Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι και πάλι την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους οι δύο κυβερνήσεις μας μπορούν να συνεργασθούν για να προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη των ήδη ισχυρών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που τα ΗΑΕ και η Ελλάδα αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις το 1975 και, στις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι δεσμοί μας ενισχύονται σταθερά, όχι μόνο σε διακυβερνητικό επίπεδο αλλά επίσης και σε όρους διμερούς εμπορίου, επενδύσεων όπως και μεταξύ των δύο λαών.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του έλληνα Προέδρου στα Εμιράτα το 2010, η ανάπτυξη αυτών των δεσμών έχει επιταχυνθεί. Μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης έχουν υπογραφεί για πολιτικές διαβουλεύσεις, τουρισμό, συνεργασία στις οικονομικές αγορές και ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς και άλλες συμφωνίες για την πολιτική αεροπορία και την αποφυγή διπλής φορολόγησης. Η πρώτη, πολύ επιτυχημένη, συνάντηση της κοινής επιτροπής ΗΑΕ – Ελλάδας πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα και συνέπεσε με το Οικονομικό Φόρουμ ΗΑΕ – Ελλάδας, στο οποίο διερευνήθηκαν τρόποι δημιουργίας περισσότερων επενδύσεων.

Ευκαιρίες εργασίας. Σχεδόν 100 ελληνικές εταιρείες δρουν αυτή τη στιγμή στα Εμιράτα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ελλήνων πολιτών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζήσουν και να εργασθούν στην ανθηρή οικονομία μας. Τους καλωσορίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι, όπως και πολλές άλλες κοινότητες, θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξή μας. Και πολίτες των Εμιράτων, επίσης, έρχονται για να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα. Χάρη στις συχνές πτήσεις προς την Αθήνα από τους δύο εθνικούς αερομεταφορείς μας, την Etihad και την Emirates, χιλιάδες πολίτες των Εμιράτων επισκέπτονται πλέον την Ελλάδα κάθε χρόνο, και έτσι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της χώρας στην ανθρώπινη γνώση και στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Εμείς στα ΗΑΕ πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για εξάπλωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας σε ευρύ φάσμα τομέων. Υπάρχει, για παράδειγμα, ευκαιρία για πιο άμεσες επενδύσεις από θεσμούς των ΗΑΕ –κρατικούς ή ιδιωτικούς –στην ελληνική οικονομία. Αντίστοιχα, ίσως υπάρχουν ευκαιρίες για τη διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική ναυτιλία να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου των Εμιράτων, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας μας. Θέματα όπως αυτά έχουν απασχολήσει τις συζητήσεις μας. Σε άλλες περιλαμβάνονται περιφερειακά και διεθνή θέματα όπου τα ΗΑΕ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα. Στο παρελθόν, εργαστήκαμε μαζί κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Βαλκάνια. Σήμερα, ανησυχούμε από κοινού για την κατάσταση στη Συρία. Ο εμφύλιος πόλεμος βρίσκεται πλέον στον τρίτο χρόνο του, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια να έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η σύγκρουση απειλεί πλέον και τη σταθερότητα γειτονικών κρατών. Τόσο η Ελλάδα όσο και τα ΗΑΕ γειτνιάζουν με τη Μέση Ανατολή. Είναι φυσικό να μοιραζόμαστε ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και, φυσικά, για την ανθρωπιστική τραγωδία που τώρα εξελίσσεται εκεί.

Αμοιβαία φιλία. Σε τέτοια θέματα, όπως και στις διμερείς σχέσεις μας, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει αυξημένη συνεργασία τα επόμενα χρόνια, καθώς αναπτύσσεται η αμοιβαία φιλία μας. Ενα σημαντικό συστατικό αυτού θα είναι οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας που θα οικοδομηθούν από επισκέψεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, κάτι που μπορούμε να προωθήσουμε ενισχύοντας την ευχέρεια μετακίνησης μεταξύ των δύο χωρών μας.

Οι έλληνες πολίτες, μαζί με τους περισσότερους Ευρωπαίους, έχουν ελεύθερη βίζα 30 ημερών με την άφιξή τους στα Εμιράτα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν να παραχωρηθεί παρόμοια πρόσβαση στους πολίτες τους που φθάνουν στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν, ως αναγνώριση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ ΗΑΕ και Ευρώπης καθώς και της σημαντικής οικονομικής συμβολής των δραστηριοτήτων των πολιτών και του κράτους μας στην ήπειρο. Πολύ συχνά, στα ευρωπαϊκά σύνορα οι Αρχές σταματούν πολίτες από τα Εμιράτα και τους γυρίζουν πίσω λόγω ασαφών, περίπλοκων και περιοριστικών κανονισμών σχετικά με τη βίζα.

Τις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να λάβει μια σημαντική απόφαση για την επέκταση του καταλόγου των χωρών στους πολίτες των οποίων θα παραχωρηθεί ελεύθερη (χωρίς βίζα) πρόσβαση στην περιοχή της Συνθήκης Σένγκεν. Εδώ και δύο χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση δημόσια και επανειλημμένα έχει εκφράσει την άποψη ότι τα ΗΑΕ θα πρέπει να προστεθούν σε αυτό τον κατάλογο. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη.

Τα ΗΑΕ υπερήφανα θεωρούνται φίλος της Ελλάδας και φίλος της Ευρώπης. Με χαρά επιθυμούμε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε σε αυτή τη φιλία και να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να καταναλώνουμε στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα, περιμένουμε να μας συμπεριφέρονται όπως σε φίλο από τη στιγμή της άφιξής μας στα ευρωπαϊκά σύνορα.

O σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν είναι υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων