Λάμπεις, Μπάμπη μου…

Κοίτα τι μαθαίνει κανείς διαβάζοντας τα ΦΕΚ με τις φαινομενικά αδιάφορες αποφάσεις περί απονομής χάριτος από το Συμβούλιο Χαρίτων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Διαβάζοντας, ας πούμε, το τεύχος 554 της 30ή Απριλίου ε.ε. (ενεστώτος έτους, σημαίνει αυτό· το έγραφαν παλιά οι δημοσιογράφοι για να μην αναφέρουν συνεχώς το έτος) βρήκα και το ακόλουθο απόσπασμα: «Χαρίζεται η ποινή που επεβλήθη στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ του ΑΝΔΡΕΑ, με την απόφαση υπ’ αριθμ. 34/08−02−2012 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αιγαίου, με ποινή φυλάκισης πέντε (5) μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος και ΑΙΡΟΝΤΑΙ οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του προκειμένου να μην απολέσει τη θέση εργασίας του, ή άλλως να επανέλθει σ’ αυτή μετά την κήρυξή του ως εκπτώτου».

Για να δούμε όμως ποιος είναι αυτός ο Κόκκινος και γιατί ακριβώς καταδικάστηκε: πρόκειται για τον περίφημο Μπάμπη, περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κατά το παρελθόν (επί αλήστου μνήμης Κώστα Καραμανλή συγκεκριμένα), δάσκαλο το επάγγελμα και νυν υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσων με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, του οποίου ηγείται ο Γ. Χατζημάρκος.

Και για να δούμε ποιο είναι το «έγκλημα» για το οποίο καταδικάστηκε: τον Δεκέμβριο του 2004 ο Μπάμπης προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 υπαλλήλων στην περιφέρειά του. Τον Σεπτέμβριο του 2005 ο διαγωνισμός έγινε, αλλά για τα μάτια του κόσμου, όπως συνέβαινε κατά σύστημα τότε (αθάνατη Δεξιά) και βουλιάξαμε στη συνέχεια. Αλλά ο λεβέντης πιάστηκε στα πράσα: την ώρα που 237 ενδιαφερόμενοι περίμεναν να συνέλθει η αρμόδια επιτροπή για να εξετάσει τα προσόντα τους –είχε οριστεί η συνεδρίαση στις 3 το μεσημέρι της 8ης Σεπτεμβρίου 2005 –μαθαίνουν ότι στη Ρόδο είχε αναρτηθεί από τις… 12 το μεσημέρι ο πίνακας επιτυχόντων στον διαγωνισμό – μαϊμού!

Ο Μπάμπης και τρεις διοικητικοί υπάλληλοι καταδικάστηκαν (για βλακεία φαντάζομαι) και, παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπός μας έφτασε ώς τον Αρειο Πάγο ζητώντας αναίρεση για κακοδικία, ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση. Μετά ο Μπάμπης περιπλανήθηκε εδώ κι εκεί, έγινε για ένα φεγγάρι και πρόεδρος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) και τώρα φιλοδοξεί να γίνει αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων. Και για να επιτευχθεί αυτό, τι έκανε το κόμμα του, η ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου κ.λπ.; Συγκάλεσαν το Συμβούλιο Χαρίτων και του απένειμαν χάρη!

Τούτων δοθέντων, ας μου επιτραπεί να διατυπώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όσους είχαν τη σχετική πρωτοβουλία, και φυσικά όσους την υλοποίησαν. Εστειλαν, έτσι, ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου ότι «και Μπάμπης να είσαι, ό, τι και να κάνεις, στο τέλος θα την γλιτώσεις»…

*********************************************************************************

Δεν μπορούσε, είχε αφισοκόλληση

Αλλη μια ευκαιρία έχασε –υποθέτω λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων –ο πρόεδρος Αλέξης να διευρύνει την εκλογική του βάση στη γειτονική Ιταλία, όπου οι άνθρωποι «βγαίνουν από τα ρούχα τους» για την πάρτη του, όπως η ερίτιμος κυρία Πάολα Μπακιντού και οι φίλες της. Χθες πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη ντιμπέιτ –στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας αυτή τη φορά –μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρ’ ότι λογικά θα μετείχε σε μια συζήτηση η οποία θα πραγματοποιούνταν σε φιλικό περιβάλλον, με φοιτητές κατά κύριο λόγο ως ακροατήριο, ο πρόεδρος Αλέξης έμεινε στην Ελλάδα προφανώς για να συντονίσει καλύτερα την αφισοκόλληση με το πορτρέτο της Ρένας (Δούρου). Το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας θεωρείται ως το υπ’ αριθμόν ένα πανεπιστήμιο ευρωπαϊκών σπουδών στη Γηραιά μας Ηπειρο…

*********************************************************************************

Στη Μόσχα, αδελφέ μου, στη Μόσχα

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς θεωρείται αυθεντία σε θέματα ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, και αυτή είναι κατά κύριο λόγο η αιτία που ο πρόεδρος Αλέξης τον κάλεσε να μετάσχει στην αποστολή η οποία θα τον συνοδεύσει στην επίσκεψή του στη Μόσχα στο μέσον της εβδομάδας. Μίλησα με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος το πάλαι ανήκε, ως γνωστόν, στον στενό πυρήνα των συνεργατών του global Γιώργου αλλά πρόλαβε κι έφυγε… νωρίς. Τον ρώτησα το… αναμενόμενο:

–Η σχέση σας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οργανωτική ή απλώς πρόκειται για συνεργασία;

–Οχι, όχι, καμία οργανωτική σχέση. Μου ζήτησαν να μετάσχω στην αποστολή λόγω ακριβώς ότι έχω μια ειδίκευση στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, αλλά και των BRICS. (Ετσι συντομογραφούνται οι πέντε κορυφαίεςαναδυόμενες οικονομίες: Βραζιλία,Ρωσία,Ινδία, Κίνακαι Νότια Αφρική).

Για πολιτικά δεν συζητήσαμε, δώσαμε αμοιβαία υπόσχεση, όμως, να τα πούμε μετά… καφέ, μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα.

**********************************************************************

Δύο θα πληρώσουν τη νύφη

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν λέει να τελειώσει το μπάχαλο που έγινε με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάνστο ευρωψηφοδέλτιο. Οπως με ενημέρωσε συνήθως καλά πληροφορημένη περί τον ΣΥΡΙΖΑ πηγή, θα την πληρώσουν ένας στενός συνεργάτης του προέδρου Αλέξη και ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής με αρμοδιότητα επί θεμάτων μειονοτήτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.

Πώς θα την πληρώσουν; Ο πρώτος με αποπομπή από το περιβάλλον του προέδρου, ο δεύτερος με εξοβελισμό από την επιτροπή. Θα έχω νεότερα σύντομα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σεμνή τελετή, διότι δεν επιθυμώ να παρέμβω και να στερήσω τη χαρά που θα πάρουν ορισμένοι στο κόμμα (και μεταξύ μας, να στερηθώ και εγώ τη χαρά, διότι με τον έναν είχαμε κατά το παρελθόν μια «όμορφη» θα την χαρακτήριζα ανταλλαγή απόψεων…).

**************************************************************

Με το παρεάκι, στη γειτονιά

Φίλος με ενημέρωσε ότι κόρη πολιτικού αρχηγού διορίστηκε δικαστικός αντιπρόσωπος στις προσεχείς εκλογές.

–Πού είναι το πρόβλημα; τον ρώτησα.

–Πρώτον, ότι διορίστηκε αυτή, και όχι άλλος από τις χιλιάδες των ανέργων δικηγόρων και, δεύτερον, ότι διορίστηκε σε εκλογικό τμήμα δίπλα στο σπίτι της…

–Τυχαίο θα ήταν, παρατήρησα…

–Τόσο, ώστε μαζί να διοριστεί και το παρεάκι της;

«Τόσο κι άλλο τόσο», του απάντησα και τον έκλεισα. Δεν τους μπορώ αυτούς τους ανθρώπους με την τόση καχυποψία τους δηλαδή. Ελεος…

(Φυσικά, έχω τα ονόματα και του αρχηγού και της κόρης για όποιον αμφιβάλλει).