Τα ρετάλια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2011 20:00 |
[Ματιές] Τα ρετάλια


Με πιάνει η ψυχή μου - αλλιώς: ψυχοπλακώνομαι - κάθε βράδυ, όταν παρακολουθώ τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Μου δίνεται η εντύπωση ότι όπου να 'ναι θα καταρρεύσει οικονομικά η Ευρώπη και εκατομμύρια ανθρώπων, εκτός από τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς, θα χάσουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις συντάξεις τους και κάποια ώρα θ' αρχίσουν να ψάχνουν τους σκουπιδοτενεκέδες, μήπως και βρουν κάτι φαγώσιμο για να ξεγελάσουν την πείνα τους.
Βάζω αυτό το «μήπως», γιατί θυμάμαι πως στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, μικρά παιδιά, ξυπόλητα και ξεπαγιασμένα από το κρύο, παίρναμε σβάρνα όλους τους σκουπιδοτενεκέδες, από την Πλατεία Βικτωρίας ώς την Κυψέλη, για να βρούμε κάτι να φάμε και δεν βρίσκαμε παρά μόνο πορτοκαλόφλουδες! Ευτυχώς που υπήρχαν τα χαρούπια και τα λούπινα, αλλά και μερικές λαχανίδες...
Φοβάμαι πάντως πολύ για το αύριο. Γιατί αυτοί οι γελοίοι πολιτικοί ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου δεν βλέπουν μακρύτερα από τη μύτη τους. Συγκρούονται, καθυστερούν, λογαριάζουν μόνο το συμφέρον των χωρών τους και κρατάνε όλο τον κόσμο όρθιο στο ένα πόδι, με την αγωνία να του σπάει τα νεύρα και το ηθικό. Αλήθεια, πού καταντήσαμε... Από τον Αντενάουερ, τη Θάτσερ, τον Μπερλίνγκουερ, τον Ντε Γκολ, μας κυβερνάνε κάτι ρετάλια σαν τον Σαρκοζί, τον Μπερλουσκόνι και τη Μέρκελ!
Δεν ψυχοπλακώνομαι, όμως, μοναχά όταν παρακολουθώ τα δελτία των 8 και των 9. Θυμώνω κιόλας. Γιατί η ουσία των ειδήσεων αλλά και ο τόνος, μαζί με το ύφος που παρουσιάζονται, κραυγάζουν πως ο στόχος δεν είναι, κυρίως, η πληροφόρηση αλλά ο εντυπωσιασμός. Φυσικά γνωρίζω, αφού είμαι «σαράντα χρόνια φούρναρης», ότι μια καλή είδηση «δεν είναι είδηση». Ενώ μια κακή είναι ό,τι πρέπει για το μενού που σερβίρει η τηλεόραση. Κι έτσι ο θυμός μου μαλακώνει. Και ο φόβος μου περιορίζεται.
Ετσι κι αλλιώς πάντως, πέρα από τις υπερβολές της TV, όλα δείχνουν πως η κατάσταση μάλλον είναι δραματική. Λεφτά δεν υπάρχουν, οι τράπεζες δεν δανείζουν ή δανείζουν με απαγορευτικά επιτόκια, τα χρέη μεγαλώνουν, οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, η ύφεση σπάει όλα τα ρεκόρ, η εγκληματικότητα φουντώνει, η ανεργία οδηγεί σε απόγνωση. Οταν κοτζάμ Ιταλία, με βιομηχανία, με τουρισμό, με μέσα, με σινεμά, έρχεται φάτσα με φάτσα με τον κίνδυνο, δεν γίνεται να υπάρχει στάλα αισιοδοξίας για την κακόμοιρη την Ελλάδα, που συνεχώς αλλάζει αλλά πάντα η ίδια μένει.
Μα είναι χώρα αυτή; Πας στη φυλακή - Αυτόφωρο - επειδή χρωστάς στην Εφορία 5.000 και ο τύπος που χρώσταγε 3,9 εκατομμύρια καλείται να δικαστεί ύστερα από μια πενταετία, που το χρέος του έχει παραγραφεί, και επιστρέφει στην κοινωνία καθαρός, άσπιλος και αμόλυντος, γιατί «έχει παύσει οριστικώς η ποινική δίωξη»!

10
ΙΩΑΝΝΗΣ
30/11/2011 18:56
Τώρα είναι μπροστά η κακή Ελλάδα,έχει τη διοίκηση , την τηλεόραση, την εξουσία, όταν χρειαστεί υπάρχει πίσω μια καλή ΕΛΛΑΔΑ, που θα βγεί μπροστά και θα δώσει τις λύσεις, το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη, οπότε μην ανησυχείτε κύριε Παπαδόπουλε, παίζουμε με τα τρίτα.
Γιώργος
29/11/2011 19:24
Αν η Merkel που εργαζεται με τέτοιο πάθος για τη Γερμανία ειναι ρεταλι τότε ο Παπαντρέου μου μας πούλησε σε αυτούς τι ειναι? Και μάλιστα λέγοντας οτι είμαστε διεφθαρμένοι σε αυτους που η δική τους Siemens διεφθηρε κυβερνήσεις και πολιτικούς.
Μπαλασίκης Νίκος
29/11/2011 19:24
Προς τον κ. Γιάννη, στο παραπάνω σχόλιο. Έχουμε φθάσει εδώ που έχουμε φθάσει και εσείς υπερασπίζεσται το ΠΑΣΟΚ; Ρε ήμαρτον!!! ΓΑΠ γύρνα πίσω, γιατί κάποιοι αντέχουν κι' άλλο...
τασος κυρινης
29/11/2011 16:06
Η αναστολη, η εξαγορα, η αναβολη, η αναιρεση, η παραγραφη. Ω!!! της Δικαιοσυνης ηλιε νοητε.....!!!!!!!!!!!!!
Δ.Σ.
29/11/2011 15:09
Συγνώμη, διευκρινίζω, η Δημοκρατία έχει ανάγκη τους επιστήμονες, οι ικανοί επιστήμονες και γνώστες θα πρέπει να εκλεγούν, σε καμία περίπτωση δεν επικαλούμαι χουντικές πρακτικές απευθείας διορισμού. Εύχομαι όμως να εκλεγούν αυτοί αντί των λαικιστών. Ευχαριστώ.
Δ.Σ.
29/11/2011 14:50
Τιμώ το δύσκολο παρελθόν που δίκαια επικαλείστε κύριε Παπαδόπουλε και τις φοβερές συνθήκες του, όμως αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η πολιτική έχει εκπέσει, είναι δευτερεύουσα για την επιβίωση στις σημερινές συνθήκες. Πρωτεύουσα είναι η γνώση, η επιστήμη και η οικονομία. Και ήρθε η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι επιστήμονες και τεχνοκράτες από τους φουρνάρηδες τους πολιτικάντηδες και τους θεατρίνους.
Δακανάλης Μανόλης του Μιχ.
29/11/2011 13:23
Τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση ίσαμε σήμερα , με την πελατιακή τους πολιτική έφεραν την Ελλάδα στο σημερινό χάλι. Βέβαια και τα κόμματα της ελάσσονας αντιπολίτευσης έχουν και αυτά μερίδιο ευθύνης.Γιατί ουδέποτε είπαν μην κάνετε διορισμούς ή μη δόσετε αυξήσεις. Οι πολιτικοί μας πρέπει να αλλάξουν ρότα!!!!!!
ΓΙΑΝΝΗΣ
29/11/2011 12:59
Οταν ανοίγω τηλεόραση έχω την εντύπωση ότι πλην ελαχίστων εξεραίσεων πρέπει να εχουν επενδύσει σε cds ή σε ενα μπάχαλο.Ο Παπανδρέου έκανε ενα μεγάλο λάθος ότι πίστεψε σε αυτούς που είχε μαζί του απ τα κομματικά μέλη μέχρι και τον τελευταίο υπουργό ότι μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά αλλά δυστυχώς αφου δεν είχαν πειστικές εναλλακτικές προτάσεις για την κοινωνία αντιπρώτειναν ότι ο Παπανδρέου είναι ένοχος και το ΠΑΣΟΚ που τον ανέχονται και είναι αθώοι η Ν.Δ. και ο Σαμαράς που είχαν φροντίσει να μην υπάρχουν.
Ειρήνη
29/11/2011 09:56
¨Οπως συμπεράνεται και εσείς τα προβλήμματα της ελληνικής κοινωνίας έχουν περισσότερο να κάνουν με την ανικανότητα των ελλήνων πολιτκών να διοικήσουν και να οργανώσουν το κράτος μας παρά με την διεθνή οικονομική συγκοιρία.
Δ.Β.
29/11/2011 01:03
Η τελευταία πρόταση τα λέει όλα, γι' αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, γιατί ο καθένας (και ίσως με το δίκιο του) λέει, αφού η Δικαιοσύνη δεν πιάνει τους μεγάλους, εγώ θα ειμαι το κορόιδο; Οσο για τα ρετάλια, μα κάνετε κάτι παρομοιώσεις κ. Λευτέρη που αξίζουν πολλά.