ΤΟΥΡΤΕΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2011 08:00 |
Τούρτες

ΑΧ ΠΩΣ αλλάζουν οι καιροί! Πέρσι τέτοιο καιρό στον Μαραθώνιο των Αθηνών είχαμε στραβωθεί με τα «κολλητά» του Γιώργου Παπανδρέου και διάφοροι έψαχναν να βρουν με ποια σειρά τερμάτισαν ο Δρούτσας και η Τίνα Μπιρμπίλη. Ηταν και πιο καλός ο καιρός. Η ευρωπαϊκή μουντάδα και το παγερό ψιλόβροχο ταιριάζουν στο πρώτο Σαββατοκύριακο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο νέος Πρωθυπουργός προσπαθεί να επαναφέρει τη χώρα στην προτεσταντική γραμμή που την είχε αφήσει ο Κώστας Σημίτης. Είναι γνωστό τι έγινε μετά: με τους γόνους, γαλάζιους ή πράσινους, στο τιμόνι, το σκάφος εξώκειλε και πάει για τα βράχια.

ΤΟ ΠΙΟ σημαντικό μέγεθος στη Βουλή είναι ο χρόνος. Και η δυσάρεστη διαπίστωση στην περίπτωση Παπαδήμου είναι ότι ήρθε αργά. Δεν φταίει αυτός. Φταίει ο δικομματισμός. Πριν ασχοληθούμε με το εσωτερικό, θα πρέπει να πούμε ότι δυστυχώς το ίδιο ισχύει και στο εξωτερικό. Τα πρώτα τηλεφωνήματα Παπαδήμου σε Παρίσι και Βερολίνο επιβεβαιώνουν τη δυσάρεστη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει από το κρύο. Δεν μας έβαλε στο ψυγείο το δημοψήφισμα. Είχαμε ήδη μπει στο ψυγείο από πριν ως χώρα όπου πολιτικό σύστημα και μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν βλέπουν λόγο να κάνουν προσπάθεια στην οικονομία. Και μας κράτησε στο ψυγείο το εξαήμερο παζάρι για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

ΤΟ πρόβλημα – κι έτσι επαναπατρίζουμε την ανάλυσή μας – είναι ότι οι ξένοι μάς ξέρουν πια καλά. Ξέρουν πρόσωπα, πράγματα, συστήματα και συμπεριφορές. Δεν έμειναν μόνο στο ότι ο Παπαδήμος εξασφάλισε την πρωθυπουργία – κάτι, ομολογουμένως, εντυπωσιακό για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Κοίταξαν και τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Αυτή είναι, σχεδόν αυτούσια, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να προωθήσει τις αλλαγές που, έστω με κόστος κοινωνικό, θα απελευθέρωναν την οικονομία. Αν δεν το κατάφερε αυτό ένας πορφυρογέννητος πολιτικός με απόλυτη επικυριαρχία στο κόμμα του, πώς θα το πετύχει ένας συνεσταλμένος αγοραφοβικός τεχνοκράτης; Το ερώτημα είναι εύλογο. Η ΝΔ συμμετέχει στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να αμφισβητεί τη συγκυβέρνηση. Ακόμη χειρότερα: η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι και κυβέρνηση Βορίδη. Αυτό θα τονώσει την αντισυσπείρωση Αριστεράς, αγριοπασόκων και ασύντακτων αντιμνημονιακών στο πεζοδρόμιο. Λεπτομέρεια: αυτοί ήταν που τα ‘καναν λαμπόγυαλο στις παρελάσεις και αποσταθεροποίησαν προσωπικά τον Παπανδρέου, με αποτέλεσμα το πολιτικό στραβοπάτημα του δημοψηφίσματος.

Ο Παπαδήμος μπορεί να ξέρει τα μυστικά του PSI – τα εξήγησε, άλλωστε, στο πρώτο Υπουργικό ενώπιον του Βενιζέλου. Το ερώτημα όμως είναι πόσο γρήγορα μπορεί να μάθει πολιτική. Οι άνθρωποί του είναι στα λάθος υπουργεία. Και ο ίδιος κινδυνεύει να μείνει κερασάκι σε μπαγιάτικη τούρτα.

 


1
Χριστόφορος Τσούκης
14/11/2011 15:43
Ακριβώς: Παπαδήμος και Βενιζέλος είναι οι σωστοί άνθρωποι σε ανάποδους ρόλους.