Ο ατέλειωτος Νίκος Βαμβακούλας το είχε προτείνει ως τη λύση στα προβλήματα του Ολυμπιακού, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τότε δηλαδή που η ομάδα του Πειραιά διερχόταν μια παρατεταμένη κρίση, τα δικά της «πέτρινα χρόνια»:

–Να κάνουμε μια τριμελή επιτροπή από πεντέξι άτομα, να δούμε τι φταίει.

Δεν γνωρίζω ποιος στην κυβέρνηση εμπνεύσθηκε από την «πρόταση Βαμβακούλα», αν ήταν κάποιου χαμηλόβαθμου «γαύρου» αξιωματούχου τύπου Μουρούτη ή του ίδιου του προέδρου Αντώνη, ο οποίος είναι σεσημασμένος «γαύρος». Η ουσία είναι αυτή που έχει σημασία. Και η ουσία εν προκειμένω στην υπόθεση της σφοδρής διαφωνίας βουλευτών της συγκυβέρνησης, από αμφότερα τα κόμματα που τη στηρίζουν απέναντι στον Φόρο για τα Ακίνητα, είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει… τριμερής (και όχι, α λα Βαμβακούλα, τριμελής) επιτροπή.

Οπως με ενημέρωσαν, συγκροτήθηκε ήδη και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδρίαζε σήμερα αν δεν προέκυπτε στο μεταξύ η εμπνευσμένη πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτροπή αποτελούμενη από… έξι στελέχη: δύο της ΝΔ, δύο του ΠΑΣΟΚ και δύο του υπουργείου Οικονομικών. Εργο της Επιτροπής θα είναι να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών προτάσεις και λύσεις που θα βελτιώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) στην κατεύθυνση του να γίνει δικαιότερος και πιο δημοκρατικός. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς θα πετύχουν αυτό το μαγικό ώστε να αλλάξει ο νόμος αλλά να μη μειωθούν τα προσδοκώμενα εισπρακτικά οφέλη –τα 2,85 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να παραδώσει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, το «συντομότερο δυνατόν» μου ειπώθηκε, και δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω. Φτάνουμε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, η τρόικα είναι εδώ, ο Τόμσεν έχει τα νεύρα του και χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και η 1η του νέου χρόνου είναι τόσο, μα τόσο, κοντά…

Λάθος!

Είχα ολοκληρώσει το ρεπορτάζ για την «επιτροπή Βαμβακούλα», όταν ήρθε η είδηση για την πρόταση μομφής που υπέβαλε κατά της κυβέρνησης ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης. Δεν γνωρίζω κατά πόσον έπαιξε ρόλο στην απόφασή του το αναπόφευκτο jet lag της επιστροφής από το Τέξας –όσο να ‘ναι, μια ζαλάδα την έχεις κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο. Γνωρίζω όμως ότι η απόφαση πάρθηκε «στα γρήγορα» –όπως μου ανέφερε η πηγή μου στον ΣΥΡΙΖΑ –και «υπό το βάρος των εντυπώσεων από την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ». Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω. Ειδικά για το «στα γρήγορα».

Αν το «βασάνιζαν» περισσότερο, θα έβλεπαν ότι η πρόταση το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να συσπειρώσει το σκόρπιο στράτευμα που είναι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Επίσης ότι, ενόψει των όσων αναμένονται τον επόμενο χρόνο, είναι μάλλον λάθος να σπαταλάς το δικαίωμά σου για πρόταση μομφής τώρα και όχι σε καταλληλότερη περίσταση. Τώρα; Επειτα από ένα εξάμηνο τα νεότερα –τότε θα έχει πάλι δικαίωμα να υποβάλει πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ…

Τα παιδιά και τ’ αποπαίδια

Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε χθες είναι φυσικά αυτό της βίαιης εκκένωσης του Ραδιομεγάρου από τις αστυνομικές δυνάμεις. Δεν θα πω πολλά. Θα σταθώ μόνο στην επιμονή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ, να εισέλθουν στο Ραδιομέγαρο μετά την εκκένωση της ΕΡΤ. Δεν θυμάμαι ποτέ αστυνομικές επιχειρήσεις να γίνονται συνοδεία βουλευτών, οιουδήποτε κόμματος. Αν γινόταν δεκτό αυτό ως πρακτική, θα διαμαρτυρηθώ εντόνως για λογαριασμό των Ρομά, στους καταυλισμούς των οποίων (σε Ασπρόπυργο, Μενίδι, Ζεφύρι, Καρδίτσα, Κω, Τύρναβο κ.α.) η ΕΛ.ΑΣ. έχει πραγματοποιήσει αστυνομικές επιχειρήσεις. Γιατί στις επιχειρήσεις αυτές δεν παρέστησαν, έστω ως παρατηρητές, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχουν ψυχή οι Ρομά; Δεν είναι (οι περισσότεροι τουλάχιστον) έλληνες πολίτες; Ασε δε που αυτούς δεν τους πληρώνουμε κιόλας!

(Εντός της ημέρας, όπως είναι φυσικό, επικοινωνώ με Βασίλη Παϊτέρη, Δημήτρη Χαλιλόπουλο, «βασιλιά» Αχαλινωτόπουλο, Ανδρέα Δημητρίου και λοιπούς ηγέτες της φυλής να συντονίσουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας γι’ αυτή την απαράδεκτη διάκριση…)

Μια προειλημμένη απόφαση

Ποιος πήρε την απόφαση για την εισβολή στην ΕΡΤ; Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία: το άπαιχτο δίδυμο «Αμποτ και Κοστέλο» που μας κυβερνά. Και δεν πήραν την απόφαση προχθές που συναντήθηκαν. Οχι. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η απόφαση είχε ληφθεί προ πολλού. Ο χρόνος της επέμβασης αφέθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια. Ενημέρωσε τον πρόεδρο Αντώνη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ότι «θα το κάνουμε τα ξημερώματα». Τα ίδια ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ο πιστός Δημήτρης (Σταμάτης), στον πρόεδρο Βαγγέλη.

Οταν ολοκληρώθηκε η επέμβαση, εκεί κατά τις 6.30 το πρωί, «χωρίς να ανοίξει μύτη», ο Σταμάτης που ενημερώθηκε από τον Δένδια ενημέρωσε τους δύο προέδρους, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν χωρίς πονοκέφαλο τον Νεσπρέσο τους –όπως ακριβώς ο Τζορτζ Κλούνι…

Ποιος θα δικαιωθεί;

Η σύσκεψη προχθές το βράδυ στο γραφείο του προέδρου Βαγγέλη με τους στενούς συνεργάτες του αφορούσε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα όσα μεσολάβησαν που έφεραν κόσμο και κοσμάκη στα όριά του (ο φίλος μου ο Σκανδαλίδης ζήτησε να κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα αυτό το αγόρι ο Τόμσεν), αλλά και το τι θα γίνει από εδώ και μπρος. Ειπώθηκαν διάφορα για το πώς το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφύγει τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τη ΝΔ, ειδικά στο σκέλος της λήψης νέων μέτρων, αλλά αυτό που κυριάρχησε –και έχει σημασία –είναι η δήλωση του προέδρου:

«Δεν σχολιάζουμε τα δημοσιεύματα (ποια δημοσιεύματα δεν ξέρω), αυτό που ισχύει και το κάνουμε είναι ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα».

Αυτό να δώσετε προς τα έξω, είπε παραινετικά προς τους συνεργάτες του. Αυτό και έκαναν, τον ενημερώνω. Και ελπίζω να έχουν δίκιο αυτοί και όχι ο Τόμσεν!..

«Τον έφαγε το σκοτάδι»

Ολοκληρώνοντας, οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τον σύντροφο Ακη Μπαδογιάννη της Αριστερής Πλατφόρμας που έκανε επιεικώς «φιτίλια» το αριστερό αγόρι Αλέξη για όσα φιλευρωπαϊκά είπε στο Τέξας. Οπως διαπίστωσα χθες περιδιαβάζοντας –όπως καθημερινά κάνω –στο iskra.gr του φίλου Παναγιώτη (Λαφαζάνη) το άρθρο του Μπαδογιάννη είναι λίγο πριν να το φάει το σκοτάδι κάτω κάτω στην αρχική σελίδα. Είμαι βέβαιος ότι αν δεν το είχα αναδείξει και δεν είχαν μεσολαβήσει οι προφανώς έντονες ενστάσεις προς τον Παναγιώτη, το άρθρο θα βρισκόταν εκεί όπου το άφησα προχθές –στην πρώτη θέση.

Συμπέρασμα: δεν την αντέχει την κριτική το αγόρι, δεν αντέχει τις πιέσεις ο Παναγιώτης…