Δεν θυμάμαι ποιος ήταν υπουργός. Πασόκος ήταν πάντως. Πασόκος, που είχε αποφασίσει να υποβάλλουν και οι δημοσιογράφοι δήλωση πόθεν έσχες. Και καλά είχε κάνει. Γιατί ελέγετο, και πιθανόν να ήταν αλήθεια, ότι υπήρχαν κάποιοι «λειτουργοί της τέταρτης εξουσίας» –πόσο βαρύγδουπες εκφράσεις χρησιμοποιούμε, όταν πρόκειται για μας! –που τα παίρναν κανονικά από διάφορους φορείς του Δημοσίου αλλά και υπουργεία. Αφήνω πια τα διαβόητα «μυστικά κονδύλια»…

Για την τότε κυβέρνηση, όμως, δεν ήταν αρκετή η υποβολή του πόθεν έσχες. Ηθελε κι άλλα: να δημοσιοποιούνται οι σχετικές δηλώσεις! Για να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να πληροφορείται πόσα λεφτά κέρδισα εγώ, πόσα ο άλφα συνάδελφος, πόσα ο βήτα και τελικά όλη η Ελλάδα να μαθαίνει την περιουσιακή κατάσταση του καθενός μας. Που σε πολλές περιπτώσεις, όπως τη δική μου, ας πούμε, τα έσοδα προερχόντουσαν κυρίως από δίσκους, βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν είχαν, δηλαδή, καμιά σχέση με τη δημοσιογραφία!

Τελικά, η σχετική διάταξη αποσύρθηκε. Και βλέπω, τώρα, στις εφημερίδες, όπως συμβαίνει πάντοτε, στα πόθεν έσχες των πολιτικών, οι οποίοι στο κάτω κάτω πληρώνονται από τους φόρους του ελληνικού λαού, να αναγράφεται –και να ανακοινώνεται –μόνο το «έσχες», αλλά ποτέ το «πόθεν»! Ενώ είναι πάρα πολλοί οι πολιτικοί –υπουργοί, βουλευτές, γραμματείς κ.λπ. –που μπήκαν σε διάφορες κυβερνήσεις απένταροι και σήμερα έχουν μεγάλες περιουσίες!

Δεν μπορεί να γίνεται έτσι η δουλειά. Δεν μπορεί να μας κοροϊδεύουν συνεχώς οι πολιτικοί. Πρέπει να ψηφισθεί επειγόντως ένας νόμος που θα υποχρεώνει τους πολιτικούς να δηλώνουν τι είχαν, σε χρήμα, ακίνητα, μετοχές κ.λπ., όταν πρωτοξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τα κοινά και τι έχουν σήμερα. Ετσι μόνο θα ξέρει ο κόσμος ποιοι γίναν πλούσιοι μετά τη συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις και ποιοι έμειναν ταπί και ψύχραιμοι. Γιατί συμβαίνει κι αυτό.

Και βλέπω και κάτι άλλο: πρώην υπουργοί, αλλά και πρωθυπουργοί, έχουν λεφτά και ακίνητα στο εξωτερικό αλλά κανείς δεν τους λέει κουβέντα! Ενώ στον απλό πολίτη βάζουν οι αρμόδιοι τις φωνές, τον απειλούν, τον κατηγορούν ότι δεν είναι πατριώτης και άλλα τέτοια και τις περισσότερες φορές τον καλούν και στο ΣΔΟΕ για «εξηγήσεις»!

Και λυπάμαι που το γράφω, αλλά δεν θέλω να το αποφύγω: είναι δυνατόν, κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός, πλούσιος, που, προς τιμήν του, όσο ήταν πρωθυπουργός, χάριζε την καθηγητική του σύνταξη στο ίδρυμα όπου δίδασκε, να καταδέχεται να παίρνει από το κράτος 25 χιλιάρικα ως θύμα «τρομοκρατικής ενέργειας»; Είναι δυνατόν; Τι έχουν να δουν τα μάτια μας ακόμη…