Το μίξερ της κρίσης διαλύει όλες τις βεβαιότητες στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Η εποχή της ανεύθυνης αμεριμνησίας τελείωσε θορυβωδώς το 2009. Αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δύο χρόνια μετά βρισκόμαστε και πάλι στο χείλος της καταστροφής. Φταίει γι’ αυτό η αυτοπαγίδευση του ΠΑΣΟΚ στη ρητορική μιας εξωπραγματικής αισιοδοξίας, η αναβλητικότητα στην πραγμάτωση διακηρυγμένων στόχων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όσο και η ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης. Η μεγάλη νομοθετική παραγωγή και ο σημαντικός όγκος των μεταρρυθμίσεων αυτοϋπονομεύτηκε από την άρνηση να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις από νόμος πράξη, να πολιτικοποιηθεί η σύγκρουση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακής λογικής.

Η μεγαλύτερη απειλή σήμερα είναι η αδράνεια. Κανείς δεν πρέπει να δώσει ξανά λευκές επιταγές. Μαζί με όσους θέλουν και με όσους μπορούν, θέλουμε να πάρουμε μέρος στην προσπάθεια να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας από την αρχή, σε μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής συνύπαρξης των λαών. Ηλθε λοιπόν η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το παλαιό καθεστώς: τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τη σπατάλη, τα φέουδα, τα προνόμια, την κλεπτοκρατία, την προσοδοθηρία, τη γραφειοκρατία, το πελατειακό κράτος, την επαγγελματοποίηση της πολιτικής.

Τώρα χρειάζονται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τους νέους, τους εργαζομένους και τη μεσαία τάξη, με διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και με δίκαιη κατανομή βαρών αλλά και ευθυνών.

Επιτέλους, η ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχτεί στην πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την ποιότητα και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Το κράτος να γίνει επόπτης και ρυθμιστής της αγοράς, αλλά όχι παίκτης με αδιαφανείς και έκνομες πρακτικές. Ταυτόχρονα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να περιορίσει την κερδοσκοπική συμπεριφορά του και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Κομβικό σημείο των αλλαγών είναι μια νέα αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος που θα δώσει πειστική απάντηση στον γενικευμένο πολιτικό κυνισμό και την απόρριψη της πολιτικής. Μερικές προτάσεις:

n Αλλαγή του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου, με τη θέσπιση ισχυρών θεσμικών αντερεισμάτων στο Κοινοβούλιο και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

n Νέος εκλογικός νόμος, με μικρές μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές περιφέρειες.

n Απόλυτος διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

n Θέσπιση ορίου θητειών στις αιρετές θέσεις.

n Κατάργηση ή δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

n Κατάργηση όλων των αδικαιολόγητων προνομίων των βουλευτών (ασυλία κ.λπ.).

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εκφράσει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, τα δυναμικά στρώματα του πληθυσμού και τις παραγωγικές δυνάμεις της πραγματικής (όχι της παρασιτικής) οικονομίας. Αν ταυτιστεί με το συστημικό και κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ της μεταπολιτευτικής παρακμής δεν θα έχει κανέναν λόγο ύπαρξης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος της Κεντροαριστεράς.

Το Π80 σχηματίστηκε το 2004 από φίλους που συμμετείχαν σε όλα εκείνα τα «Π» που μας σημάδεψαν: Π όπως ΠΑΜΚ, ΠΑΣΠ, ΠΑΣΟΚ, πανεπιστήμιο, πολιτική, προοδευτική παράταξη… Το Π80 δεν είναι εσωκομματική τάση, ούτε κλειστή ομάδα. Λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, ίσοι μεταξύ ίσων, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη και τη διαφορετικότητα. Περισσότερα στο www.p80.gr.