Σχολικό Βιβλίο δεν είναι και τόσο μικρό. Αποτελείται από 200 σελίδες, οι 20 από αυτές αφιερωμένες στο σεξ, άλλες 30 αφιερωμένες στα ναρκωτικά –του τσιγάρου και του αλκοόλ μη εξαιρουμένων. Γράφτηκε το μακρινό 1969 από δύο δανούς εκπαιδευτικούς, τον Σόρεν Χάνσεν και τον Γιέσπερ Γιένσεν, που ήθελαν να ενθαρρύνουν τους νέους να αμφισβητούν τις κοινωνικές νόρμες. Η ελευθεριότητά του όμως σόκαρε –μα ήταν δυνατόν να περιγράφονται οι ενήλικοι ως «χάρτινοι τίγρεις», α λα Μάο, να καλούνται οι μαθητές να επαναστατήσουν εναντίον του εκπαιδευτικού συστήματος, να τους δίνονται ξεδιάντροπες πληροφορίες περί σεξ, να απενοχοποιείται πλήρως ο αυνανισμός, να τους παρατίθενται απλώς οι κίνδυνοι που ενέχουν το τσιγάρο και το «τσιγαριλίκι», λες και έχουν μυαλό να αποφασίσουν από μόνοι τους;

Η Γαλλία και η Ιταλία το απαγόρευσαν. Ο Πάπας το καταδίκασε ως ιερόσυλο. Στην Ελβετία, ένας τοπικός πολιτικός της Βέρνης, ο Μάρτιν Σούτερμαϊστερ, πέτυχε προσωρινά την απαγόρευσή του, κατέληξε ωστόσο να χάσει τη δική του θέση ως διευθυντής των σχολείων της ελβετικής πρωτεύουσας. Στη Βρετανία, το Μικρό Κόκκινο Σχολικό Βιβλίο διώχθηκε επιτυχώς με βάση τον νόμο περί άσεμνων δημοσιευμάτων, μια απόφαση την οποία έφτασε να επικυρώσει ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τελικά, η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε την κυκλοφορία μιας λογοκριμένης έκδοσης –που διαβάστηκε ευρέως, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή είχε ξεσπάσει όλος αυτός ο σάλος.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, το Μικρό Κόκκινο Σχολικό Βιβλίο κυκλοφορεί οσονούπω αυτούσιο στη Βρετανία προς μεγάλη χαρά του Σόρεν Χάνσεν, του μοναδικού από τους δύο συγγραφείς που παραμένει εν ζωή. Ο ίδιος επιμένει πως το Βιβλίο και ο τρόπος με τον οποίο αμφισβητεί την εξουσία και το στάτους κβο παραμένουν επίκαιρα. Μπορεί το αυταρχικό εκπαιδευτικό σύστημα που κατάγγελνε μισό αιώνα πριν να αποτελεί παρελθόν, ο Χάνσεν φοβάται όμως ακόμη περισσότερο για τα παιδιά του σήμερα, υπό την ανταγωνιστική κουλτούρα που το έχει αντικαταστήσει. Τα εγγόνια του το λάτρεψαν –παράλληλα βέβαια του είπαν πως «είμαι λίγο μουρλός!».

Μόνο μία αλλαγή έχει γίνει στην καινούργια έκδοση. Αφαιρέθηκε η σύσταση προς τους μαθητές που αναγκάζονται να υπομείνουν ένα βαρετό μάθημα να ανοίξουν κάποιο πορνογραφικό περιοδικό κάτω από το θρανίο. Τελικά, μέσα στην προκλητικότητά του, το Μικρό Κόκκινο Σχολικό Βιβλίο πρέπει να είναι ένα από τα αθωότερα που έχουν γραφτεί από συστάσεως εκπαιδευτικού συστήματος.