Στο περιθώριο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επέβαλε στην Τουρκία ποινή αποζημίωσης για πράξεις που απορρέουν από την εισβολή του 1974 στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, μια άλλη, ίσως σοβαρότερη, είδηση πέρασε σε δεύτερη μοίρα στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το διάστημα 20-23 Μαΐου θα επισκεφθεί επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η αμερικανική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Μπάιντεν «θα δώσει έμφαση στην ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μία συνολική διευθέτηση, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα».

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαστάσεις του Κυπριακού, η επίσκεψη Μπάιντεν δεν είναι τυχαία. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου έχει γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, «κάτι φέρνει», άλλωστε είναι η πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια που επισκέπτεται το νησί υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος (ο προηγούμενος υψηλός αμερικανός επισκέπτης ήταν ο αντιπρόεδρος, ακόμα, στην κυβέρνηση Κένεντι, Λίντον Τζόνσον).

Είναι λογικό και εύλογο, έχει ήδη διαφανεί από το σπάσιμο των πάγων στις σχέσεις της κυπριακής ηγεσίας με την Τουρκία. Πριν από λίγες ημέρες, με συνέντευξη στην τουρκική «Χουριέτ», που χαρακτηρίστηκε ιστορική, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απευθύνθηκε στην τουρκική κοινή γνώμη, την οποία προέτρεψε να τον εμπιστευθεί. Τα ίδια είπε και σε χθεσινή συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», ζητώντας να καταρριφθούν οι εκατέρωθεν καχυποψίες, στις οποίες απέδωσε και το «όχι» στο σχέδιο Ανάν, το 2004.

Στην πραγματικότητα, με μικρά, σταθερά βήματα, ο κύπριος πρόεδρος προωθεί μια τολμηρή πολιτική επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων. Στο βάθος, ίσως, διαφαίνεται η λύση. Σε ένα περυσινό ταξίδι στη Λευκωσία, αυτές οι συζητήσεις δεν ήταν ταμπού (όπως ενδεχομένως είναι στην Ελλάδα).

Μετά την περιπέτεια με τις κυπριακές τράπεζες και με φόντο τις έρευνες για «υδατάνθρακες» (που έλεγε κι ένας γνωστός μας), η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων άρχισε να θεωρείται νομοτελειακή και να προετοιμάζεται συστηματικά. Δείγματα γραφής σε αυτή την προσέγγιση έχουν κιόλας φανεί, με πιο εντυπωσιακό την περιφορά του Επιταφίου, για πρώτη φορά από το 1974, στην έρημη Αμμόχωστο.

Οσο για τον κ. Αναστασιάδη, στη χθεσινή συνέντευξή του διακήρυξε ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού «πρέπει να διαμοιραστεί δικαίως στο κοινό κράτος που θα δημιουργηθεί στη βάση της ομοσπονδίας». Είναι μια γενναία διακήρυξη που καταρρίπτει τα κλισέ ενός αδιάλλακτου πατριωτισμού, η οποία διεκδικεί την προσυπογραφή της στην κοινωνία. Η κυπριακή κοινωνία, πάντως, δείχνει ιδιαίτερα ώριμη για να την αποδεχθεί και να προχωρήσει.