Πριν από τριάμισι χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεννόηση με τον Δήμο Μαρκόπουλου, συμφώνησαν να λύσουν ένα πρόβλημα που έχει πολλές πτυχές: οικονομική, περιβαλλοντική και ιδεολογική. Συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να κατασκευαστεί αποτεφρωτήριο νεκρών σε περιοχή της Μεσογαίας. Στην ομόφωνη απόφαση που ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο, τον Νοέμβριο του 2011, τονιζόταν ότι το αποτεφρωτήριο «έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, καθώς πολλοί συμπολίτες μας (ανεξαρτήτως θρησκευτικού προσανατολισμού), που επιθυμούν να υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία (για καύση) εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους, αναγκάζονται δυστυχώς σήμερα να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες, με υψηλό οικονομικό και συναισθηματικό κόστος». Σημειωνόταν ακόμα το πρόβλημα του κορεσμού των νεκροταφείων της Αττικής ενώ το δημοτικό συμβούλιο, προβλέποντας και προσπαθώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, επικαλούνταν την εμπειρία σε άλλες ορθόδοξες χώρες. «Η επιλογή της αποτέφρωσης δεν πηγάζει από την απόρριψη ή παράβλεψη της σημασίας της χριστιανικής ταφής και του (κτιστού) ανθρώπινου σώματος και σίγουρα δεν είναι μια πράξη μηδενιστική» κατέληγε το κείμενο.

Βεβαίως, και οι μηδενιστές άνθρωποι είναι, μερικοί και με σπουδαία προσφορά –όπως π.χ. ο συγγραφέας και λαογράφος Ηλίας Πετρόπουλος, που πριν πεθάνει ζήτησε να καεί στο Παρίσι και οι στάχτες του να πεταχθούν στον υπόνομο. Και επίσης βεβαίως η Εκκλησία, μπροστά στο δόγμα, η εμμονή στο οποίο επιβεβαιώνει και την εξουσία της, δεν το έχει σε τίποτα να ταλαιπωρήσει ακόμα και πιστούς που είχαν επιλέξει όσο ζούσαν να μην ταφούν –μια τέτοια δυσάρεστη εμπειρία έζησε ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναζητώντας παπά να διαβάσει τη νεκρώσιμη ακολουθία στην πιστή χριστιανή σύζυγό του, Αθηνά, όταν εκείνη πέθανε και πριν μεταφερθεί για να αποτεφρωθεί στο εξωτερικό.

Η ουσία είναι, πάντως, ότι η ομόφωνη απόφαση του Δήμου Μαρκόπουλου (που είχε την τύχη των περισσότερων μεταρρυθμίσεων που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κι ας μην την προέβλεπε Μνημόνιο) έμεινε στα χαρτιά. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος (συνομιλητής, μεταξύ άλλων, του Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια του έπους πέριξ του ΧΥΤΥ της Κερατέας), τελικά, αποδείχθηκε ισχυρότερος. Η πρωτεύουσα δεν απέκτησε αποτεφρωτήριο, οι Μαρκοπουλιώτες έχασαν ένα σοβαρό έσοδο ενώ η Εκκλησία αποδείχθηκε ισχυρότερη, καταφέρνοντας, οχυρούμενη κάθε φορά πίσω από τη γραφειοκρατία και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, να αποτρέψει οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη προσπάθεια στην Ελλάδα.

Ούτε να πεθάνει δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς σε αυτή τη χώρα; Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, υποσχέθηκε χθες ότι θα επιληφθεί με νέα ρύθμιση. Πόση κούραση…