Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που, προσωπικώς, το θαυμάζω. Για δύο λόγους.

Ο πρώτος: επειδή έχει συνεισφέρει στην πολιτική ρητορική του τόπου παραλλαγές αθάνατων ρητών της αρχαιότητας, που θα μπορούσαν στο μέλλον να είναι επίσης αθάνατα τεκμήρια του δημόσιου διαλόγου την εποχή της χρεοκοπίας –κορυφαίο, φυσικά, είναι το «ανδρός πεσούσης πας ανήρ ανδρεύεται» και πολύ σημαντικό ότι «τα μνημόνια αυξάνουν την ομοφυλοφιλία».

Ο δεύτερος: επειδή η ιδεολογία του και η ποιότητα των παρεμβάσεών του, όπως συνοψίζονται σε τέτοια ρητά, δεν του έκοψαν τον δρόμο, με αποτέλεσμα να είναι ένα πρόσωπο που έχει επιβιώσει κοινοβουλευτικά σε πολύ δύσκολους καιρούς, έχοντας καταφέρει να είναι ΠαΣοΚ την εποχή της χρεοκοπίας και του πρώτου Μνημονίου, βουλευτής συνεργαζόμενος με τη ΔΗΜΑΡ μετά το δεύτερο Μνημόνιο και, τελευταία, βουλευτής συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατρός καρδιολόγος στον Νομό Ηρακλείου, είναι πασίγνωστος για τις δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει σε ανήμπορους συμπολίτες του. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους, ίσως ο βασικότερους, χάρη στους οποίους έχει φτιάξει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξαργυρώνει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι περιζήτητος στα κόμματα. Εχει πολλές προσωπικές ψήφους. Κατά τα άλλα, οι πολιτικές του θέσεις είναι ενστικτώδεις και, σε μεγάλο βαθμό, είναι βαθύτατα επηρεασμένες από την ιδιόλεκτο του λεγόμενου «πατριωτικού ΠαΣοΚ» πριν από τη χρεοκοπία.

Χθες, ωστόσο, το είδωλό μου έκανε ένα βήμα παραπέρα. Εξέδωσε μια ανακοίνωση για όσα τεκταίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εμπλοκή του στο μειονοτικό της Θράκης. Μια ανακοίνωση η οποία, συγγνώμη κιόλας, με το συμπάθιο, αλλά δεν είναι Μιχελογιαννάκης. Καλά καλά δεν είναι ούτε Αλέξης Μητρόπουλος –που θα μπορούσε να τον έχει εμπνεύσει. Θα μπορούσε να είναι Λακάν;

Τα παλικάρια δε λακάν’. Γι’ αυτό ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έλυσε τη σιωπή του –και όταν λύνει τη σιωπή του το είδωλό μου, όλοι πρέπει να σιωπούν και να τον ακούν. Είπε λοιπόν:

«[…] Η επιβίωση των παραδοσιακών φαινομένων και της πολιτισμικής ετερότητας στην ελληνική επικράτεια, σε συνδυασμό με τη ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματός τους, στη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία, είναι μερικά από τα πιο ενδεικτικά δείγματα της επικαιρότητας που επιτάσσει μια ιδιαίτερα σύνθετη επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάλυση».

Πιστεύω ότι η ανακοίνωση αυτή είναι ελλιπής. Διότι δεν είναι Μιχελογιαννάκης. Προτείνω να συμπληρωθεί με την αθάνατη ρήση, που θα της δώσει νόημα και πολιτική αποτελεσματικότητα. Το συμπλήρωμα θα μπορούσε να είναι οκτώ λέξεις, οι εξής:

«Με άλλα λόγια, ανδρός πεσούσης, πας ανήρ ανδρεύεται».