Αν θυμάμαι καλά –και μάλλον θυμάμαι –το πολίτευμα της χώρας είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Και εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει αλλάξει. Παρά δε τις κατά καιρούς «παρεμβάσεις» κάθε είδους εδώ και εκεί, μπορώ μετά βεβαιότητος να πω ότι η μεταπολιτευτική Ελληνική Δημοκρατία είναι η καλύτερη που γνώρισε ο τόπος, και ίσως από τις καλύτερες στον κόσμο.

Υπό αυτήν την έννοια δεν μπορώ να καταλάβω την προσπάθεια ορισμένων να μεταλλάξουν το σημερινό πολίτευμα της χώρας σε… θεοκρατικό καθεστώς τύπου Ιράν! Η πλάκα δε είναι ότι αυτοί που το επιχειρούν δεν προέρχονται από την Εκκλησία. Δεν είναι δηλαδή ούτε ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων ούτε ο Σεραφείμ Πειραιώς ούτε ακόμη εκείνος ο Σπάρτης Ευστάθιος που εκθείαζε ο Μιχαλολιάκος. Είναι κάποιος ή κάποιοι από το υπουργείο –προσέξτε με παρακαλώ –Εργασίας!

Οπως εγκύρως πληροφορήθηκα χθες, απεστάλη επείγουσα εγκύκλιος στα εμπορικά καταστήματα, στα εμπορικά κέντρα και στις αλυσίδες σουπερμάρκετ, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι όποιος εργαζόμενος ή υπεύθυνος καταστήματος συλληφθεί εντός της επιχείρησης στην οποία εργάζεται πριν από τη μία μετά το μεσημέρι αύριο Μεγάλη Παρασκευή, θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη για να δικαστεί με την διαδικασία του Αυτοφώρου!!!

Υπενθυμίζοντας ότι ως τη μία μετά το μεσημέρι τα εμπορικά, οι αλυσίδες κ.λπ. υποχρεούνται (ούτε ξέρω από πότε ισχύει αυτός ο νόμος) να είναι κλειστά λόγω του Επιταφίου, θέλω να ρωτήσω πάντα αρμόδιο και φυσικά και το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έχει και την ευθύνη λειτουργίας του μαγαζιού: αν εγώ είμαι μουσουλμάνος το θρήσκευμα, βουδιστής ή ινδουιστής, γιατί να κινδυνεύω να πάω Αυτόφωρο; Ή αν είμαι χριστιανός ορθόδοξος γιατί μου απαγορεύεις να βρίσκομαι στο κλειστό –επειδή εσύ μου το επέβαλες –κατάστημά μου;

Ο φίλος που με ενημέρωσε σχετικά, παλαιός έμπορος των Αθηνών, μου ανέφερε ότι «αυτό ούτε η χούντα δεν το είχε κάνει». Τον διαβεβαίωσα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί, «για όλα υπάρχει μια αρχή»…

Στα νερά όπου ψαρεύει ο Κασιδιάρης

Μια και το έφερε, ημέρα που είναι, η συζήτηση στα θρησκευτικά, οφείλω να ομολογήσω ότι με έχει εκπλήξει δυσάρεστα ο «ωραίος ως Ελλην, με ή χωρίς πετσέτα στον λαιμό» Αρης. Το αγόρι, στην προσπάθειά του προφανώς να κινητοποιήσει τα εθνικοπατριωτικά συναισθήματα των ψηφοφόρων της ΝΔ που έχουν πάθει έναν αποπροσανατολισμό και αλληθωρίζουν προς τον Κασιδιάρη και τον Νικήτα, επιμένει, με άθλιο θα τον χαρακτηρίσω τρόπο, στην υπόθεση της κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα. Αρχικά είπε μια μεγάλη βλακεία περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αλλά μετά την πήρε πίσω διότι προφανώς κάποιος του ψιθύρισε στο αφτί «αν κάνουμε δημοψήφισμα για το αν πρέπει να γίνει τζαμί κάπου, για λόγους συνταγματικής τάξης θα πρέπει να διοργανώνουμε δημοψηφίσματα κάθε φορά που πρόκειται να χτιστεί μια εκκλησία». Υστερα από αυτό το έστριψε ελαφρώς –τώρα δηλώνει ότι δεν θέλει τζαμί εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για την κατασκευή τζαμιού στον Βοτανικό. Οταν όλοι, Εκκλησία, Πολιτεία, Δήμος Αθηναίων, φορείς υποστηρίζουν το δικαίωμα των χιλιάδων μουσουλμάνων που ζουν στην πόλη να έχουν τον δικό τους τόπο λατρείας, ο Αρης, υποψήφιος δήμαρχος ων, το αρνείται. Ενα θα πω: το γαρ πολύ της θλίψεως…

Και ένα πιο προσωπικό: αδελφέ, σύνελθε. Σε αυτά τα θολά έως μαύρα νερά ψαρεύει ο Κασιδιάρης…

«Ευχαριστώ, αλλά δεν μπορώ»

Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ειδικά της Περιφέρειας Αττικής, ο Σγουρός κάνει τη μεγάλη «ζημιά» σε αυτήν την προεκλογική περίοδο καθώς μαζεύει τον έναν μετά τον άλλον τους δημάρχους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Και όχι μόνο. Αλλά σήμερα του έχω ένα κακό νέο: η πρόταση που έκανε στον Γρηγόρη Ψαριανό της ΔΗΜΑΡ για να κατέβει μαζί του ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης απορρίπτεται. Οπως μου δήλωσε ο νυν και αεί «στα πλατό» Γρηγόρης (Ψαριανός) «δεν μπορώ να κάνω αποδεκτή την πρόταση του Σγουρού, από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ έχει δικό της συνδυασμό στην Περιφέρεια. Ευχαριστώ τον Σγουρό για την πρόταση αλλά είναι θέμα αρχής».

–Αν δεν υπήρχε ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ θα κατεβαίνατε υποψήφιος;

–Βεβαίως, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα, αλλά τώρα δεν μπορώ να το κάνω.

Του έδωσε μέχρι και γραβάτα

Εχω συνέχεια στο θέμα «εξαγγελίες Σαμαρά για τους αστέγους» που μοίρασε σειρά εγκεφαλικών στο ΠαΣοΚ και έφερε σε μια… δυσαρμονία θα έλεγα τη σχέση που διέπει το σκερτσόζο και τόσο ταλαντούχο ντουέτο «Αμποτ και Κοστέλο» που έχουμε τη χαρά να μας κυβερνά. Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον Αδωνη «αφήστε με ρε παιδιά να ξεσπάσω μπροστά στις κάμερες» Γεωργιάδη . Διευκρινιστικό. «Δεν υπήρξε, μου δήλωσε, κανένα σχέδιο για τον αποκλεισμό του ΠαΣοΚ».

–Ε, πώς, πήγατε μόνοι σας στη σύσκεψη και αφήσατε έξω το ΠαΣοΚ. Ούτε καν αυτόν που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα, τον υφυπουργό Κεγκέρογλου δεν καλέσατε…

–Καταρχάς δεν επεξεργάστηκε το πρόγραμμα ο Κεγκέρογλου. Την ανακατασκευή του «Δρακοπούλειου» την έφερα σε πέρας μόνος μου. Μό-νος μου! Αν αποδείξει ο Κεγκέρογλου το αντίθετο θα παραιτηθώ την ίδια στιγμή!

–Το πρόγραμμα το επεξεργάστηκε ο Κεγκέρογλου, αυτό λέει το ΠαΣοΚ, δεν έπρεπε να κληθεί και αυτός στη σύσκεψη;

–Στη σύσκεψη πρέπει να σας πω ότι δεν είχαν κληθεί υφυπουργοί, μόνο ο κ. Βρούτσης και εγώ.

–Και ο υφυπουργός Μπέζας που παραβρέθηκε;

–Τον Μπέζα τον πήρα εγώ μαζί μου. Ηταν στο γραφείο μου και του είπα: «Πάω στο Μαξίμου για το πρόγραμμα με τους αστέγους, δεν έρχεσαι και εσύ;» Και ήρθε. Μάλιστα δεν είχε γραβάτα και του έδωσα εγώ μία από τις δικές μου. Αυτό είναι όλο.

Τι να πω εγώ; Περιμένω τώρα από τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου εξ Ηρακλείου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον Αδωνη.

«Ο Μάκης δεν είναι γύφτος»

Ελαβα επιστολή ξενιτεμένου αναγνώστη μου με τίτλο «Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους θα ψηφίσω Μάκη «το προσκλητήριο που μου ‘πεσε απ’ τα χέρια» Χριστοδουλόπουλο», την οποία και δημοσιεύω ως έχει, άνευ παρεμβάσεων και σχολίων:

«1. Διότι δεν είναι γύφτος. Ντύνεται πάντα σωστά και δεν θα χρειαστεί να πάει στις Βρυξέλλες για να διδαχθεί dress code.

2. Διότι η φωνή του μας ήλθε κατ’ ευθείαν από το Βυζάντιο πολύ πριν το ανακαλύψουν ο Ζουράρις κι ο Φαήλος.

3. Διότι τους Τσιγγάνους δεν τους έμαθε στα Ποτάμια. Τους έμαθε στα τσαντίρια.

4. Διότι απέναντι στον ασφαλώς κρυφορατσιστή Λάκη επιλέγω τον ασφαλώς αντιρατσιστή Μάκη».