We are all Greeks? Δεν θα το ’λεγα…

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2012 20:00 |

Την παγκόσμια κινητοποίηση με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες» δεν την χαρακτηρίζεις ως και το γκραν σουξέ. Ολες αυτές οι διεθνείς εκδηλώσεις λατρείας προς την Ελλάδα δεν μας έκατσαν και πολύ! Μόνο ο Κώστας Γαβράς την ίδρωσε τη φανέλα. Σε αντιδιαστολή με τη Νάνα Μούσχουρη (τα θυμόμαστε τα χαΐρια της ή τα ξεχάσαμε κι αυτά μέσα από το εθνικό μας Αλτσχάιμερ;). Ο Γαβράς βγήκε στους δρόμους, βγήκε στα κανάλια, μίλησε, στήριξε, υποστήριξε. Ποιος; Ενας Ελληνας της διασποράς που ζει 60 χρόνια μακριά από την πατρίδα του.
We are all Greeks? Δεν θα το 'λεγα… Τον τελευταίο καιρό έχουμε δαιμονοποιηθεί διεθνώς - και όχι άδικα σε όλα τα σημεία. Οι πολιτικοί μας είναι άπαιχτοι, δεν υπάρχουν αυτοί οι τύποι! Μας βουλιάξανε στο χρέος, μας πατήσανε κάτω, μας βαρέσανε στο δόξα πατρί. Αλλά έχουμε κι εμείς ευθύνες και καλό είναι να τις θυμόμαστε. Μέχρι εδώ όμως. Μέχρι εδώ και μη παρέκει.
Αγαπητέ αλλοδαπέ… Καλοπροαίρετε ή κακοπροαίρετε… «Ελληνας» σημαίνει πολλά. Πολλά κι αντιφατικά. Και μόνο όσοι τα έχουμε στο γονίδιο μας μπορούμε να στα κάνουμε λιανά. Πάρε εμένα, παράδειγμα: Που ΚΑΙ ελληνίδα είμαι ΚΑΙ μ' έχω… πρόχειρη.
Εγώ φίλε, είμαι Μικρασιάτισσα. Και Κύπρια. Και νησιώτισσα. Και Ηπειρώτισσα. Και Μακεδονίτισσα. Και Θρακιώτισσα και Θεσσαλή και Πελοποννήσια κι ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ολα αυτά τα κουβαλάω μέσα μου σαν τραύματα… Σαν θαύματα. Ξέρω ότι έχω χρεοκοπήσει. Ξέρω ότι πρέπει να κάνω το σκατό μου παξιμάδι. Ξέρω ότι πρέπει (αλήθεια, «πρέπει»;) να ακολουθήσω τις οδηγίες του κάθε Σόιμπλε και να κάνω οικονομία. Αλλά δεν μπορώ. Δεν το 'χω, δεν το αντέχω, πώς το λένε;
Αμα έρθεις σπίτι μου και μου πεις «μόνο ένα νερό, παρακαλώ» τρελαίνομαι. Θέλω να σε φιλέψω, να σε τρατάρω, να σου βγάλω τον καφέ με τα κουλουράκια… Ετσι με μεγάλωσαν, έτσι με μάθανε. Οταν ήμουνα μικρή κι ερχόταν κάποιος την ώρα του φαγητού, στο «καλή όρεξη» δεν απαντούσαμε «ευχαριστούμε». Απαντούσαμε «κοπιάστε». Να κάτσει ο άνθρωπος στο τραπέζι… Να μοιραστεί μαζί μας ό,τι υπήρχε.
Ακόμα και σήμερα οι χρεοκοπημένοι Ελληνες τσακώνονται στο ταβερνάκι (όσο το αντέχει ακόμα η τσέπη τους) ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Τρύπιες οι τσέπες μας, φίλε μου. Κακώς; Μπορεί! Αλλά είπαμε… το άτιμο το γονίδιο…
We are all Greeks? Δεν θα το 'λεγα… Εμείς τη Ρωμιοσύνη την κουβαλάμε σαν αποσκευή - άλλοτε πολύτιμη, άλλοτε ασήκωτη. Κι όταν μιλάω για Ελληνες, δεν το εννοώ με την εθνικοπατριωτική έννοια του όρου, «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», «αρχαίο πνεύμα αθάνατο», «Είμαι Ελλην το καυχώμαι, ξέρω την καταγωγή μου, η ελληνική ψυχή μου ελευθέρα πάντα ζει». Με όλα αυτά τα επικίνδυνα μονοπάτια, καμία σχέση!
Κάθε σχέση με τον τρόπο που βιώνουμε χαρά και λύπη. Ζωή και θάνατο. Με τον τρόπο που τα τραγουδάμε… Τα λαϊκά, τα ρεμπέτικα, τα νησιώτικα, τα μοιρολόγια… Τι να λέμε, τα είπε ο Παλαμάς και μας έβαλε τα γυαλιά: «Γιαννιώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα, μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα λυπητερά. Πώς η ψυχή μου σέρνεται μαζί σας… Είναι χυμένη από τη μουσική σας και πάει με τα δικά σας τα φτερά».
We are all Greeks? Δεν θα το 'λεγα… Γιατί εσείς λέτε «bouzouki» κι εμείς «μπουζούκι». Εσείς θεωρείτε Ελλάδα το συρτάκι του Ζορμπά κι εμείς την Αυλή των Θαυμάτων. Εσείς τρώτε mousaka κι εμείς μουσακά απ' τα χεράκια της μάνας μας.
Είμαι Ελληνίδα, αλλοδαπέ μου φίλε… Με όλα τα ελαττώματα, τα κουσούρια, τα στραβά κι ανάποδα της φυλής μου. Τα οποία και πληρώνω. Ακριβά! Πληρώνω τα λάθη μου! Ακριβά. Πληρώνω τα πάθη μου! Ακριβά! Πληρώνω το γονίδιο μου! Ακριβά!
Και θα το πληρώνω… Για κάτι χρόνια ακόμα… Γι' αυτό και προσπαθώ να προσαρμοστώ. Μου πήρε κάτι μήνες να καταλάβω ότι άλλο το PSI της ευρωζώνης κι άλλο το PSA που μετράμε τον προστάτη… Το παλεύω με ισοδύναμα, αντίρροπα, ελλείμματα, πλεονάσματα… Αλλά ρε φίλε, όταν έρχεται σπίτι μας η παρέα του γιου μου, δεν θα πληρώνουν τα ξένα παιδιά ρεφενέ την πίτσα, το χάμπουργκερ, το junk food. (Γιατί η μάνα, άμα θέλει να χαρεί, το junk δεν την αφήνει).
Γι' αυτό σου λέω, αλλοδαπέ μου φίλε… Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, βρε. Θα τον βρει τον δρόμο της. Ακόμα και χωρίς GPS… Θα μπει παράνομα στο στενό, θα τραβήξει τη μούντζα της, θα κάνει πως δεν είδε το STOP - αλλά θα βγει στη λεωφόρο…
Χωρίς δανεική Πόρσε Καγιέν. Με παπάκι: η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο της και θα βγει στη λεωφόρο…

84
Mixalis Anastasopoulos
07/03/2012 00:10
Υπαρχει μονο μια φυλη η ανθρωπινη.
ΦΓ
28/02/2012 17:41
Όποιου δεν του αρέσει που η ταυτότητά τους γράφει Έλληνας (η ταυτότητα, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί που δεν είναι Έλληνες, αλλά απολαμβάνουν όσα προσφέρει το ελληνικό κράτος), είναι ελεύθερος να διεκδικήσει όποια εθνικότητα θέλει. Δεν καταπιέζουμε κανέναν. Προτείνεται η τουρκική.
ΦΠ
28/02/2012 17:38
Στον Τσερνο Μπιλ: Ποια δανεικά να δώσουμε πίσω; Αυτά που πηγαίνουν κατευθείαν στα χέρια των τοκογλύφων τραπεζιτών, που δημιούργησαν τεχνητά την κρίση με τη βοήθεια του κ. Παπανδρέου; Ή μήπως τα δανεικά που ''έφαγε'' η SIEMENS και οι άλλες γερμανικές εταιρείες μαζί με τους πολιτικούς που λάδωναν; Τι δουλειά έχει ο λαός με όλα αυτά; Και η Γερμανία χρωστούσε δισεκατομμύρια αποζημιώσεις μετά τον Β' ΠΠ, αλλά της τα χάρισαν κι ας σκοτώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της.
Γιώργος Φωτόπουλος
28/02/2012 16:30
Να είμαστε περήφανοι για τη χώρα και τον πολιτισμό μας. Αλλά να το αξίζουμε κιόλας. Μου είναι λοιπόν δύσκολο να είμαι περήφανος για μια χώρα που δεν δίδαξε σε μια κυρία που επιτελεί λειτούργημα όπως η κυρία Ακρίτα, ότι η κριτική στον Σόιμπλε και τον κάθε Σόιμπλε γίνεται με επιχειρήματα για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής που προσπαθεί να εφαρμόσει και όχι χαρακτηρίζοντάς τον "σακάτη που τον μαχαίρωσε η γκόμενά του". Η αλήθεια κυρία Ακρίτα είναι ότι πρέπει όλοι μας να γίνουμε καλύτεροι. Τζάμπα μαγκιές και κορώνες για να πείσουμε τον ευατό μας ότι είμαστε τέλειοι αποπροσανατολίζουν, δεν βοηθάνε. Τις πίτσες των παιδιών δεν τις πληρώνει η περήφανη Ελληνίδα μάνα, αλλά ο Γερμανός φορολογούμενος τον οποίο περιφρονείτε.
Εν λευκώ
28/02/2012 16:17
Ωραία λογάκια χωρίς ουσία. Ετσι χαιδύουμε τα αυτιά μας και φθασαμε εδώ που φτάσαμε. Αραγε, δεν μπορούμε και να λέμε "κοπιάστε" και να είμαστε πιο σοβαροί σε όλα τα άλα?
Κρητικιά/ Στερεοελλαδίτισσα φοιτήτρια στη Γερμανία
28/02/2012 12:10
Εάν έχουμε φτάσει στο σημείο να συγκρινόμαστε με τους ξένους, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι εμείς είμαστε πιο Έλληνες από αυτούς, τότε τη λυπάμαι πολύ την καημένη την εθνική μας ταυτότητα.. Σας πείραξε που ο ξένος ξέρει μόνο το συρτάκι; Πιστεύετε ειλικρινά ότι είναι υποχρεωμένος να ανακαλύψει από μόνος του την ελληνική μουσική; Ό,τι μπασταρδεμένη μουσική, γεύση, παράδοση του πλασάρουμε, καταναλώνει (και δυστυχώς την καταναλώνουμε κι εμείς μαζί)! Δε νομίζω ότι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν το «ωραίο»! Μάλλον το αντίθετο, αλλιώς δε θα έρχονταν στην Ελλάδα. Και ξέρουν μια χαρά τι θα πει Ελλάδα. Το ότι έχουν ενστερνιστεί και υιοθετήσει τις ιδέες, πάνω στις οποίες βασίζεται η κοινωνία μας και η κοινωνία τους, δεν σας λέει κάτι; Το ότι αυτές τις ιδέες, τις υπερασπίζονται και τις προστατεύουν πολλές φορές περισσότερο απ΄ότι εμείς, δε σημαίνει τίποτα; Το ότι τόσα χρόνια γνωρίζαμε τι γίνεται και ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας «αγανάκτησε» μόνο, όταν άρχισαν να πετσοκόβουν τους μισθούς, δεν είναι παράξενο; Και να σας πω την αλήθεια, χαίρομαι που δεν είναι όλοι Έλληνες. Για όσους ονειρεύονται μια χώρα με αποστειρωμένο πολιτισμό χωρίς επιρροές, πείτε τους ότι είναι πολύ αργά. Για μένα ο «Έλληνας» δεν είναι αυτός που τρώει σπιτικό μουσακά ή σπιτικό σνίτσελ, αλλά αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα απ’ το χορό, τη μουσική του, το λόγο, τη φιλοσοφία της ζωής του! Εξάλλου «εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ' τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Λαός, που βγάζει τέτοιους στίχους, δεν είναι τυχαίος, κι ας μην αναγνωρίζεται ο Ρίτσος από πολλούς ως μεγάλος Έλληνας ποιητής. Λυπάμαι που νιώθετε ότι σας λυπούνται, όταν ακούτε λόγια υποστήριξης. Εγώ τους ευχαριστώ (τους αλλοδαπούς μου φίλους), γιατί με κάνουν να αισιοδοξώ και να μην πτοούμαι, όποτε κάποιοι εξυπνάκηδες μου πετάνε υπονοούμενα για την καταγωγή μου. Γιατί κι αυτοί γνωρίζουν πόσο άσχημο είναι να κατηγορείται ένας ολόκληρος λαός για κάτι. Οι άνθρωποι (δεν) είναι όλοι ίδιοι. Επίσης ας σταματήσουμε να κάνουμε κομπλιμέντα στον εαυτό μας. Δείχνει το πόσο αμφιβάλλουμε και δε θα έπρεπε..Ας αφήσουμε τους άλλους να μας κάνουν τα κομπλιμέντα, γιατί μπορούμε!
George Apostolopoulos
28/02/2012 12:02
Από την Έλενα που διαθέτει κοφτερό μυαλό, θα περίμενα περισσότερη αυτοκριτική διάθεση για όλους μας.
Katerina
28/02/2012 11:53
Τελικά πόσο εύκολα μερικές φορές ένα δέντρο ξεχνά ότι απολάμβανε και απολαμβάνει την προστασία του πράσινου ελληνικού δάσους, κρίνει από απόσταση και γράφει εύκολα, εθνικιστικά άρθρα... Κρίμα, γιατί από έναν άνθρωπο που εκτιμώ ακαδημαϊκά περίμενα περισσότερα και δυσκολότερα γραφήματα... Το γράφειν εύκολο, δύσκολο είναι το πράττειν...Κάποιες γιαγιές όμως που μαγειρεύουν στα συσσίτια του κέντρου φασολάδα, μην έχοντας περισσευάμενο ευρώ ή άποψη ειδικού στη τσέπη,ξέρουν ότι δεν έχει σημασία αν είσαι greek ή όχι. Αρκεί να είσαι Ανθρωπος. Αυθεντικός. Και στην Ελλάδα, αυτό έχουμε χάσει. ΟΛΟΙ. Την γνησιότητα και την ανθρωπιά μας. Δεν υπάρχει οριτζιναλ και όσο δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και ορίζοντας...
Μπιργκιτ
28/02/2012 11:20
Την Ακρίτα την είχα για πιο μορφωμενη. Με στενοχωρεί πολύ όταν διαβάζω τετοια απο εξυπνους ανθρώπους που θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα.
Αγράμπελη
28/02/2012 09:09
Είσθε Ελληνες, και (το χειρότερο) φαίνεσθε! χαχα Αγράμπελη
Πασχάλης Γ.
28/02/2012 07:49
Φτανει πια το παραμυθι περι κινητοποιησης ολου του πλανητη υπερ των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Δεν ξερω τι συμφεροντα εξυπηρετούνται απο την προβολη και διαδοση μιας τετοιας υπερβολικης αν οχι χαλκευμενης ειδησης απο τα Ελληνικα ΜΜΕ αλλα ειναι γεγονος πως με αυτον τον τρόπο γινόμαστε για αλλη μια φορα ρεζιλι διεθνως αφου μόνο εμεις βλεπουμε αυτο που δεν βλεπουν οι αλλοι.Επειδη ετυχε να παραβρεθώ σε μια τετοια συγκεντρωση σας διαβεβαιώνω πως ολοι οι συγκεντρωμένοι ηταν Ελληνες μεταναστες η φοιτητες και δεν ξεπερνουσαν σε αριθμό αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πχ για τον κινδυνο εξαφάνισηςτης φαοπράσινης χηνας του Ελβα η για την αρση απαγορευσης παρασκευης σπιτικων οινοπνευματωδων ποτων απ τους Σκανδιναυους.
Πασχάλης Γ.
28/02/2012 07:49
Φτανει πια το παραμυθι περι κινητοποιησης ολου του πλανητη υπερ των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Δεν ξερω τι συμφεροντα εξυπηρετούνται απο την προβολη και διαδοση μιας τετοιας υπερβολικης αν οχι χαλκευμενης ειδησης απο τα Ελληνικα ΜΜΕ αλλα ειναι γεγονος πως με αυτον τον τρόπο γινόμαστε για αλλη μια φορα ρεζιλι διεθνως αφου μόνο εμεις βλεπουμε αυτο που δεν βλεπουν οι αλλοι.Επειδη ετυχε να παραβρεθώ σε μια τετοια συγκεντρωση σας διαβεβαιώνω πως ολοι οι συγκεντρωμένοι ηταν Ελληνες μεταναστες η φοιτητες και δεν ξεπερνουσαν σε αριθμό αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πχ για τον κινδυνο εξαφάνισηςτης φαοπράσινης χηνας του Ελβα η για την αρση απαγορευσης παρασκευης σπιτικων οινοπνευματωδων ποτων απ τους Σκανδιναυους.
anetos
28/02/2012 07:37
"δεν θέλω την συμπόνια κανενοο ος ...." ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ.
Διονυσης Παπαδοπουλος
28/02/2012 07:07
Ελενα....... η ΕΛΛΑΔΑ θα σωθει μονο απο τους ΕΛΛΗΝΕΣ (γενημα/θρεμα, μεταναστες,αλοδαπους) Αρκει να θελουμε να ξαναπαμε μπροστα
Να μας αφήσουν ήσυχους
28/02/2012 01:10
«πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», «αρχαίο πνεύμα αθάνατο», «Είμαι Ελλην το καυχώμαι, ξέρω την καταγωγή μου, η ελληνική ψυχή μου ελευθέρα πάντα ζει». Με όλα αυτά τα επικίνδυνα μονοπάτια, καμία σχέση! ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (ΕΙΜΑΣΤΕ) ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ ΜΕ ΡΟΚΑ ΚΑΙ ΣΩΣ
Ελλνας μεταναστης
28/02/2012 00:36
Ναι,ευτηχως δεν ειναι ολοι οι ευρωπαιοι Ελληνες.Ετσι μπορουμε ν απολαυσουμε εμεις οι Ελληνες μεταναστες την αξιοκρατια που υπαρχει σε πολλες ευρωπαικες χωρες,να κατακτησουμε θεσεις επειδη τις αξιζουμε και οχι επειδη πηρε τηλ καποιος γνωστος.Να μας αναγνωρισουν οταν η χωρα μας,μας διωχνει με τον τροπο της και με την νοοτροπια της.Ευτυχως δεν ειναι ολοι Ελληνες και μπορουμε να παρουμε καλους μισθους δουλευοντας λογικες ωρες και οχι να μας ξεζουμιζουν αλλοι Ελληνες....Οπως τα λες ειναι...Ευτυχως....δεν ειναι ολοι Ελληνες!!!
Alice Dimitrakis
28/02/2012 00:14
Ελενα. ειμαι τοσο συγκινημενη απο τα λογια σου.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια Ελληνιδα γραφει οτι δεν ντρεπεται για την Πατριδα μας... Γιατι μαχαιρι στη καρδια ολων μας ειναι οταν ακουμε ή βλεπουμε Ελληνες/δες, να λενε " ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας," και ακομα οταν ΟΛΟΙ μιλουν ταπεινοτικα για τη χωρα μας.Μονο μια παρακληση και ευχη για ολους σας στη Πατριδα, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ και ΔΥΝΑΜΗ. Σ' ευχαριστουμε παρα πολυ. Υ.Γ. γραφω για τη 'Μοναμι" που μας αποκαλει κλεφτες,,,ας διαβασει σε τι μεγεθους "πλιατσικο" ειχαν επιδοθει οι παππουδες της(αν ειναι γερμανιδα)ή τ'αφεντικα της
Αγγελική
27/02/2012 23:10
Όλοι τους Έλληνες παριστάνουν αλλά δεν έρχονται και στην Ελλάδα παρά μόνο για διακοπές. Χαζοί είναι να φύγουν από τις πατριδάρες τους και να χαντακωθούν στην Ελλάδίτσα; Από κει που είναι ξέρουν όλοι να κάνουν τους πατριώτες...
OWL
27/02/2012 22:39
Βερολινο, 2008, Οκτωβριος.Εχω παει για ταξιδι με την κορη μου.Πρωτο βραδυ, μολις φθασαμε, το κλασσικό Check-Point Charlie, μια μπύρα και πηραμε το μετρο για το ξενοδοχειο. Στην εξοδο δυο κυριοι , βγαζουν ταυτοτητες "Eισητηρια". Τα δινουμε. Δεν ειναι ενταξει ειπαν, Πληρωσατε για 3 σταθμούς ενω εχετε κανει 5. Μας συγχωρειτε, ειμαστε ξενοι, ηρθαμε σήμερα,Ταυτοτητες, τις δειχνουμε. Ελατε να σας δειξω μας λένε, μας πάνε στο μηχανημα και μας εξηγούν. Μια και ειστε τουριστες σας συμφερει το εισητηριο της μιας ημερας..Ευχαριστούμε πολύ, λεμε εμεις και ετοιμαζομαστε να φυγουμε.. Ναι λένε , αλλά το πρόστιμο πρόστιμο! 20€ ο καθένας!!!! Σε όσους το ειπα εξανεστησαν "Τι λες ρε τους αλήτες, τουριστας και πρωτη μερα κλπ " Εγω το εκτιμησα..Κύριε εισαι στη χωρα μου , πρεπει να ξερεις τους νομους μου. ΓΙΑΥΤΟ αυτοί ειναι Γερμανοί και μας δανειζουν και εμείς Ζητιάνοι και τους παρακαλάμε!
Χ'Χρστοδούλου
27/02/2012 20:47
@Λενα 'μου θύμισες φίλους από το Ρέθυμνο, που κάλεσαν περαστικούς Γερμανούς να καθήσουν να φάνε το Πάσχα μαζί το σουβλιστό αρνί και τα συμπαραμαρτούντα και την ώρα που έφευγαν, ρώτησαν τι χρωστάνε!!!!!!!' To ιδιο και μενα, δυο Σουηδοί μου ελεγαν όττι τους φιλοξένησαν για λίγες ώρες δυο ηλιωκημένοι σ' ενα χωριο στη Κύπρο και τους εντυπωσίασε που δεν τους χρέωσαν!
κωστας
27/02/2012 20:23
α ρε ελενα, με εσωσες, και εσπαγα το 'ξερο' μου το κεφαλι, τι φταιει και ειμαι ξεροκεφαλος και ορμητικος.. μα ειμαι ελληνας αρβανιτης...υπερελληνας που λεει και ο βερεμης....( και συ ξεροκεφαλη εισαι για ψαξτο λιγο.)
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ
27/02/2012 20:11
Κα Ακριτα : πειτε μας τωρα ποιος ειναι και ποιος δεν ειναι Ευρωπαιος.
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ
27/02/2012 20:11
Κα Ακριτα : πειτε μας τωρα ποιος ειναι και ποιος δεν ειναι Ευρωπαιος.
Στράτος Ελευθερόγλου
27/02/2012 19:44
Αγαπητή Κυρία Ακρίτα, Πάντα διαβάζω τα άρθρα σας και για να είμαι ειλικρινής πάντα χαίρομαι διότι μου αρέσει ο τρόπος που γράφετε και παρουσιάζεται τις σκέψεις σας. Αυτήν την φορά όμως επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μαζί σας. Είμαι Έλληνας που ζώ στο εξωτερικό και τα τελευταία 10 χρόνια μου έχει δωθεί η ευκαιρία να επισκέπτομαι την Ελλάδα κάθε χρόνο. Όλα αυτά τα χρόνια που επισκέπτομαι την Ελλάδα ψάχνω να βρώ τον Έλληνα που εσείς αναφέρετε στο άρθρο σας. Αυτός είναι ο Έλληνας που ξέρω και που άφησα πίσω στην πατρίδα μου όταν η Ελλάδα με έδιωξε την εποχή της δικτατορίας. Τι να σας πώ όμως μου τελείωσε το λάδι απο το φανάρι μου ψάχνοντας να βρώ τον σωστό Έλληνα. Τον Έλληνα που βρίσκω στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια είναι ένας άνθρωπος που κοιτάζει πως να με κλέψει, να με κοροιδέψει, και να μου πάρει τα χρήματα χωρίς να μου δώσει τίποτα. Ο σημερινός Έλληνας, δεν σέβεται τους νόμους της πατρίδας, δεν σέβεται τον συνάνθρωπό του και περισσότερο απο όλα δεν ΄σεβεται το περιβάλον που ζεί. Δεν ξέρετε πόσο με έχει πονέσει αυτή η εικόνα που βλέπω για την πατρίδα μου. Δεν ξέρω σε ποιά γειτονιά μένετε αλλά θα ήθελα να μου δόσετε οδηγίες για να βρώ και εγώ τον Έλληνα που περιγράφετε στο άρθρο σας. Σας ευχαριστώ, Στράτος Ελευθερόγλου
Μήτσος Σκέτος
27/02/2012 16:16
Ναι αυτοί που λες είμαστε οι Έλληνες αλλά μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε όλοι μυαλά και νοοτροπία?
Μήτσος Σκέτος
27/02/2012 16:16
Ναι αυτοί που λες είμαστε οι Έλληνες αλλά μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε όλοι μυαλά και νοοτροπία?
μονικα λαγουδάκη
27/02/2012 16:16
όλοι μας από την ίδια πάστα είμαστε, ασχέτως εθνικότητας. Αλλά παίζονας το παιχνίδι "έθνος εναντίον έθνος" παίζουμε το παιχνίδι των. Πολύ πιό κοντά είναι Ελληνες - Γερμανοί εργάτες, απλοί άνθρωποί - αγρότες πάρα ο πλούσιος Ελληνς με τα οφ σορε και το πόρσε καιεν με τον Έλληνα εργάτη, άνεργο, συνταξιούχο.
αιρετικος
27/02/2012 15:50
@Μαρκος Σωζ.Λιαπης27/2/2012 13:04 Μήπως κρίνεται εξ' ιδίων τα αλλότρια, αγαπητέ? Οι Έλληνες, ως φιλόξενος λαός, σέβονται την φιλοξενία όταν τους προσφέρετε.
manolis
27/02/2012 15:38
Να σας πω κατι...οι Ελληνες κλεβουν μονο το κρατος γιατι το κρατος δεν τους προσεχει! Και οποιος νομιζει οτι βγηκε απο την Ελλαδα και επιασε το λαγο απ τ αυτια εχει κανει λαθος.Γιατι απλα δρα εγωιστικα οπως ολοι οι αλλοι που μενουν στην Ελλαδα.Φευγει για να γλιτωσει το τομαρι του.Ελα ομως που ετσι βυθιζεται η χωρα ακομα περισσοτερο γιατι η απραξια των αξιων φερνει τους αναξιους στην εξουσια και στη καταστροφη της συνοχης ! Ολοι μαζι> Για τα λεφτα τα κανεις ολα!Για τα λεφτα δεν μ αγαπας...Μα θα ρθει καποτε η ωρα που δεν θα ξερεις που χρωστας... Οι εντος γιατι κοιτανε μονο το τομαρι τους και δεν πληρωνουν φορους και οι εκτος γιατι κοιτανε μονο το τομαρι τους πληρωνοντας φορους σε αλλο κρατος και η καρδουλα τους το ξερει πως χρωστανε πολλα στην Ελλαδα και δεν τους φτανουν 15 μερες το καλοκαιρι... Εγω ειμαι απο τους εκτος...
@Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες!!!
27/02/2012 13:55
πως θα σε τραταρουμε τσαμπα ω "πλουσιε" τουριστα οταν θαρθεις κ θα περιμενεις τη τσαμπα μεριδα σου???? Μαλλον μασ κανατε ολοι εσεις τρελους γιατι εσεις ειστε οι τρελοι, κ μαλιστα ΘΕΟΜΟΥΡΛΟΙ!!!
monami
27/02/2012 13:49
Mόνο ένα νερό, παρακαλώ.
Αχιλλεας
27/02/2012 13:15
Αυτα που γραφεις ειναι αυτα που με κανουν περηφανο σαν Ελληνα...τωρα γραψε ομως και μια λιστα για μερικα αλλα που ισως αγκιξουν την ευαισθαισια μερικων... 1. να μην κλεβουν απο το κρατος, απο τον συναθρωπο τους, απο την μια μικρη αποδειξη στην καφετερια μεχρι και εγω δεν ξερω που. 2. να αφησουν για λιγο τις μιζες και την Ελληνικη κουτοπονηρια που μας εχουν μαθει οτι εμεις εμειστε οι εξυπνοι και οι αλλοι ειναι βλακες...εμεις οι εξυπνοι γιναμε ζητιανοι αυτο μην το ξεχνας. 3. να βαλω και αλλα στην λιστα?...ολοι μας τα ξερουμε πια ειναι...ποσοι ομως θα παρουν το παπακι για την λεωφορο οπως γραφεις και ποσοι θα συνεχιζουν να ποδοπατουν τους αλλους Ελληνες με τις Πορσε ακομη και τωρα σε μια χωρα που ουτε νομοι τηρουνται, σεβονται, κτλ.κτλ...κουραστηκα το παραμυθι του αγνου Ελληνα που τα κανει ολα γιατι εχουν πολλοι λιγοι αγνοι αλληθινοι Ελληνες...αλλα αντε να δουμε...
Αχιλλεας
27/02/2012 13:15
Αυτα που γραφεις ειναι αυτα που με κανουν περηφανο σαν Ελληνα...τωρα γραψε ομως και μια λιστα για μερικα αλλα που ισως αγκιξουν την ευαισθαισια μερικων... 1. να μην κλεβουν απο το κρατος, απο τον συναθρωπο τους, απο την μια μικρη αποδειξη στην καφετερια μεχρι και εγω δεν ξερω που. 2. να αφησουν για λιγο τις μιζες και την Ελληνικη κουτοπονηρια που μας εχουν μαθει οτι εμεις εμειστε οι εξυπνοι και οι αλλοι ειναι βλακες...εμεις οι εξυπνοι γιναμε ζητιανοι αυτο μην το ξεχνας. 3. να βαλω και αλλα στην λιστα?...ολοι μας τα ξερουμε πια ειναι...ποσοι ομως θα παρουν το παπακι για την λεωφορο οπως γραφεις και ποσοι θα συνεχιζουν να ποδοπατουν τους αλλους Ελληνες με τις Πορσε ακομη και τωρα σε μια χωρα που ουτε νομοι τηρουνται, σεβονται, κτλ.κτλ...κουραστηκα το παραμυθι του αγνου Ελληνα που τα κανει ολα γιατι εχουν πολλοι λιγοι αγνοι αλληθινοι Ελληνες...αλλα αντε να δουμε...
Μαρκος Σωζ.Λιαπης
27/02/2012 13:04
@Λενα. Ενω αν συνεβαινε το ιδιο με μουσαφίρηδες τους Ελληνες σε καποιο σπίτι στη Γερμανία, μετα το γευμα οι Γερμανοι θα ψαχνανε να βρουν τι απογιναν τα μαχαιροπήρουνα. Αθάνατη Ελληνική κλεφτουριά
φεη παππα
27/02/2012 13:02
ελενα, κι εμεις απ΄'αυτη την παστα ειμαστε ,αλλα τωρα πια δεν λεμε '' κοπιαστε'' γιατι δεν υπαρχει πια τιποτα στο τραπεζι.αν μπορεις να καταλαβεις καποιον που στον φουρνο σκεφτεται να παρει γαλα σημερα η ψωμι...δεν εχουμε πια την'' πολυτελεια ''να ειμαστε ο εαυτος μας...γιναμε αυτοι που μας καταντησαν.......
Λαζ.Γιωργος
27/02/2012 13:00
Αχ μωρε Ελενα κι εσυ ανεμομυλους φαντασιώνεσαι. Που την ειδατε εσεις οι των ΜΜΕ την παγκόσμια κινητοποιηση υπερ των Ελλήνων δεν μπορω να καταλάβω.Ελληνες της διασπορας μετρημενοι στα δαχτυλα των δυο χεριων μαζεύτηκαν οπως μαζεύονται χρονια τωρα οι μεταναστες στην Ομονοια, και αφου τα ειπαν μεταξυ το διαλυσανε απλά.Οι συγκεντρωσεις των υποστηρικτων για την νομιμοποιηση του αμπσινθιου ηταν κατα πολυ πολυπληθεστερες τοσο στο Λονδίνο οσο και σε αλλές πρωτευουσες της Δυσης. Μηπως τελικα το παιχνιδι της υπερβολης ειναι κατι που μας πάει σαν λαός και εχουμε μονιμως αναγκη καποιους να μας το θυμίζουν για να μην ξεχνιόμαστε και αντικρυσουμε την πραγματικότητα στον καθρέφτη που λεει πάντα την αλήθεια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ.
27/02/2012 12:22
@ Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες!!! 27/2/2012 10:2. - ΕΣΥ που μιλάς σε 2ο πρόσωπο, ως τι ρωτάς; Ποιανου τα συμφέροντα εκπροσωπεις; Αν είσαι "Ελληνας" τοτε τι να σου πω; Θα έπρεπε να ξέρεις γιατι. Αν δεν εισαι, να σου εξηγήσω τότε μερικά πράγματα, διότι αυτοί που σε κυβερνανε, εκει που ζεις σε ταιζουν κουτόχορτο και δεν στα έχουν πει καλώς... Για πες, τι είσαι...
Τσερνο Μπιλ
27/02/2012 12:21
Εμείς οι έλληνες τοχουμε αυτό, αν ερθει κανείς στο σπίτι μας θα τον φιλέψουμε. Αν πάμε στο νοσοκομείο θα φιλέψουμε το γιατρό να μας κοιτάξει πριν τους άλλους. Αν πάμε στην εφορία θα δώσουμε κατιτίς στον έφορο να ελέγξει τους άλλους. Αν χτίσουμε θα δώσουμε φιλοδώρημα στο μηχανικό της πολεοδομίας. Αν χειριστούμε δημόσιες δαπάνες θα το πάρουμε μόνοι μας το φιλοδώρημα. Είμαστε η φυλή του φιλέματος. Γι' αυτό δεν μπορούμε να το χωνέψουμε ότι μας ζητάνε πίσω τα δανεικά.
Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες!!!
27/02/2012 10:24
Αφού είστε τόσο ψιλομύτες και γκουβαρντάδες, γιατί δεν πληρώνετε (κατιτίς) και τους φόρους σας;
Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες!!!
27/02/2012 10:24
Αφού είστε τόσο ψιλομύτες και γκουβαρντάδες, γιατί δεν πληρώνετε (κατιτίς) και τους φόρους σας;
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ
27/02/2012 10:18
Με συγκίνησες Ελενα σε ευχαριστώ! Που θα πάει θα τα καταφέρουμε εμείς οι Ελληνες χωρίς να γίνουμε Γερμανοί!
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ
27/02/2012 10:18
Με συγκίνησες Ελενα σε ευχαριστώ! Που θα πάει θα τα καταφέρουμε εμείς οι Ελληνες χωρίς να γίνουμε Γερμανοί!
Κωνσταντάς Χατζηκωσταράτσος
27/02/2012 10:17
Καλά τα λέει η κ. Ακρίτα. Μόνο που μας αφήνει με την εντύπωση πως θεωρεί τη σημερινή κατάσταση ως μονόδρομο της κατάστασης πριν τη πρόσκληση του ΔΝΤ. Όμως το ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος. Και η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Γερμανίας και άλλων εταίρων επίσης δεν είναι μονόδρομος. Εχουμε κι άλλες επιλογές., και ακόμα και σήμερα το μνημόνιο δεν είναι η μόνη δυνατότητα. Υπάρχουν τα θαλάσσια αποθέματα αερίου και πετρελαίου, υπάρχει η Ρωσσία. -/ Αλλά, πέρα από αυτά, αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι άλλο. Λέει η κ. Ακρίτα πως, δεν γίνεται να ρθουν οι φίλοι του γυιου της, και να πληρώσουν τα ξένα παιδιά τις πίτσες που θα φάνε. "Δεν γίνεται να πληρώσουν τα ξένα παιδιά". Αντε τώρα να το μεταφράσεις αυτό για τους Φράγκους. Αντε να τους εξηγήσεις πως, ναι, οι φίλοι του γυιου χαρακτηρίζονται "ξένα παιδιά", μα αυτό δεν σημαίνει πως μπαίνουν σε χειρότερη μοίρα. Αντίθετα, όντας ξένοι, είναι πρόσωπα προς τιμήν. Ετσι θυμούμαι κι εγώ τη λέξη, από τότε που ήμουν οκτώ και δέκα χρονών. -/ Στο σημείο αυτό, ας θυμηθουμε τις πομπώδεις αναλύσεις των δυτικοθρεμένων μας αρθρογράφων για τη ξενοφοβία, το φόβο του άλλου, το ρατσισμό.... -/ Όλές αυτές οι πολιτικώς ορθές κραυγές καταρρέουν, από το τρόπο που γράφτηκε σε μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα η λέξη "ξένος". -.
Λενα
27/02/2012 10:16
Αγαπητή Ελενα, μου θύμισες φίλους από το Ρέθυμνο, που κάλεσαν περαστικούς Γερμανούς να καθήσουν να φάνε το Πάσχα μαζί το σουβλιστό αρνί και τα συμπαραμαρτούντα και την ώρα που έφευγαν, ρώτησαν τι χρωστάνε!!!!!!!
Λενα
27/02/2012 10:16
Αγαπητή Ελενα, μου θύμισες φίλους από το Ρέθυμνο, που κάλεσαν περαστικούς Γερμανούς να καθήσουν να φάνε το Πάσχα μαζί το σουβλιστό αρνί και τα συμπαραμαρτούντα και την ώρα που έφευγαν, ρώτησαν τι χρωστάνε!!!!!!!
Ελενα Χατζηανδρεου
27/02/2012 04:11
Οσοι εχουν λαβει και Ελληνικη παιδεια ειναι Ελληνες και τωρα ηρθε η στιγμη να καταλαβουν το λογο που μελετησαν Σωκρατη,ακομα και απο μεταφραση σε αλλη γλωσα. Εμεις φυσικα κουβαλαμε μεσα μας τους αρχαιους αλα και τους νεοτερους σοφους . Ειμαι ευγνωμων στην τυχη που γεννηθηκα Ελληνιδα,οσο και να με κανη εξαλη η Ελλαδα των σημερινων Ελληνων ,ξερω οτι ειναι θεμα λιγοστου χρονου να σηκωσουμε ξανα το κεφαλι και να μας ξαναθαυμασει ο πλανητης,
Ελενα Χατζηανδρεου
27/02/2012 04:11
Οσοι εχουν λαβει και Ελληνικη παιδεια ειναι Ελληνες και τωρα ηρθε η στιγμη να καταλαβουν το λογο που μελετησαν Σωκρατη,ακομα και απο μεταφραση σε αλλη γλωσα. Εμεις φυσικα κουβαλαμε μεσα μας τους αρχαιους αλα και τους νεοτερους σοφους . Ειμαι ευγνωμων στην τυχη που γεννηθηκα Ελληνιδα,οσο και να με κανη εξαλη η Ελλαδα των σημερινων Ελληνων ,ξερω οτι ειναι θεμα λιγοστου χρονου να σηκωσουμε ξανα το κεφαλι και να μας ξαναθαυμασει ο πλανητης,
Νικος Μπενακης
27/02/2012 00:54
Ευχαριστω για τις αληθειες σας Ευχαριστω που με κανατε να κλαψω μεσα απο τουτες τις γραμμες ΖΗΛΕΥΟΥΝΕ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΑΝ ΕΜΑΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!! Θα σταθουμε και παλι στα ποδια μας οσο και αν μας πολεμήσουν
Στέλιος
27/02/2012 00:44
Ας μη σχολιάσω καλύτερα!!!
ALEKA KOKKORI
26/02/2012 23:38
Ολοι είμαστε Ελληνες.............λένε οι ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ φίλοι μας????????????? Την Ρωμιωσήνη μην την κλαίς εκεί που πάει να σβήσει........θα πω εγώ !!!!!!!!!!!!!!!!! Τον δρόμο μας δεν τον χάσαμε ποτέ τον έχουμε μέσα μας την Ρωμιοσύνη την κουβαλάμε στο αίμα μας ποιον φοβόμαστε λοιπον?????ΕΛΕΝΑ το κειμενό σου απλά υπέροχο και διαβαζοντάστο γοητευμένη και λίγο κλαμαίνη..........
Χρηστος Μπαρακος
26/02/2012 22:12
Αξιοτιμη κυρια Ακριτα Αυτα που γραφετε ακουγονται ωραια και μπορει να ειναι βαλσαμο για ολους οσους υποφερουν σε αυτους τους δυσκολους καιρους. ΑΛΛΑ τετοιοι συλλογισμοι δε βοηθανε τωρα. Τωρα δε φτανει να πεισμωνουμε σα μικρα παιδακια και να υποστηριζουμε τι ωραιοι που ειμαστε σαν Ελληνες, γιατι δυστυχως τα καναμε θαλασσα, για να μη πω τιποτα χειροτερο. Ενω οι αλλοι, αυτοι που ταχα δε ξερουν, κανουν αλματα και φτιαχνουν κρατη δικαιου, οι ηλιθιοι, εμεις εχουμε τους κλεφτες εξω και αλωνιζουν και μας κοροιδευουν. Το κειμενακι σας ειναι χαριτωμενο αλλα βοηθαει εκεινους που θελουν να τη βγαλουνε καθαρη. Ε, ρε παιδια, τι να κανουμε, Ελληνες ειμαστε, και ενε ψεμματακι θα πουμε, και μια βρωμοδουλιτσα θα κανουμε, και το λογο μας δε θα τηρησουμε σ αυτα τα κοροιδε τους ξενους, και μια λαμαγια θα κανουμε. Και προπαντος δε γουσταρουμε να ερχονται οι ξενοι και να γυρευουν πισω τα λεφτα τους. Αυτο μας ελλειπε. Κυρια Ακριτα, αυτα τα μυαλα μας εφεραν εδω που ειμαστε τωρα, με τα ιδια μυαλα, δε κανουμε προκοπη. Το λαικιζων κειμενακι σας δε βοηθαει στην αλλαγη μυαλου. Να ειστε καλα, ενας μεταναστης, που ζει στην Ελβετια 32 χρονια.
πύρρος αλεξόπουλος
26/02/2012 20:54
Είμαι ζωγράφος.Μέχρι τώρα κατάφερα χωρίς γλυψίματα, και γνωριμίες να πουλήσω ένα μεγάλο αριθμό έργων. Δεν ήμουν μέσα σε κλαδικές, δεν είχα πατέρα,η συγγενή υπουργό,για να εκμεταλευτώ καταστάσεις. Μόνος μου κατάφερα ότι κατάφερα. Από τότε που η κρίση μας κτύπησε τη πόρτα, δεν πουλάω τη δουλειά μου, μία παγωμάρα υπάρχει παντού,η τέχνη έχει παντελώς ξεχαστεί. Μου λένε: ΕΔΩ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΝΑ ΦΆΕΙ, ΠΙΝΑΚΕΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ; Δεν το βάζω κάτω όμως. Συνεχίζω να ζωγραφίζω, για μένα να ζωγραφίζω. η δημιουργία συνεχίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ξέρω ότι όλα αυτά γίνονται βαση σχεδίου, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι μεγάλοι έκαναν τα λάθη, οι μεγάλοι αποφασίζουν. Μου έκοψαν πολλά λεφτά από το μισθό του καθηγητή ζωγραφικής, συνέχεια πληρώνω χαράτσια. όλο λέω γιατί, σε τι έφταιξα να πληρώνω τις απερισκεψίες των ανοήτων. Η μόνη παρηγοριά μου είναι η ζωγραφική. Δεν θα τους κάνω τη χάρη. Δεν θα σταματήσω να ζωγραφίζω.Δεν θα πάθω κατάθλιψη. Θα συνεχίσω υπερήφανος και μόνος αυτό που ξέρω να κάνω καλά. Μετά αισιοδοξίας. Πύρρος Αλεξόπουλος. Ζωγράφος.
Aida Martirosyan
26/02/2012 20:22
Θα σχολιάζω το άρθρο ως μια αλλοδαπή (Αρμένισσα για την ακρίβεια) η οποία ζει στην Ελλάδα 7 χρόνια και έχει αγαπήσει αυτό το τόπο σαν το δικό της και ως Αρμένισσα έχει τους ίδιους τρόπους στη φιλοξενία , το τσακωμό στη ταβέρνα και πολλά αλλά. Το να είσαι Έλληνας η Ελληνίδα σημαίνει να πονάς το τόπο σου και ναι σφίξεις τα δόντια και να κανείς ότι περνάει από τα χέρια σου για να βγεις στο "λεωφόρο" από το αδιέξοδο, σημαίνει όχι μόνο να μιλάς αλλά και να πράξεις. Θα έπαιρνα από τόσους πολλούς πολιτικούς το δικαίωμα να ονομάζονται Έλληνες. Γιατί δεν το αξίζουν...
Μετανάστης
26/02/2012 19:06
Δίκιο έχεις κ. Ελένη μου για όλα αυτά που είπες... Όπως και για αυτά που δεν είπες. Π.χ., Είμαστε Έλληνες, μόνο εμείς ανάγουμε τη κουτοπονηριά σε επιστήμη. Μόνο εμείς ανεχόμαστε σχιζοφρενικό δημόσιο, όπου χρειαζόμαστε 30 κ..χαρτα για να ανοίξουμε ένα μαγαζάκι, όπου δίνουμε το κατιτίς του κάθε υπεύθυνου για να κάνουμε γαργάρα τη δουλειά, όπου θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεράνω όλων,γιατί έχουμε προγόνους σεβαστούς, λες και οι αλλοδαποί δεν είχαν. Και όλοι λοιδωρούμε τους Έλληνες της διασποράς γιατί μιλούν τα Ελληνικά με ..προφορά και χάνουν τις μάγκικες λέξεις. Να συνεχίσω; Καλή Σαρακοστή.
ΜΟΣΧΟΒΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
26/02/2012 18:51
Αγαπητη κα Ακρίτα, συμφωνω απόλυτα μαζί σας για τη μοναδικότητα της φυλής μας και το αξιέπαινο του χαρακτηρα μας. Αν ψαξετε σε λεξικά αγγλικών, γαλλικών και δει γερμανικων δε θα βρειτε πουθενα μεταφραση των λέξεων "φιλότιμο", "παλικάρι", "νταλκά", "μεράκι" και τόσες άλλες έννοιες που συνάδουν με το χαραχτήρα μας και ειναι συνηφασμένα με τη ζωη του έλληνα. Ωστόσο δε θα βρείτε και τις λέξεις "λαμογιά" και "λάδωμα" . Και πριν προλάβετε να καταρτίσετε γνώμη για το ποιόν του υποφαινόμενου συγγραφέα, και να υποψιαστείτε τον ανθελληνισμό μου, ίσως και τις άκρα δεξιές μου πεποιθήσεις, μάθετε τούτο: αγαπώ την πατρίδα μου και δεν μπορώ να εννοήσω καλοκαίρι δίχως δεκαπενταύγουστο, πάσχα χωρις πατροπαράδοτο σούβλισμα και χριστούγεννα δίχως κάλαντα και οικογενειακή εστίαση δίχως τον παππού και τη γιαγια. Ωστόσο, μεσα στο αίμα μας δεν είναι μόνο το γονίδιο της άκρατης κατα τ'άλλα φιλοξενείας. Οι άνθρωποι που σήμερα κατηγορούμε για την καταντια της χώρας μας, είναι και αυτοι στο σύνολο τους μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Όταν ζήταγε ο κάθε οικογενειάρχης να διοριστούν στο δημόσιο και τα τρία του παιδιά, ήταν περισσότερο ευσυνειδητος από τους 300 δήθεν ασυνείδητους; όταν καθιερώθηκε το γρηγορόσημο για τα αυθαίρετα μας, οι εφοριακοί ήταν υπευθυνοι; το γεγονός ότι θεωρούμε το "δωρεάν", "τσάμπα" ειναι κομμάτι του καλύτερου μας εαυτού? Ας διορθώσουμε πρώτα την ιδιοσυγκρασία μας και να απαλλαγούμε από την ευθυνοφοβία μας. Ας μην κάνουμε τα πάντα εθελοντικά, αλλά ας μην τα κάνουμε κιόλας όλα με το αζημίωτο.
Δημήτρης
26/02/2012 18:26
Το ερώτημα έχει ένα μικρό λάθος: Are we, not , we are..
ΜΚ
26/02/2012 17:37
Προσωπικά, δεν μ' άρεσε καθόλου το θέαμα των ομάδων ελλήνων του εξωτερικού (μεταναστών, φοιτητών) που άντε να φέρανε και κάποιους ξένους φίλους τους και όλοι μαζί χοροπηδάγανε υπό τον ήχο ταμπούρλων, θέλοντας να δείξουν ότι υπάρχει κάποια κίνηση υπέρ των ελλήνων σε ευρωπαϊκές πόλεις. Το θέαμα δεν ήταν καθόλου κολακευτικό. Μόνο οίκτο προκαλούσε. Και οίκτος είναι το θετικότερο συναίσθημα μπορούμε να ελπίζουμε από του ευρωπαίους "φίλους" μας και αυτό γιατί οι περισσότεροι είναι εχθρικοί εναντίον μας. Και είναι εχθρικοί γιατί ακριβώς είναι ΣΩΣΤΑ πληροφορημένοι για το τι έχει συμβεί και όχι ΛΑΘΟΣ, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, εμείς που άλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε και όλοι μας φταίνε. Νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο να μείνουμε σιωπηλοί με αξιοπρέπεια, να αναγνωρίσουμε ως λαός τα λάθη μας, τα λάθη των εκάστοτε κυβερνήσεών μας, τα λάθη που συνεχίζουμε να τα κάνουμε και να μη ζητάμε τα ρέστα από κείνους που έχουν βάλει σε τάξη το σπίτι τους.
Φαιη Ορφανιδου
26/02/2012 16:28
Θα περίμενα απο σας περισσότερη περίσκεψη στη χρήση βιολογικών όρων για την ελληνικη ιδιότητα. Δυστυχώς χάνετε κάθε δίκιο σας όταν το άρθρο σας μπορει να δημοσιευθεί αυτούσιο απο τον τελευταίο χρυσαυγιτη.
vagnes
26/02/2012 15:26
Δεν έχω που αλλού να διαμαρτυρυθώ Έλενα και συγχώρεσε με που το κάνω μέσα -από το σπουδαίο όπως πάντα άλλωστε- άρθρο σου. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ γιατί η αρχική σελίδα των ΝΕΩΝ πριν εμφανιστεί εμφανίζεται μια κολιτσίδα διαφήμιση του keep walking, απαράδεκτη εισβολή στην ευαισθησία μας και στην δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής μας στο τι θα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε. Δεν είναι δυνατόν οι διαφημιστικές ενέσεις να είναι υποχρεωτικές και μάλιστα μέσα από ένα μέσον όπως ΤΑ ΝΕΑ που θέλει να εκφράζει την ελευθερία του τύπου άρα στην ουσία την ελευθερία της άποψης και της επιλογής. Δεν είναι ηθικό -δεν ξέρω αν είναι και νόμιμο καν- να επιλέγεις να διαβάσεις ΤΑ ΝΕΑ και να σου κολλάει σαν βδέλλα στη σάρκα σου το ουϊσκυ ή κάθε άλλη καταναλωτική αηδία. Θα περίμενα ένα άρθρο σου επ αυτού που θα με έκανε έστω και για λίγες στιγμές ευτυχισμένο όσο μπορώ να είμαι μέσα σε τούτο το " I AM GREEK BUT NOBODY LISTENS TO ME"
Ένας αναγνώστης
26/02/2012 14:25
Ακόμα ένα λάθος σας είναι να πιστεύετε ακόμη σ' αυτά τα κλισέ, ότι εμείς θέλουμε να φιλέψουμε και να τρατάρουμε και να φιλοξενήσουμε κλπ. ενώ οι άλλοι όχι. Στην Νορβηγία, αγαπητή μου Έλενα, αν ξεμείνετε χωρίς στέγη για τη νύχτα μπορείτε κάλλιστα να ανοίξετε μια οποιαδήποτε πόρτα και να ξαπλώσετε στο ντιβάνι. Στην Ελβετία με την παρέα. ούτε καν να φανταστείτε ότι μπορείτε να πληρώσετε τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο ή κάπου αλλού. Στην Γερμανία αν έχετε φίλους θα σας πρήξουν σχεδόν με τις συνεχής προσκλήσεις να πάτε να τους επισκεφθείτε και να μείνετε και κάτι μέρες. Στην ύπαιθρο της Γαλλίας μπορείτε να φάτε μουσοακά από τα χεράκια της γιαγιάς της οικογένειας κάποιου οινοπαραγωγού μέσα σε γλέντι αξέχαστο. Δεν είναι αποκλειστκά ελληνικό προνόμιο οι κοινωνικότητα που περιγράφετε.. Σταματήστε πλέον να κρυφοπερηφανεύεστε για μια δήθεν ιδιαιτερότητα στην ανθρωπιά, που την διαθέτει κάθε άνθρωπος κι όχι μόνο οι Έλληνες! Γιατί αλλιώς δείχνετε όχι μόνο ψωροπερήφανοι αλλά και πανέτοιμοι να κρίνετε άλλους όχι ανάλογα με εμπειρία πραγματικότητος αλλά ανάλογα με τις φαντασιώσεις σας. Δεν έχει καμία υποχρέωση ο κόσμος να είναι όπως εσείς τον μυριστήκατε.
Χαιρετισμούς από τη Γερμανία
26/02/2012 13:36
Κα Ακρίτα, είστε καταπληκτική! Το άρθρο σας πρέπει να μεταφραστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) γλώσσες!
Χαιρετισμούς από τη Γερμανία
26/02/2012 13:36
Κα Ακρίτα, είστε καταπληκτική! Το άρθρο σας πρέπει να μεταφραστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) γλώσσες!
ΡΕΓΚΟΥΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
26/02/2012 12:39
Γειά σου ρε Έλενα ... πες τα γαμώτο !!!
ΡΕΓΚΟΥΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
26/02/2012 12:39
Γειά σου ρε Έλενα ... πες τα γαμώτο !!!
ένας από το κοινό
26/02/2012 11:47
Μαγκιές και σαχλαμάρες, τα ίδια και τα ίδια...
Ανώνυμος / η
26/02/2012 11:20
ωρίς δανεική Πόρσε Καγιέν. Με παπάκι: η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο της και θα βγει στη λεωφόρο…
Η Ρωμιοσύνη
26/02/2012 10:31
δε " θα μπει παράνομα στο στενό " , άλλες εθνότητες είναι την underground νοοτροπίας στα εντός συνόρων χώματα .Και , μάλιστα, αυτές ακριβώς έδωσαν χέρι βοηθείας στους εισβολείς μετά το '90. Η Ελλαδίτσα έναν Στάλιν χρειάζεται μαζί με το " Γερμανό¨ της . Ευχαριστώ .
Δημήτρης Βλάχος
26/02/2012 09:48
Έλενα είσαι υπέροχη. Άξιο τέκνο άξιων γονιών. Με το άρθρο σου με έκανες να κλάψω και να γελάσω μέχρι δακρύων. Αλλά κυρίως μου έδωσες κουράγιο. Αμάν πια αυτά τα συνεχή και κατά ριπάς μοιρολόγια. Το ξέρουμε η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση. Αλλά στο πρόσφατο παρελθόν είχε βρεθεί και σε πολύ χειρότερη.Το ξέρω ότι με αυτο το ανίκανο και εν πολλοίς διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό τα πράγματα είναι δύσκολα. Το ξέρω πως οι ταγοί μας είτε από ανικανότητα είτε από "ιδεολογία" μας πούλησαν και μας αλυσόδεσαν, αφήνοντάς μας έρμαια στις ορέξεις των ...εταίρων μας. Όμως υπάρχει και ο απλός έλληνας. Ο υπέροχος, ο μπαγαποντάκος, ο φιλότιμος, ο καταφερτζής, ο αγωνιστής, ο "καναπεδάκιας". Έχει δυνάμεις και θα τις βγάλει. Ήδη έχει αρχίσει να τις βγάζει. Αυτά τα κινήματα αλληλεγγύης, όχι τα κατευθυνόμενα από τους μεγαλόσχημους και τα εν ΜΜΕ τσιράκια τους, αλλά τα γνήσια, της γειτονιάς, του χωριού, δείχνουν ότι ο έλληνας ξυπνά και πέρνει την τύχη του στα χέρια του. Σ' ευχαριστώ Έλενα για τις ωραίες στιγμές που μου χάρισες. Δημήτρης Βλάχος - Νάουσα
Παρασκευας Μωυσιδης
26/02/2012 02:16
Σευχαριατω Ελενα για το αρθρο σου..Με αυτο εξεφρασες τα συναισθηματα μου.Θελω να κρατησω την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΥ..Σε καθε περιπτωση δεν πρεπει να αφηνουμε τους αλλους να εκμεταλευονται την ασχημη κατασταση που βρισκομαστε.Την οποια ταλαιπωρια μπορει να την ανταπεξελθω τον οικτο απεχθανομαι. Αγανακτω πραγματικα με καποιους ανεγκεφαλους δημοσιογραφους που βλεπουν θετικα αυτες τις εκδηλωσεις και δεν καταλαβαινουν οτι στην ουσια μας ταπεινωνουν .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ.ΘΑ ΦΑΩ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΜΟΥ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΨΙΛΑ.
Μαίρη Πιπεράκη
26/02/2012 01:05
Είσαι φοβερή πέννα Έλενα, μπορείς και γράφεις αυτά που αισθάνεσαι μ'ένα ιδιαίτερο τρόπο.. Απόψε πήγα με τρείς φίλους σ'ενα συνοικιακό ταβερνάκι που έπαιζαν δυό τύποι κιθάρα και μπουζούκι. Γουστάρω που ογδοντάχρονες γυναίκες χόρευαν ζεμπέκικο, καρσιλαμά, χασαποσέρβικο, εικοσάχρονα παιδιά χόρευαν χασαποσέρβικο το "ο ποιό καλός ο μαθητής του Ζαμπέτα" και εκεί παραδέχτηκα για πρώτη φορά ότι είμαστε ιδιαίτεροι. Αυτοί οι συνταξιούχοι που γλένταγαν με τη ψυχή τους έχουν τις πετσοκομένες συντάξεις, η νεολαία που χόρευε χαρούμενη μπορεί να ήταν και άνεργα παιδιά αλλά ήταν όλοι έλληνες και ήταν βραδιά καρναβαλιού και το διασκέδασαν όλοι μαζί. Αυτοί είμαστε, να μας χαιρόμαστε!!!!!!!!!
SKT
25/02/2012 23:40
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΝΙΚΟΣ
25/02/2012 23:11
Σας διαβαζώ καθε σαββατοκυριακο . Σ αγαπω απο παιδί φιλια. ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΝΙΚΟΣ
25/02/2012 23:11
Σας διαβαζώ καθε σαββατοκυριακο . Σ αγαπω απο παιδί φιλια. ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δημητριος Κοντος
25/02/2012 22:48
Διαβοζοντας, εκλεγα, και χειροκροτουσα. Ο Θεος να σ, εχει παντα καλα, εσενα και την οικογενεια σου. ΔΚ
Δημητριος Κοντος
25/02/2012 22:48
Διαβοζοντας, εκλεγα, και χειροκροτουσα. Ο Θεος να σ, εχει παντα καλα, εσενα και την οικογενεια σου. ΔΚ
G
25/02/2012 22:08
τα λάθη μας τα πληρώνουνε και οι ξένοι κυρία Ακρίτα.
G
25/02/2012 22:08
τα λάθη μας τα πληρώνουνε και οι ξένοι κυρία Ακρίτα.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
25/02/2012 21:57
Τα σέβη μου, μόνο αυτό έτσι απλά.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
25/02/2012 21:57
Τα σέβη μου, μόνο αυτό έτσι απλά.
Σουρλας Μπ.
25/02/2012 21:54
Εγω πάντως Κυρια Ελενα, υιοθετω πιότερο το συνθημα που εχουν γράψει στην εισοδο του σχολείου του γιου μου που λεει Ελληνας δε γίνεσαι ουτε γεννιεσαι πλεον, παρα μονον καταντας.
Ανώνυμος/η
25/02/2012 21:13
Θέλω να σε φιλέψω, να σε τρατάρω, να σου βγάλω τον καφέ με τα κουλουράκια…να σε πω σακάτη. Ετσι με μεγάλωσαν, έτσι με μάθανε.
ΚΒ
25/02/2012 21:10
μπράβο κ. Ακρίτα, μας έλειπε λίγος λαϊκισμός τελευταία, είχαμε αρχίσει να εμφανίζουμε στερητικά συμπτώματα, να 'στε καλά...
αν
25/02/2012 20:48
υπάρχει λεωφόρος για να βγούμε?
αν
25/02/2012 20:48
υπάρχει λεωφόρος για να βγούμε?