Η ΓΛΩΣΣΑ κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Πόσω μάλλον αν είσαι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και κρατάς και μαχαίρι… Αναφέρομαι στη χθεσινή σεμνή τελετή κοπής της πίτας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία εμφανίστηκε με το μαχαίρι ανά χείρας…

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε χρόνια πολλά σε βουλευτές και στελέχη και, όπως είπε, «καλού κακού κρατάμε και ένα μαχαίρι»… Με διάθεση ευθυμίας εξήγησε ότι αναφέρεται στους «φίλους» στον ΣΥΡΙΖΑ και στη στρατηγική τους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ είχαν και συνέχεια… Πληροφορούμαι ότι όταν έφυγαν οι δημοσιογράφοι και ο Βενιζέλος άρχισε να μιλάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα άνοιξε η πόρτα και μπήκε φουριόζος ο Μανώλης Κεφαλογιάννης! «Α, γεια σου, πρόεδρε, χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους», είπε ο γραμματέας της ΝΔ, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι μπήκε σε λάθος αίθουσα. Το περιστατικό, όπως αναμενόταν, προκάλεσε δυνατά γέλια…

ΣΗΜΕΙΩΝΩ ότι μόλις τέσσερις βουλευτές πήραν τον λόγο (Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θεοδώρα Τζάκρη). Δεν μπορώ να αποδώσω τη σιωπή των υπολοίπων στο βαρύ φαγητό, αφού ο μπουφές είχε μόνο τυροπιτάκια και τοστ. Εικάζω ότι οι περισσότεροι θα ήταν «ντεφορμέ» λόγω εορτών. Κατά τα λοιπά, ο Χρυσοχοΐδης είπε κάτι για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο, όμως, δεν είχε καμία σχέση με την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ. Υποθέτω ότι δεν θα πρόλαβε να τη διαβάσει…

Ευχές από τον Μαζούχ

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ μέχρι αργά βρισκόταν το βράδυ της ονομαστικής του εορτής ο Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό επειδή είχε συνεχείς συσκέψεις για το Φορολογικό, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Κατά τα λοιπά, σύμπασα η κυβέρνηση και όχι μόνο ευχήθηκε τηλεφωνικά στον υπουργό Οικονομικών. Και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι. Δηλαδή και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Θυμίζω ότι ο Στουρνάρας έχει καλή σχέση με τον Σημίτη, ενώ ενίοτε τρώνε μαζί. Πάντως ο Πολ Τόμσεν δεν του τηλεφώνησε. Εικάζω ότι ο Δανός δεν έχει εξοικειωθεί ακόμα με το ορθόδοξο εορτολόγιο. Αντιθέτως, μαθαίνω ότι σχετικό τηλεφώνημα για να ευχηθεί στον Στουρνάρα έκανε ο Κλάους Μαζούχ. Δεδομένου ότι ο προαναφερθείς εκπροσωπεί την ΕΚΤ, η οποία παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, το εκλαμβάνω ως καλό οιωνό.

Στοχοποιούν τον Δένδια;

ΤΟΝ ΝΙΚΟ Δένδια (φωτογραφία) πληροφορούμαι ότι ετοιμάζεται να βάλει στο στόχαστρό του ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού τα στελέχη του δεν έπεισαν ότι τα ευρήματα από την κατάληψη της βίλας Αμαλία είναι «αντικείμενα καθημερινής χρήσης», μου λένε ότι αναζητούν τώρα τρόπους να οργανώσουν προσωπικές επιθέσεις κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη μέσω φιλικών τους εντύπων, που θα ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες τον τελευταίο καιρό πολεμικές ανακοινώσεις εναντίον του. Για να δούμε…

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση

ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥΣ έχουν αρχίσει να βρίσκουν υπουργοί με το iΡad. Οχι με το δικό τους, αλλά με αυτό του Πρωθυπουργού. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποχωρίζεται τελευταία το iΡad, από το οποίο απαντά και στα email του. Δεν αποκλείω το εν λόγω εργαλείο τελευταίας τεχνολογίας να έχει παίξει τον ρόλο του στο γεγονός ότι ο Σαμαράς έχει αναγάγει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ακόμη ένα στοίχημα της θητείας του.

ΕΞΟΥ ΚΑΙ δεν θεωρώ τυχαία τη σχετική επιστολή που απηύθυνε χθες προς τους υπουργούς, ζητώντας τους να «τρέξουν» το εν λόγω πρότζεκτ. Το κλου είναι ότι όλες οι δράσεις Πληροφορικής των υπουργείων θα εξετάζονται από την Επιτροπή Συντονισμού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΣΗΜΕΙΩΝΩ ότι η εν λόγω Επιτροπή έχει συσταθεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και έχει τρία μόνιμα μέλη: πρόεδρός της είναι ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης (φωτογραφία), ενώ απλά μέλη είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος και ο Δημήτρης Πτωχός, σύμβουλος του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και υπεύθυνος για το Διαδίκτυο.

ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ επί της ουσίας θα ξεσκονίζουν όλες τις δράσεις ως προς τη σκοπιμότητά τους πριν από τη διενέργεια οποιουδήποτε διαγωνισμού. Αυτό για να διασφαλιστεί η αποφυγή φαινομένων αλληλεπικάλυψης ή επιδίωξης αντιφατικών μεταξύ τους στόχων. Μου λένε ότι τέτοια φαινόμενα ήδη οργιάζουν στον τομέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου προκηρύσσονται έργα από το υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα από διάφορα Ταμεία.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ σημείο που «καίει» τον Σαμαρά είναι η ηλεκτρονική υπογραφή, δηλαδή η ικανότητα των υπουργείων να προωθούν έγγραφα διαδικτυακά, αλλά και η μεταξύ τους διακίνηση και συνεννόηση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Λέτε να δούμε και τους υπαλλήλους με iΡad;

Αποποιείται τον μισθό της

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ πλέον από το υπουργείο Εξωτερικών ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων η Γιάννα Αγγελοπούλου (φωτογραφία). Αυτό επειδή παραιτείται η ίδια από τον μισθό, καθώς ψηφίστηκε σχετική νομοθετική ρύθμιση που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Σε σχετική επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό η Αγγελοπούλου σημειώνει ότι και στο παρελθόν είχε δηλώσει τη βούλησή της να αποποιηθεί του δικαιώματός της, αλλά δεν ήταν δυνατόν λόγω απουσίας σχετικής ρύθμισης. Τονίζει, ωστόσο, ότι το σύνολο των έως σήμερα αμοιβών της το έχει διαθέσει για την υποστήριξη φορέων με κοινωνικούς σκοπούς.

ΘΥΜΙΖΩ ότι ήταν επί των ημερών του Θόδωρου Πάγκαλου στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας που η Αγγελοπούλου έλαβε αυτό τον τίτλο (1998). Εψαξα και έμαθα ότι ο αντίστοιχος μισθός σήμερα είναι περί τα 2.200 ευρώ καθαρά, αλλά ήταν υψηλότερος στο παρελθόν. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, δηλαδή, η Αγγελοπούλου έχει χοντρικά εισπράξει (και διαθέσει) τα τελευταία 14 χρόνια περίπου 500.000 ευρώ!