παραβιάστηκε η ουσία της δημοκρατίας;

Αφού δεν ενοχλεί αλλά είναι επιδίωξη η εύρυθμη λειτουργία της Ευρωβουλής, όμως, δεν είναι δουλειά του εκλεγμένου προέδρου, του κ. Σουλτς εν προκειμένω, να φροντίζει την ευρυθμία της λειτουργίας της; Κι αν ο κ. Σουλτς δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να τηρεί τον κανονισμό στο πλαίσιο του ρόλου του, αν δηλαδή στο πλαίσιο του ρόλου του είναι υποχρεωμένος να δώσει τον λόγο στην κυρία Λεπέν αφαιρώντας τον από έναν άλλο βουλευτή που πήρε τον λόγο μόνος του, γιατί παρέβη τη δημοκρατία; Εχει τόσο μεγάλη ανάγκη η δημοκρατία την παρέμβαση, κατά παράβαση της ευρυθμίας, ενός πολιτικού, ο οποίος μάλιστα δεν είναι υπέρ της δημοκρατίας αλλά υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου;

Ο κ. Γλέζος πρέπει να αποφασίσει. Αν θέλει την ευρυθμία, οφείλει να σέβεται τους τύπους –και για τους τύπους, όπως έχουν καταγραφεί στους κανονισμούς, άρα και για την ουσία που υποκρύπτουν, υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος.

Το άλλο, που ο ίδιος περιγράφει, είναι μια περίεργη λειτουργία. Κατά την οποία, ο πρόεδρος έχει την ευθύνη της ευρυθμίας των διαδικασιών αλλά οφείλει να κάνει το παγόνι όταν πετιέται οποιοσδήποτε αριστερός –ή, έστω, οποιοσδήποτε έλληνας αριστερός.