Το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η ιδεολογική της ταυτότητα, ούτε η έλλειψη στελεχών και ο προγραμματικός της λόγος, όσο η πολυδιάσπασή της. Αντί να τείνουν και να ενώνονται προς ένα ενιαίο καθοδηγητικό και πολιτικό κέντρο όλες οι επιμέρους δυνάμεις της, αντίθετα απομακρύνονται απ’ τη διαδικασία σύνθεσης. Σήμερα, σε εποχή γενικευμένης κρίσης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής, σε εποχή γενικής απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών, η Κεντροαριστερά μπορεί να παίξει, και ίσως μόνη αυτή, τον ριζοσπαστικό της ρόλο. Εναν ρόλο δηλαδή που θα συμβάλει να αντιστραφούν τα πράγματα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με μια διακήρυξη αρχών, με μια πειστική προγραμματική πρόταση.

Σε αυτή την προσπάθεια ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς καθοριστικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει το ΠΑΣΟΚ, από τις πιο συμπαγείς συνιστώσες της. Για να υπάρξει ειλικρινής προσέγγιση και διάλογος πρέπει να αποφευχθούν ηγεμονισμοί, αποκλεισμοί και τακτικισμοί.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγεννήσει τον εαυτό του, να ξαναφτιάξει την ιδεολογική και πολιτική του φυσιογνωμία με άλλα υλικά και όχι με αυτά που δοκιμάστηκαν τόσα χρόνια και δεν πέτυχαν τους στόχους τους.

Στόχος να απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν σήμερα μεγάλα κοινωνικά στρώματα που επαναπροσδιορίζουν την κοινωνική τους θέση και στάση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σε αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, πρέπει να ξαναδεί ποια κοινωνικά στρώματα και ποιες κοινωνικές δυνάμεις μπορεί να εκφράσει από εδώ και πέρα, με ποιο πρόγραμμα θα μπορέσει να εκφράσει τα συμφέροντα αυτών των κοινωνικών δυνάμεων που διαμορφώνονται σε αυτή τη νέα εθνική λαϊκή ενότητα, να δει ποια κοινωνικά στρώματα θ’ αφήσει πίσω του, γιατί δεν μπορούν πλέον να εκφράζονται απ’ το νέο ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα συντεχνιακά στρώματα του δημόσιου τομέα με σκληρή αντιμεταρρυθμιστική αντίληψη. Αυτά τα ζητήματα, αυτές τις νέες συμμαχίες θα χρειαστεί να τις ονομάσει με ειλικρίνεια χωρίς περιστροφές.

Να απευθυνθεί σε αυτές τις νέες δυνάμεις με τις οποίες θα ξαναχτίσει τη νέα σχέση εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος που «χάιδευαν αυτιά» δεν έχουν θέση στη νέα πολιτική πραγματικότητα.

Η νέα Κεντροαριστερά, και το ΠΑΣΟΚ μέσα σ’ αυτή, πρέπει να δώσουν άμεση απάντηση σε προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας, της καινοτόμου αγροτικής ανταγωνιστικής παραγωγής και τις επενδύσεις – ιδίως στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών προκειμένου να συγκρατηθεί η φυγή του νέου επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό.

Ολα αυτά θα εξαρτηθούν και από τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου η νέα ηγεσία θα πρέπει να εγγυάται την ενότητα και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Θεόδωρος Βραγγάλας είναι εκπαιδευτικός, πρώην γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καστοριάς