Ατιμωρησία!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2011 20:00 |
Ατιμωρησία!

Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, δεν θα αναφέρω το δημόσιο χρέος, ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε την ανεργία. Θα αναφέρω την ατιμωρησία. Μια χώρα όπου κανείς δεν τιμωρείται ποτέ και για τίποτα, μια χώρα που λειτουργεί σε διαρκείς συνθήκες συμψηφισμού και συνενοχής, είναι αδύνατον να λειτουργήσει στοιχειωδώς.
Ετσι:
- Οι γιατροί διασφαλίζουν την ατιμωρησία των ασυνείδητων γιατρών που έχουν εξοντώσει ή βλάψει τους ασθενείς τους - είναι χαρακτηριστική η τραγική περίπτωση που αποκάλυψε «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής...
- Οι εκπαιδευτικοί εξασφαλίζουν την ατιμωρησία των άθλιων εκπαιδευτικών που διώκονται για παιδεραστία ή πορνεία ή διακίνηση ναρκωτικών.
- Οι συνδικαλιστές παρέχουν ασυλία στους δημόσιους υπάλληλους που κατηγορούνται για διαφθορά ή για παράβαση καθήκοντος ή ακόμη και για αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
- Η Δικαιοσύνη κινείται με ρυθμούς τόσο αργούς που εκ των πραγμάτων οδηγούν στο ακαταδίωκτο όσων εμφανίζονται ενώπιόν τους.
- Οι βουλευτές διασφαλίζουν το απυρόβλητο του πολιτικού συστήματος μέσα από ασυλίες, νόμους περί ευθύνης υπουργών ή προσχηματικές εξεταστικές επιτροπές.
- Οι πανεπιστημιακοί προσφέρουν ανοχή στις συμμορίες που λυμαίνονται τα Πανεπιστήμια στο όνομα της «ελεύθερης διακίνησης ιδεών» - λες κι οι λοστοί, τα ρόπαλα και τα γιαούρτια ανήκουν στον χώρο των ιδεών...
n Ακόμη και η επίθεση από κουκουλοφόρους εναντίον του υπόδικου διαιτητή Καλόπουλου έχει ηθικούς αυτουργούς τον Πιλάβιο και τον Βασάρα που οργάνωσαν την ατιμωρησία όλων των αλητών που μετείχαν στον κύκλωμα των στημένων αγώνων και προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα.
Θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες παραδείγματα όπου κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα δεν κοιτάει πρώτα πώς θα λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά αλλά πώς θα οργανώσει την προστασία εκείνων που δεν κάνουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο και αξίζει να τιμωρηθούν γι' αυτό.
Δεν είμαι ο πρώτος φυσικά που επισημαίνει το φαινόμενο, ούτε το κάνω για πρώτη φορά. Δεν βλέπω, όμως, να μας απασχολεί όσο άλλα προβλήματα μικρότερης σημασίας ή κόστους. Και κυρίως δεν βλέπω να γίνεται κάτι για να αντιμετωπιστεί.
Ξέρετε γιατί; Επειδή η ατιμωρησία των ολίγων στηρίζεται στον ανομολόγητο φόβο των πολλών ότι μπορεί κι αυτοί κάποια στιγμή να βρεθούν στη θέση τους, ότι η ανομία αποτελεί κανόνα θεμιτό κοινωνικής συμπεριφοράς. Η συνενοχή και ο συμψηφισμός, δηλαδή, είναι προϊόντα μιας γενικευμένης ανασφάλειας - πέρα από την εγγενή ανικανότητα των πάσης φύσεων διωκτικών και πειθαρχικών διαδικασιών...
Με άλλα λόγια, η ατιμωρησία δεν είναι απλώς πρόβλημα. Είναι κοινωνικό φαινόμενο. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ανοχή, το αντίθετο! Διαμορφώνει κυρίως μια πιεστική και επείγουσα απαίτηση για την κατάλυσή της.

17
Νίκος
06/07/2012 23:20
Εδώ μιλάμε για ποινές χάδι σε παιδική πορνογραφία και απόπειρα βιασμών. Όταν πρόκειται για κανένα χαστούκι η καμια σφαλιάρα ούτε να το αναφέρουμε καν
Κρίτων
23/12/2011 19:46
΄Οταν την θέση την παίρνει κάποιος γλύφοντας και έρποντας χωρίς να έχει τα προσόντα τι έλεγχο να κάνει;Πως να επιβληθεί και να ζητήσει ευθύνες όταν οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι ο αξιότερος για την θέση ότι δεν κατέχει την δουλειά του;Το πρόβλημα λοιπόν της ατιμωρισίας δημιουργήθηκε από την έλειψη ιεραρχίας.Από την έλλειψη αξιολόγησης.Δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα όσο παραμένει αυτό το τριτοκοσμικό διμιούργημα της δεκαετίας του ογδόντα που συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Μόνο με εξετάσεις όπως οι πανελλαδικές και δημιουργία μιας πυραμίδας θα αρχίσει να δουλεύει η κρατική μηχανή.Ποιός να κάνει έλεγχο.Ο γνωστός του βουλευτή που ήταν τενεκές στην δουλειά του!Με τι μούτρα!
......Κωνσταντινίδης Γιώργος.....................
23/12/2011 19:31
Συμφωνώ και προσυπογράφω τα γραφόμενά σου.....Το συνάφι σου όμως το άφησες στο απυρόβλητο...Υπάρχουν και στο χώρο σας κάποια μπουμπούκια...................................
Π'Ε
23/12/2011 16:58
Στις παρακάτω λογικές στηρίζεται και η ατιμωρησία !!! 4- «ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» !! Και έχει δίκιο ο Θ. Πάγκαλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Ναι! Τα φάγαμε όλοι μαζί, Πολιτικοί και πολίτες, αυτής της χώρας, που σαν αρχή υιοθέτησε την λογική, ότι για κάθε τι, φταιει ο άλλος και αυτός μένει στο απυρόβλητο. Στην αυταπόδεικτη αυτή αλήθεια, αντέδρασαν τα Πολιτικά Κόμματα, ως Οσίες περιστερές, αλλά και οι πολίτες, ως άκακα αρνάκια, που τάχα διαφέρουν σε ηθική από τους Πολιτικούς, λες και οι Πολιτικοί, είναι από άλλη πάστα , και δεν είναι γονείς, παιδιά και γείτονές τους. Πράγματι, η αλήθεια ενοχλεί. Δεν ξέρουν τάχα τις αρχές πως συγκροτήθηκε το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, μετά το 1821 (1827) από τις ομάδες των Ελλήνων που συνηθισμένοι από τα βαθιά κατάλοιπα του «ραγιαδισμού» και τα βιλαέτια των Κοτσαμπάσιδων, έβαλαν την βάση ,ώστε να τα τρωμε όλοι μαζί!!! Θέλουν να ξεχνούν, πως όλοι αυτοί συνέβαλαν στο να φάνε, τον Κολοκοτρώνη, τον Καποδίστρια και τoν Όθωνα. Αλήθειες ,που έστω και αργά ,λέγονται δημόσια και απέναντι σε όλους, με την ελπίδα, ότι το κακό ΔΝΤ, θα βάλει τάξη σε αυτονόητους κοινωνικούς και πολιτικούς κανόνες ,ώστε το Ελληνικό κράτος μετά από 190 χρόνια, nα λέγεται ευνομούμενο Κράτος της Ευρωπαϊκής ‘Eνωσης. 1-ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αυτό είναι το επίτευγμα που ισχυρίζεται ο κ. Πάγkαλος, που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ , με την ανάληψη -κατάκτηση-της εξουσίας το 1981,ως επιβολή της γνήσιας Δημοκρατίας. Αποδοκίμασε τους θεσμικούς φορείς της Δημοκρατίας, και στο όνομα λαϊκισμού, "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" κατέστησε τον συντεχνιακό συνδικαλισμό, ρυθμιστή της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής και της δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου, με παροχές και ψευτοεπιδόματα, ανάγοντας τους συνδικαλιστικοπατέρες σε νομενκλατούρα του αδήλωτου πλούτου και των νέων τζακιών, ουσιαστικούς Υπουργούς!!! Αυτήν την κατάντια επέφερε κ, Πάγκαλε , η παθολογική κατάκτηση της εξουσίας, Από την συντηρητικότητα της Δεξιάς, καταντήσαμε στην αθλιότητα του αριστερισμού, που βιώνουμε τα αποτελέσματά του σήμερα, με την επιδαψίλευσή της αντιπροεδρίας σας.
Νικήτας
23/12/2011 15:17
Οι δημοσιογράφοι;
Ανώνυμος / η
23/12/2011 14:08
απολύτως σωστό
demis
23/12/2011 13:46
και την ατιμωρισία των δημοσιογράφων που σαν τελάληδες υμνούσαν το μνημόνιο, ενώ τώρα ψέγουν όσους το εφάρμοσαν, πού την βάζεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ
23/12/2011 13:27
Αφου νόμος είναι του καθενός η επιθυμία τι περιμένετε;Εδω το νόμο για την παιδεία τον ψήφισαν 255 βουλευτές και τον κουρέλιασαν κάποιες μειοψηφίες πολιτικών παρατάξεων που θέλουν να μας κυβερνήσουν. " Γνώρισα την αριστερά της ευθύνης, την αριστερά της λογικής σκέψης και του πολιτισμού της πολιτικής. Γνώρισα τους αριστερούς που τους έδερναν και έφτασα να γνωρίσω σήμερα και τους αριστερούς να δέρνουν". Ιδού η απάντηση.
blob
23/12/2011 12:40
Πολλή γενίκευση! οι....., οι....... όχι κάποιοι, ΟΙ.....και κάτι άλλο. Οι δημοσιογράφοι απουσιάζουν (!) από τις λίστες της ντροπης. Τυχαίο?
www
23/12/2011 11:39
πρωτη φορα συμφωνω μαζι σας..........
Georgios Pontikos
23/12/2011 11:00
Έτσι είναι κύριε Πρετεντέρη, όπως τα λέτε. Όμως στην σειρά των παραδειγμάτων πρέπει να βάλετε πρώτα από όλα τους Πολιτικούς της χώρας, οι οποίοι έχουν "ξεσαλώσει". Ακόμη και επί χούντας υπήρχε δικαιοσύνη. Να θυμήσω ότι μερικοί υπουργοί της πήγαν φυλακή για απάτες που διέπραξαν. (Ασλανίδης - Προπό / Μπαλόπουλος - Εισαγωγές σάπιων κρεάτων / Μακαρέζος κ.α) Από τότε, δεν είδαμε ούτε έναν απατεώνα πολιτικό στην φυλακή αν και υπήρξαν όχι μόνον πολλοί απατεώνες αλλά και προδότες. Το πιό απλό που θα κάνει ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας, είναι να αμυνθεί κάνοντας τα ίδια, όπου και όπως μπορεί. Υπάρχει λοιπόν ατιμωρησία διότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Έχει καπελωθεί από τους όποιους απατεώνες πολιτικούς.
Απόστολος Τσοράκης
23/12/2011 11:00
Omerta ονομάζεται με λίγα λόγια αυτό που περιγράφετε κύριε Πρετεντέρη και είναι χαρακτηριστικό πολιτισμικό στοιχείο της Ελληνικής Σοβιετίας και του νεουφεουαρχικού ολοκληρωτικού μοντέλου που βιώνουμε στην χώρα μας. Είναι χρήσιμο όμως η αυτογνωσία μας να αποτελέσει κομμάτι της κριτικής σε αυτό, μια που και οι προσωπικές πρακτικές του καθενός αλλά και η επαγγελματική συνεισφορά μας ενδυναμώνει αυτό το μοντέλο, είτε το κρίνουμε ή απλά το περιγράφουμε από την στιγμή που δεν συμμετέχουμε στην λύση του προβλήματος που δημιουργεί. Και θα μου πείτε ποια είναι αυτή η λύση… νομίζω ότι αυτό είναι το διακύβευμα σήμερα, η αναζήτηση του στόχου της νέας Ιθάκης που θα βελτιώσει το ταξίδι της ελληνικής κοινωνίας και θα οδηγήσει σε κάποιου είδους λύση και όχι απλά στην περιγραφή της νομοτέλειας προς έναν νέο εμφύλιο, χωρίς ιδεολογικά αντιμαχόμενα υπόβαθρα… Και κάτι τέτοιο ιστορικά ξεκινά από κάτω, από την κοινωνία, από την συμμετοχή, την εμπιστοσύνη, την ομόνοια, την αλληλεγγύη και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ως καταλύτες διαλύουν την συνεκτικότητα της omerta και της συνενοχής…
Καραγιαννίδης Κ.
23/12/2011 10:55
Η ατιμωρησία οδηγεί στο : Κάνω ό,τι γουστάρω! Και όταν σε μια χώρα ο καθένας μπορεί να κάνει, ό,τι γουστάρει, το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε.
Δημήτρης Δ
23/12/2011 10:43
Μια χαρά τα έχωσες σε όλους εκτός από το δικό σου συνάφι. Κουβέντα για την διαπλοκή μεγαλοεργολάβων, καναλαρχών με την πολιτική εξουσία. Κουβέντα για την δική τους ατιμωρησία, για την δημιουργία του δικού τους κράτους μέσα στο δικό μας κράτος. Για την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώσης, φουσκώνωντας ή ξεφουσκώνωντας, παραποιώντας γεγονότα, στην προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφέροντων, αγνοώντας πλήρως το συμφέρον της χώρας και του λαού. Κουβέντα για τους μεγαλοδημοσιογράφους, ανεξάρτητα κινούμενους μέσα στα πλαίσια που θέτουν τα δικά τους συμφέροντα αλλά και των εργοδοτών τους. Κουβέντα για την ξεπεσμένη τηλεόραση δημιουργού κουλτούρας σύγχρονης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας στην οποία θριαμβεύει η πορνεία, η ανωμαλία, η διαστροφή, η παιδεραστία, η αποχαύνωση του λαού, η εγωκεντρικότατα, η ματαιοδοξία, ο υλισμός, το συμφέρον, η αδιαφορία για τον διπλανό μας, η αποδοχή του ανθρώπου ως ένα κομμάτι κρέας κι όχι ως μια ψυχοσωματική οντότητα. Πάντα φταίνε οι άλλοι, βλέποντας το δέντρο κι όχι το δάσος, βλέποντας το αποτέλεσμα κι όχι την αιτία των προβλημάτων. Να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον συνεχόμενα αυξανόμενο «πυρετό» με την ασπιρίνη αδιαφορώντας για την αιτία. Θύματα μιας εγωκεντρικής άρνησης αλλαγής πρωτίστως του δικού μας εαυτού αφού πρώτα προβούμε σε μια ειλικρινή αυτοκριτική χωρίς δικαιολογίες. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει κάποιος να βάλει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα γίνει η αυτοκριτική απαλλαγμένα από συμφέροντα, εγωισμούς. Πως θα γίνει αυτό όμως που η σύγχρονη κοινωνία είναι «απαλλαγμένη» από το πραγματικό ορθόδοξο μήνυμα των Χριστουγέννων, άσχετο με τα φαγοπότι και την χαρτοπαιξία και από κάθε διάθεση ταπεινοφροσύνης;; Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους, Υγεία, ευτυχία κι ας θυμηθούμε όλοι μας την ύπαρξη του Θεού. Βλέπετε το πεδίο δράσης του είναι τα ανθρώπινα αδιέξοδα. Ίσως η φράση «αγαπάτε αλλήλους», να κρύβει όλες τις λύσεις που χρειάζεται τούτος ο κόσμος. Καλές γιορτές. Δημήτρης Δ
Linktothepast
23/12/2011 10:19
100% συμφωνώ, αλλά πλέον χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια. Επιπλέον πρέπει να ξεκινήσει από ψηλά μια τέτοια προσπάθεια, ώστε να υπάρχουν πρότυπα και όχι απλά υποκριτές με δάκτυλο που εκτείνεται προς τους υπολοίπους. Η ισότητα ισχύει σε όλα σε αυτή την χώρα, επόμενο να ισχύει και στην διαφθορά.
Αντισυναινετικός
23/12/2011 10:03
Κ.Πρετεντέρη Ξεχάσατε την ατιμωρησία των επιχειρηματιών που αφήνουν τους υπαλλήλους τους επι μήνες απλήρωτους και κατόπιν εξαφανίζονται η υπάγονται στο 99. Αυτοί είναι που προκαλούν ζημιά πολλαπλάσια όλων μαζί αυτών που αναφέρατε.
ΒΑΣΙΛΗΣ Σ
22/12/2011 22:48
Πολύ σωστά τα λέει ο κ. Πρετεντέρης. Θα έπρεπε όμως να συμπεριλάβει και τους δημοσιογράφους. Και εκεί υπάρχει ασυλία. Και μάλιστα και ψηλά και χαμηλά. Στο όνομα της ελεύθερης δημοσιογραφίας ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει (κοντρα τσανελ, αποκαλυπτικα δελτια κλπ κλπ κλπ).