Υπάρχει μια κλασική ελληνική παροιμία που λέει (σε παράφραση) «όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη… σε ενδιαφέρουσα». Τη θυμήθηκα χθες πληροφορούμενος (από κορυφαίο πολιτικό στέλεχος, εκτός ΠαΣοΚ πλέον) ότι των 58 δεν τους έφταναν όλα τα άλλα, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και… δικαστικές περιπέτειες! Αφορμή η ονομασία που επέλεξαν για το σχήμα που θα παρουσιάσουν στις εκλογές –τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Αν και μπορώ να φανταστώ ποια θα είναι τα αρχικά του σχήματος (υποθέτω το καθόλου εύηχο ΔΗΠΡΟΠΑΡ…), έχω την αίσθηση ότι μετά την επιστολή που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο θεωρητικά επικεφαλής του σχήματος καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης οι 58 θα αλλάξουν όνομα.

Η επιστολή, λοιπόν, εστάλη την περασμένη Πέμπτη από τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης Γεράσιμο, Μάκη για τους φίλους του, Λαχανά, είναι όσο θα έπρεπε ευγενική (στην αρχή) και κάθετα απειλητική (στο τέλος), και αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Κύριε Καθηγητά (Βούλγαρη),

Με ιδιαίτερη συμπάθεια παρακολουθώ τις κινήσεις της Πρωτοβουλίας των 58. Πρέπει να σας δηλώσω, άλλωστε, ότι σε πολλά σημεία η πολιτική μας προσέγγιση είναι ανάλογη και με ικανοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς».

Εν συνεχεία ο επιστολογράφος μπαίνει κατευθείαν στο θέμα:

«Πρέπει να σας γνωστοποιήσω ότι με ημερομηνία 4.6.2013 έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο η Ιδρυτική Δήλωση του Πολιτικού Κόμματος Δημοκρατική Παράταξη, με συγκεκριμένο σύμβολο και Πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής τον υπογράφοντα».

Και αφού αναφέρει ότι η Δημοκρατική Παράταξη έρχεται από πολύ μακριά (συγκροτήθηκε για πρώτη φορά ως μορφή έκφρασης της Κεντροαριστεράς το 1950 και έλαβε μέρος στις εκλογές που ακολούθησαν, όπου κατέλαβε την 5η θέση με 9,7 % και εξέλεξε 18 βουλευτές σε σύνολο τότε 250 εδρών, ενώ ο σχηματισμός αυτός είχε ιδρυτές τρεις διακεκριμένους αντιστασιακούς: Αλέξανδρο Σβώλο, Ιωάννη Σοφιανόπουλο και Νεόκοσμο Γρηγοριάδη) καταλήγει:

«Για τους ανωτέρω λόγους θα παρακαλούσα θερμά να προχωρήσετε σε αλλαγή της επωνυμίας του φορέα που προτίθεστε να ιδρύσετε, άλλως επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου».

Τόμπολα!

Ας τον ενημερώσουν

Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν πλέον με το όνομα (έχω μερικές ιδέες, αλλά κωλύομαι επί του παρόντος να τις μεταφέρω εδώ…), έχω και ένα καλό νέο για τον καθηγητικό όμιλο που επιχειρεί να ανασυγκροτήσει την Κεντροαριστερά: ο Ανδρέας Λοβέρδος θα μετάσχει στην οργανωτική επιτροπή, η οποία θα οργανώσει τη συνδιάσκεψη και στην οποία θα λυθούν τα ζητήματα της κοινής καθόδου στις εκλογές.

Μου το είπε ο ίδιος χθες, με την προσθήκη ότι «δεν έχει μιλήσει με κανέναν ακόμη» –ούτε με τον πρόεδρο Βαγγέλη. «Ολα είναι στον αέρα ακόμη», μου ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν ξέρω καν τι είναι αυτό το όργανο που συγκροτείται, αλλά η πρόθεσή μου είναι να μετάσχω» –φαντάζομαι ότι κατόπιν αυτού κάποιος θα φροντίσει να τον ενημερώσει τον άνθρωπο. Για λόγους (πολιτικού) τακτ, αν μη τι άλλο…

Με τον Ανδρέα «πιο γαύρος πεθαίνεις» Λοβέρδο είχαμε και μια γενικότερη συζήτηση για το πού κολλάει το θέμα της συνεργασίας του με την ΔΗΜΑΡ. Ηταν –το λιγότερο που μπορώ να αναφέρω –απογοητευμένος. Μου είπε ορισμένα πράγματα τα οποία με παρακάλεσε να μην αναφέρω επειδή δεν θέλει να αναμειχθεί στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Το σέβομαι. Ενα μόνο θα μεταφέρω, επειδή εγώ πριν από τις γιορτές είχα αποκαλύψει ότι τα είχαν συμφωνήσει όλα με τον μπαρμπα-Φώτη για την κοινή κάθοδο: είχαν καταλήξει ακόμη και στο όνομα. Συμπαράταξη θα την ονόμαζαν τη συνεργασία τους…

Διαδώστε το!

Κατά τα λοιπά, χαιρετίζω ως στήλη την αυτόνομη κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής, ως υποψήφιου περιφερειάρχη, του αδάμαστου ηγέτη της Χριστιανοκοινωνικής Κίνησης Νίκου «είμαι από την Πάτρα και μιλάω με τον νι και με το λι» Νικολόπουλου, η οποία αναγγέλθηκε χθες. Πανηγυρικά, όπως άλλωστε θα ταίριαζε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο μας δείχνει ότι σε αυτή τη χώρα θα τα δούμε όλα τελικά. Μα όλα!

Ο Νίκος «με το νι και το λι» Νικολόπουλος εκτίθεται ως επικεφαλής του συνδυασμού ΟΧΙ, ως άλλος Μεταξάς, ίνα εκπληρωθεί το ρηθέν «κι η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες».

Ευκαιρίας δοθείσης, οφείλω να ενώσω τη φωνή μου με τις διαμαρτυρίες του Νικολόπουλου, ο οποίος προγραμμάτισε την πρώτη του συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αλλά εκείνος ο Καμίνης δεν του το επέτρεψε (ανακάλεσε την άδεια την τελευταία στιγμή, με ενημέρωσε η σύζυγος Νικολόπουλου), με αποτέλεσμα να μιλήσει ο άνθρωπος στον προαύλιο χώρο του Κέντρου, μέσα στο κρύο.

Αίσχος! Χτυπάνε τους τίμιους λαϊκούς αγωνιστές. Διαδώστε!..

Και δύο και τρία και τέσσερα νέα κόμματα

Στο μεταξύ έχω μάλλον άσχημα νέα για τον άλλο τίμιο λαϊκό αγωνιστή, τον επικεφαλής του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» Π. Καμμένο. Οχι μόνο του γύρισε την πλάτη ο Βύρων, Μπάιρον για τους φίλους, Πολύδωρας, αλλά οι διεργασίες που γίνονται στον μεσοχώρο μεταξύ Δεξιάς και Χρυσής Αυγής φαίνεται πως τελεσφορούν: ο Βύρων, Μπάιρον για τους φίλους, Πολύδωρας, και ο Χρήστος «καμένος από τον Καμμένο» Ζώης είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ιστορικής σημασίας συνεργασία κάτω από την ίδια σκέπη. Συνομίλησα με τον Χρήστο «καμένο από τον Καμμένο» Ζώη επ’ αυτού και μου το επιβεβαίωσε εμμέσως:

–Φαίνεται ότι αρραβωνιαζόμαστε, αλλά δεν το ανακοινώνουμε γιατί ο διάολος πολλές φορές κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Οπως μου δήλωσε, «σε 15 με 20 ημέρες θα είμαστε έτοιμοι σε όλα, έχουμε να διευθετήσουμε ορισμένα τεχνικά θέματα, αλλά προχωράμε» –να ανακοινώσουν δηλαδή το σχήμα, το όνομα, το ιδεολογικοπολιτικό τους στίγμα κ.λπ.

–Θα κατεβάσετε συνδυασμό στις ευρωεκλογές; ρώτησα.

–Στις ευρωεκλογές, και όχι μόνο, μου απάντησε. Και στις περιφερειακές επίσης.

–Το σχήμα θα είναι καινούργιο; Θα διαλυθεί δηλαδή η Νέα Μέρα και θα δημιουργηθεί κάτι άλλο;

–Οχι, η Νέα Μέρα δεν θα διαλυθεί, θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά αυτό είναι άσχετο με το σχήμα που θα συγκροτήσουμε…

Λοιπόν, αν μετρήσω από την περασμένη Πέμπτη, έχουμε ήδη τέσσερα νέα κόμματα: Χατζημαρκάκης, Τζουμάκας, Νικολόπουλος, και τώρα Πολύδωρας – Ζώης. Περίπου ένα κόμμα την ημέρα! Σω-θή-κα-με! Αυτό μόνο έχω να πω…