Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πράξεις κι αλλαγές, όχι από λόγια και πολιτικές αρπαχτές. Ωστόσο, αν μένουμε στα λόγια, τουλάχιστον να ξέρουμε το θέμα για το οποίο μιλάμε. Θα είναι κι αυτό μια πρόοδος ειδικά μάλιστα όταν έχουν προηγηθεί πράξεις… ενδεχομένως σημαντικές.
1 Τον Μάρτιο 2010, πριν από το Μνημόνιο, η ελληνική Βουλή, ψήφισε ένα εθνικό σχέδιο αντικειμενικής και αξιοκρατικής επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση. Ο Νόμος 3839, παρά την απεργία των εφοριακών και τις αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε χωρίς κανένα παραθυράκι κομματισμού.
2Ξεκίνησε άμεσα η εφαρμογή του νόμου. Για πρώτη φορά προέκυψε σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, άρα και στους εφοριακούς, μια νέα γενιά στελεχών (περίπου 25.000), με βάση απολύτως μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια που υποσκελίζουν την παρωχημένη «επετηρίδα». Την καταμέτρηση και πιστοποίηση των σύγχρονων προσόντων ανέλαβε και διεκπεραίωσε επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούμενη από ανώτατους δικαστικούς.
3 Ταυτόχρονα συγκροτήσαμε το πενταμελές Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), από τέσσερα μέλη που αποφασίστηκαν από το ΑΣΕΠ και ένα από τον Συνήγορο του Πολίτη. Βασικό καθήκον του ΕΙΣΕΠ είναι η πραγματοποίηση των συνεντεύξεων που προβλέπει ο Ν. 3839 για την επιλογή των γενικών διευθυντών –μια τελείως διάφανη και αξιόπιστη διαδικασία. Η θητεία των νέων στελεχών θα είναι 5ετής προκειμένου να υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία, για ευνόητους λόγους.
4 Παράλληλα ξεκινά η προετοιμασία, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, για την πραγματοποίηση του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, που τελικά προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο 2011. Μια διαδικασία απολύτως αντικειμενική στην οποία θα εξετάζεται ο κάθε υποψήφιος σύμφωνα με τα τεστ δεξιοτήτων.
5 Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τη μεταρρύθμιση χωρίς καμία κινητοποίηση, παρότι για πρώτη φορά, με τον Ν. 3839, καταργήθηκε η συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων στα νέα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής προϊσταμένων.
6 Ιούνιος 2011. Πραγματοποιείται ανασχηματισμός που αλλάζει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Αύγουστος 2011. Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδέχεται το αίτημα των συνδικαλιστών εφοριακών και με τη σύμφωνη γνώμη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών καταθέτει ρύθμιση, με την οποία τροποποιείται ο Νόμος 3839 ειδικά για τους διευθυντές των εφοριών και του υπουργείου Οικονομικών. Πλέον και μέχρι σήμερα, το σύστημα εκεί λειτουργεί με «μόνη απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
7 Τον Δεκέμβριο 2012, όταν πιστοποιημένα έχουμε περάσει σε καθεστώς τρικομματικής λαφυραγώγησης του κράτους, η Ενωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης εκδίδει την εξής ανακοίνωση: «Τα όσα συνέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν. […] Η ΕΝΑΠ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΟΛΙΚΑ τον Νόμο 3839/2010 που παραμένει αδικαιολόγητα ανενεργός και προβλέπει το πληρέστερο και αξιοκρατικότερο σύστημα επιλογής προϊσταμένων».

8 Τον Απρίλιο 2013, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης νομοθετεί την απόλυτη καταστρατήγηση του ΕΙΣΕΠ και του Ν. 3839. Νομοθετεί την απευθείας ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένων σε όποιον υπάλληλο επιλέγει ο κάθε υπουργός, με απεριόριστη διάρκεια θητείας. Αποτέλεσμα: πλέον κάθε υπουργός αναπληρώνει θέσεις προϊσταμένων με όποιον υπάλληλο επιθυμεί. Επιστροφή στο χειρότερο παρελθόν του πελατειακού κομματισμού. Ώς σήμερα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τρεις διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες εμποδίζουν τη λειτουργία του ΕΙΣΕΠ, την καθιέρωση της δομημένης συνέντευξης και δεν πραγματοποιούν τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η τρόικα είναι συνένοχη γιατί ποτέ δεν υιοθέτησε –διότι δεν κατάλαβε –την αξία της θεσμικής και δομικής εξυγίανσης στο κράτος. Μάλιστα τώρα ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε και τη Δι@ύγεια, που λειτουργεί από το 2010!

Οταν εμποδίζεις την εφαρμογή του «πληρέστερου και αξιοκρατικότερου νόμου» ενώ ταυτόχρονα αποδέχεσαι το φαύλο καθεστώς στο υπουργείο Οικονομικών να λειτουργεί «με μόνη απόφαση του υπουργού» και στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης να γίνεται πλέον η αναπλήρωση προϊσταμένων επίσης με «μόνη απόφαση υπουργού», όταν απλώς εξαγγέλλεις γενικώς και αορίστως την αξιοκρατία ή έναν δήθεν «νέο» νόμο, αντιγραφή του 3839 στην πραγματικότητα, επιχειρώντας, μάταια, να αποσιωπήσεις τα πραγματικά δεδομένα, τότε δεν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα. Εργάζεσαι συνειδητά για τον εαυτό σου και το παλαιοκομματικό σύστημα –πάντως όχι για τον τόπο και την αξιοκρατία.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι πρώην υπουργός