«Ποτέ δεν θα γυρίσω διαφημιστικό σποτ με πρωταγωνίστρια ομόφυλη οικογένεια, όχι από έλλειψη σεβασμού, αλλά γιατί δεν βλέπω τα πράγματα όπως τα βλέπουν εκείνοι. Αν οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι χαρούμενοι, ας φάνε μακαρόνια άλλης μάρκας!». Εχουν περάσει ακριβώς 44 ημέρες από τη στιγμή που ο Γκουίντο Μπαρίλα, ο πρόεδρος της ομώνυμης ιταλικής, ή καλύτερα πολυεθνικής εταιρείας τροφίμων, έκανε αυτήν τη δήλωση. Τις περισσότερες από αυτές, τις αφιέρωσε σε επιδείξεις μεταμέλειας.

Ο ιταλός μεγιστάνας ανέβασε πρώτα στο facebook απολογητικό βιντεάκι. «Είναι σαφές ότι έχω πολλά ακόμα να μάθω όσον αφορά την εξέλιξη της οικογένειας», έλεγε σε αυτό, στα αγγλικά. Και για των καλών του προθέσεων το αληθές, συναντήθηκε με μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Μπολόνια. Την περασμένη Τρίτη, επισκέφθηκε στη Ρώμη στο γραφείο της την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι. Η τελευταία τον είχε ήδη από καιρό μεμφθεί για την αποκλειστική και εξωραϊσμένη προβολή της παραδοσιακής οικογένειας στις διαφημίσεις του ομίλου. «Δεν καταλαβαίνει τίποτα», είχε απαντήσει ξερά ο σινιόρε Μπαρίλα. Τότε. Γιατί τη Δευτέρα, ο όμιλός του έγινε αίφνης gay friendly ανακοινώνοντας την ίδρυση μιας επιτροπής για την «ποικιλότητα» και τη «συμπερίληψη». Αποτελείται από μέλη της επιχείρησης, αλλά θα τη συντρέχουν προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Μίξνερ, ένας αμερικανός βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, αρθρογράφος σήμερα στο Τάιμ και την Ουάσιγκτον Ποστ και ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι –τον έχουν χαρακτηρίσει «τον πιο ισχυρό ομοφυλόφιλο στις ΗΠΑ».

Τι μεσολάβησε ανάμεσα στο αγέρωχο «όποιου δεν του αρέσει, ας φάει μακαρόνια άλλης μάρκας» και τη στροφή μπόλικων μοιρών; Μια εκστρατεία για μποϊκοτάζ της Barilla. Πολλοί θα πουν βέβαια πως η «μεταστροφή» του Γκουίντο Μπαρίλα είναι υποκριτική και πως η επιτροπή που ανακοινώθηκε δεν είναι παρά ένα κόλπο του μάρκετινγκ. Πολύ πιθανό αλλά δεν έχει σημασία. Δεν είναι ανάγκη να «αγαπήσουμε» όλοι τους ομοφυλόφιλους, αρκεί να τους σεβόμαστε. Αντιστοίχως, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ανάγκη να χαρεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα –αρκεί να συμμορφωθεί.