Ενα κίνημα ανυπακοής κατά της διαφθοράς χρειάζεται η ελληνική κοινωνία

Ανομία, βία και κράτος δικαίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2011 08:00 |
Ανομία, βία και κράτος δικαίου

Υπάρχει ένας βέβαιος δρόμος για να καταρρεύσουν οι κοινωνίες, ακόμα και αυτές που δεν αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αυτός είναι ο δρόμος της άρνησης εφαρμογής των νόμων. Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι υποχρεωμένες να αναζητούν τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Αυτός είναι ο δρόμος που καλούνται να ακολουθήσουν οι κρατικοί μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένων και των μηχανισμών προστασίας της ασφάλειας του πολίτη, αλλά και τα κοινωνικά κινήματα.
Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει μια σταθερή βάση για τη λειτουργία των θεσμών, να μην παραβιάζει τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες των πολιτών, αλλά και των συλλογικών φορέων τους, καθώς και να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη όσους παραβιάζουν τις παραπάνω αρχές. Σίγουρα το ελληνικό κράτος και το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχουν δείξει ιδιαίτερη αδράνεια, πολλές φορές προκλητική, στην εφαρμογή αυτών των αρχών.
Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται σίγουρα το πολιτικό σύστημα να παραδεχτεί τις ευθύνες του και να μετασχηματιστεί. Παράλληλα όμως, η προσπάθεια αλλαγής της σχέσης κράτους και κοινωνίας των πολιτών πρέπει να στηριχτεί και στις ενέργειες των ίδιων των πολιτών. Οι πολίτες δικαιούνται και οφείλουν να διαμαρτύρονται όταν βλέπουν περιπτώσεις κοινωνικής αδικίας, ανισότητας, προκλητικής συμπεριφοράς και υποτίμησης των νόμων.

Αντί ορισμένοι να ακολουθούν πρακτικές παραβίασης των νόμων, να απειλούν πως θα χυθεί αίμα, να καλούν σε ένα «νέο Γουδή για τους προδότες», να κλείνουν τους δρόμους, να προπηλακίζουν όσους δεν σκέφτονται όπως αυτοί, να απαγορεύουν στους βουλευτές να εισέλθουν στη Βουλή, ίσως θα ήταν καλύτερο να αρχίσουν αυτοί πρώτοι να εφαρμόζουν τους νόμους. Οι πολίτες που εμπνέονταν από τα κινήματα ανυπακοής, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν στην Αμερική από τους αρνητές στράτευσης στον πόλεμο του Βιετνάμ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, επεδίωκαν με τη εθελούσια παράδοσή τους στη Δικαιοσύνη να κινητοποιήσουν τις νομικές διαδικασίες, ώστε οι όποιοι άδικοι νόμοι να καταπέσουν στη Δικαιοσύνη, όχι στον δρόμο.

Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τα γνήσια και ελπιδοφόρα κινήματα των πολιτών για αλλαγή των νόμων. Σ' αυτά, οι συμμετέχοντες πολίτες συνειδητοποιούν πως αποτελούν μέλη μιας οργανωμένης κοινότητας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες δεν εξαρτούν τη νόμιμη συμπεριφορά τους από τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά θεωρούν πως η τήρηση των νόμων αποτελεί πρωτίστως δική τους υποχρέωση. Οπως, επίσης, υποχρέωση και δικαίωμά τους είναι να αγωνίζονται με νόμιμο τρόπο κατά όλων των συμπεριφορών που παραβιάζουν το δηµόσιο συμφέρον, όπως είναι το «φακελάκι», το «γρηγορόσημο» και η φοροδιαφυγή. Ενα τέτοιο κίνημα ανυπακοής κατά της διαφθοράς θα ανάγκαζε το ίδιο το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του. Αντιθέτως, τα φαινόμενα ανομίας, οι καταλήψεις των υπουργείων και οι αποκλεισμοί δρόμων συμβάλλουν στη διατήρηση των πραγμάτων ως έχουν. Αυτό σίγουρα δεν ωφελεί τη δημοκρατία και τους έλληνες πολίτες.
Στην ελληνική κοινωνία συμβαίνει επίσης αυτό που η Χάνα Αρεντ είχε ονομάσει «αλληλεγγύη με βάση τον οίκτο». Οταν μια κοινωνική ομάδα έχει κάποιο αίτημα, τότε ορισμένα κόμματα τάσσονται υπέρ του, χωρίς να εξετάζουν τις επιπτώσεις στην ευρύτερη κοινωνία. Ολα ομαδοποιούνται στη λογική του οίκτου. Και τα αιτήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτά των μεγαλογιατρών, ισοπεδωτικά. Αυτό κάνει μέρος της Αριστεράς, όπως και η σημερινή ΝΔ. Αντιλαμβάνονται τη Δικαιοσύνη ως προστασία συγκεκριμένων κοινωνικών συμφερόντων. Το ζήτημα όμως είναι πώς η διασφάλιση της λειτουργιάς του κράτους δικαίου, καθώς και η ισότητα στις ευκαιρίες και στις δυνατότητες, θα τεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας μας.

Η άρνηση των νόμων, η ανομία και η αδιάκριτη στήριξη κάθε αιτήματος δεν είναι προς όφελος των αδύναμων, αλλά σε βάρος τους. Ισχυροί είναι αυτοί που έχουν προσβάσεις, τις οποίες δεν μπορεί να έχει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, παρά μόνο αν τηρούνται οι νόμοι. Οι αδύναμοι έχουν ως προστάτη τους μόνο το κράτος δικαίου, οι ισχυροί τα καταφέρνουν καλύτερα με την ανομία και την γενικευμένη αντίληψη ότι όλες οι διεκδικήσεις είναι ισότιμες.
Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς ενάντια στα φαινόμενα βίας και ανομίας. Η βία και η ανομία είναι ό,τι πιο οπισθοδρομικό και συντηρητικό υπάρχει στην κοινωνία μας, γιατί περιορίζει την ελευθερία επιλογών. Και καμιά μορφή βίας δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτή, όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, αλλά κυρίως από την κοινωνία μας και τους πολίτες.
Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι υπουργός Επικρατείας

34
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
11/11/2012 20:32
Ο ευκαιριακός πολιτικός ακτιβισμός δεν νομιμοποιεί να ομιλούν εξ ονόματος της κοινωνίας άτομα που έως τώρα δεν είχαν κανένα κοινωνικό πρόσωπο και δράση και είναι πλήρως ενσωματωμένα στο διεφθαρμένο κομματικό σύστημα που ευθύνεται αποκλειστικά για την σημερινή μας κρίση. Που αγωνιούν μόνο για την προαγωγή των κομματικών τους συμφερόντων με τα οποία είναι συνυφασμένη η δικιά τους ευζωία. Η προσχώρηση στο πλήθος των αλαλαζόντων δεν είναι δημιουργική συνεισφορά σε πολιτικές διεξόδους που αφορά την κοινωνία. Είναι αναπαραγωγή μιας προπαγάνδας για ίδιον όφελος και είναι ντροπή να νομιμοποιείται από διάφορα κομματικά διευθυντήρια. Η πολιτική δράση που δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη κοινωνική εικόνα ‘πανουργία, ου σοφία φαίνεται’. Και οι πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν σε αυτή την ‘πανουργία’ έχουν στενό ορίζοντα. Τα πολιτικά κόμματα είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Δεν είναι υπομόχλια ιδιωτικών συμφερόντων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ
21/10/2011 04:04
Αγαπητέ κύριε Θάνο Τζήμερε, ομολογώ πως η επιστολή σας δεν έχει αφήσει τίποτε απ΄ όσα ζούμε όλοι μας, που να μην το έχει θίξει. είναι μία ''τραγικά΄΄ πλήρης και εμπεριστατομένη καταγραφή της κατάστασης που όλοι ζούμε αλλά που αυτό δεν την εμποδίζει να συνεχίζει να υπάρχει. Λυπάμαι που η κυρία Μέρκελ δεν θα την διαβάσει, όχι για να μας σώσει, αλλά ίσως λόγω Γερμανικής ΠΕΙΘΑΡΧΊΑς ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΉΣ ΣΤΟΥς ΝΌΜΟΥ, που χαρακτρίζει την χώρα της, ΙΣΩΣ ΛΕΩ,στην επόμενη σύσκεψη, άλλαζε την κατεύθυνση και τους στόχους του επόμενου μνημονίου που θα επιβέλλει στον Γιώργο και τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου- τι ειρωνεία της τύχης κι αυτή έ; - να νομοθετήσουν όχι μέτρα για τον αφανισμό του κόσμου, αλλά για την ηθική εξυγίανση του χώρου τησ πολιτικής και των περί αυτούς αρουραίων. Εξ άλλου πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος να πάρει τόσο αυτή όσο και οι λοιποί Δανειστές μας ΚΑΠΟΙΑ απο τα λεφτά τους πίσω. Δυστυχώς η μόνη μας ελπίδα επιβολής κάποιας Ηθικής Διακυβέρνησης της χώρας μας είναι η έλευση των Βαρβάρων(ΔΝΤ-ΤΡΙΚΑ-ΓΡΜΑΝΩΝ ΚΛΠ) Αλλά πολύ λυπάμαι φίλε μου ότι δεν θα έλθουν ( γιαυτό που τους θέλουμε) και τότε θα αναρωτιόμαστε όλοι: όπως λέει και ο ποιητής: ''ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ' ΙΔΩΜΕΝ ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ .
ΓΙΩΡΓΟΣ-Η
21/10/2011 00:46
Επί είκοσι πέντε χρόνια του εργασιακού μου βίου βλέπω να πληρώνω φόρους, φόρους,φόρους. Άκουγα λόγια περί πάταξης της φοροδιαφυγής, τήρησης του συντάγματος, θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, δεν θα πληρώνουν πάντα τα κοροϊδα κλπ, κλπ. Πάντα εγώ και οι άλλοι φυσικά μισθωτοί και συνταξιούχοι, πληρώναμε το "μάρμαρο". Ποτέ δεν σκέφτηκα να παρανομήσω. Ποτέ δεν άφησα απλήρωτο λογαριασμό ή φόρο. Σήμερα ξέχασαν όλοι τους την φοροδιαφυγή και επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη του ήδη μειωμένου εισοδήματος μου. Επειδή κύριε Μόσιαλε και εσείς οι λοιποί χειροκροτητές και εξυπνάκηδες τίθεται πλέον για μένα και την οικογένεια μου θέμα επιβίωσης, σας δηλώνω ότι αυτή τη φορά δεν θα πληρώσω κανένα από τα χαράτσια σας. Αυτό το κάνω συνειδητά και γνωρίζοντας όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η άρνηση μου. Όμως δεν μπορώ να συναινέσω πλέον στον φοροεισπρακτικό παραλογισμό που εκ του ασφαλούς επιδίδεστε, γιατί αποδεικνύεται ότι είστε ανίκανοι να εισπράξετε φόρους από οποιονδήποτε άλλο πλην των μισθωτών και συνταξιούχων. Τέλος σταματήστε πια τις αηδίες με την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων των μεγαλοφειλετών και φοροφυγάδων. Δεν με ενδιαφέρει να μάθω ποιοι χρωστάνε στο κράτος, με ενδιαφέρει να πληρώσουν. Μπορείτε να τους φορολογήσετε; Αν ναι καλώς, διαφορετικά βγάλτε στο σκασμό.
Δημόκριτος Παρδάλης
21/10/2011 00:39
Ένα εξαιρετκό κείμενο, πολύ έξω από τον πολιτικάτικο λόγο των Ελλήγνων πολιιτικών. Απλά respect.
Κοιτάξτε που οδήγησε την Ελλάδα η πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
20/10/2011 18:45
Κοιτάξτε που οδήγησαν την Ελλάδα οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στα όσα αναφέρει η ακόλουθη επιστολή, αλλά ακόμη και στην ύπαρξη μιας τέτοιας επιστολής http://www.capital.gr/news.asp?id=1307978 Ανοιχτή επιστολή στην Μέρκελ... Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 - 07:24 Εξοχότατη, σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που κάνετε να προσφέρετε αίμα στην Ελλάδα, για να βγει από την εντατική, αλλά, όπως διαπιστώνετε κάθε μέρα, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η αιμορραγία: το διεφθαρμένο, σπάταλο, και εχθρικό σε κάθε προσπάθεια παραγωγής, κράτος. Αν δεν έχετε βρεθεί σε ελληνική υπηρεσία ζητώντας ένα οποιοδήποτε πιστοποιητικό δεν μπορείτε να φανταστείτε ούτε τον βαθμό της διαφθοράς ούτε την έκταση του παραλογισμού αυτού του καφκικού μηχανισμού. Το κράτος αυτό που αποτελείται κατά κύριο λόγο από τους πρώην αφισοκολλητές των δύο κομμάτων τρώει, όπως ο γύπας στην τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», τα σπλάχνα του παραγωγικού δυναμικού αυτής της χώρας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες: Ελλάδα δεν είναι μόνο οι απατεώνες πολιτικοί και οι γραφειοκράτες που μας έχουν κάνει να ντρεπόμαστε για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο δυναμικό ευφυών, δημιουργικών, εργατικών και ηθικών ανθρώπων που στραγγαλίζονται κάθε μέρα από την κομματική μαφία. Αν στην Ιταλία η Μαφία έχει συναλλαγές με το κράτος, στην Ελλάδα, Μαφία είναι το ίδιο το κράτος! Όλα αυτά τα χρόνια, οι πολιτικοί σε συνεργασία με τους εργολάβους δημοσίων έργων που είναι παράλληλα ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, κλέβουν ασύστολα τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. και τους φόρους όσων Ελλήνων δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, ενώ προσφέρουν εξοργιστική ασυλία σε κάθε γκάγκστερ του συναφιού τους. Τι θα κάνατε εσείς αν ακούγατε τον εφοριακό που ήρθε στην επιχείρησή σας για έλεγχο και τα βρήκε όλα άψογα, να σας λέει ότι είναι αδύνατον να γυρίσει στην εφορία με «άδεια χέρια» και ότι πρέπει οπωσδήποτε να γράψει πρόστιμο και να πάρει κι αυτός τη μίζα του; Κι όμως, υπάρχουν πολλοί πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που παραιτήθηκαν γιατί δεν άντεχαν να περνούν όλη τη ζωή τους σε ένα γραφείο χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτε, παρά μόνο ρουσφέτια διορισμών και παρανομιών με την ευλογία του πολιτικού τους προϊσταμένου! Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας σήμερα στην Ελλάδα που να θυμίζει δυτικοευρωπαϊκή χώρα. Η Παιδεία, το μέλλον κάθε χώρας είναι πεδίο αισχρής συναλλαγής καθώς οι φοιτητές με νόμο του Ανδρέα Παπανδρέου που μόλις τώρα καταργήθηκε, ψήφιζαν για τους Πρυτάνεις και πουλούσαν τις ψήφους τους με αντάλλαγμα τα θέματα στις εξετάσεις και τις θέσεις για τις διδακτορικές διατριβές. Οι αγρότες όλα αυτά τα χρόνια, με πολιτική κάλυψη, εξαπατούσαν την Ε.Ε εμφανίζοντας εκτάσεις που δεν καλλιεργούσαν και ψεύτικη παραγωγή για να εισπράτουν τις επιδοτήσεις, ενώ τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων αντί να αξιοποιηθούν στην αναμόρφωση των καλλιεργειών και στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής γινόντουσαν πολυτελή αυτοκίνητα και γλέντια στα νυχτερινά κέντρα της επαρχίας. Σε ένα τέτοιο όργιο παρανομίας δεν είναι καθόλου περίεργο που ο μεγαλύτερος παράνομος στην Ελλάδα είναι το ίδιο το κράτος μη εφαρμόζοντας τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει. Δεν πληρώνει ποτέ εμπρόθεσμα, οδηγώντας επιχειρήσεις σε κλείσιμο και επιχειρηματίες στην αυτοκτονία (κυριολεκτικά: αναφέρομαι σε πραγματικά περιστατικά) δεν τηρεί τις συμφωνίες του, δεν επιστρέφει το ΦΠΑ (χρωστάει αυτή τη στιγμή 6 δις ευρώ) ενώ αν κάποιος πολίτης στραφεί νομικά εναντίον του εξοντώνεται οικονομικά από την «Δικαιοσύνη» η οποία χρειάζεται 20 περίπου χρόνια για να ολοκληρώσει μια απλή αίτηση αποζημίωσης. Ξέρετε ότι υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις που το κράτος έχει δεσμεύσει για απαλλοτρίωση το 1990 και ακόμα δεν έχει αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες της, παρότι υπάρχει νόμος που το υποχρεώνει να το κάνει; Ταυτόχρονα εδώ και χρόνια, τις δημόσιες εκτάσεις τις οικειοποιούνται και τις πωλούν συμμορίες κρατικών υπαλλήλων στις πολεοδομίες και τις δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με επίορκους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και πολιτικούς «νονούς». Είναι τόσο μεγάλα τα έσοδα των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που διευθυντές εφοριών με πολύ «ψωμί» αφού πρώτα έτρωγαν όσα μπορούσαν, λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν έβγαζαν στη δημοπρασία τη θέση τους την οποία πουλούσαν σε όποιον διευθυντή «φτωχής» εφορίας έδινε την μεγαλύτερη προσφορά! Τυπικά η πώληση καλύπτονταν με αμοιβαία μετάθεση. Κανένας ηθικός και αξιοπρεπής άνθρωπος δεν δέχεται να εργαστεί σε τέτοιο περιβάλλον. Έτσι, ο Δημόσιος Τομέας καταλήφθηκε από τους κομματικούς στρατούς οι οποίοι, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, έχουν κοινά χαρακτηριστικά: - θεωρούν ότι πληρώνονται επειδή υποστηρίζουν τον βουλευτή που τους διόρισε και όχι επειδή οφείλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινό - οι περισσότεροι είναι αμόρφωτοι και χαμηλής νοημοσύνης, χωρίς καμία ικανότητα αλλά και διάθεση για εργασία - έχοντας στενή επαφή με την εξουσία λειτουργούν υπεράνω νόμων και αισθάνονται πως ό,τι κι αν κάνουν οι πολιτικοί φίλοι τους θα τους καλύψουν - οι πιο πονηροί από αυτούς εκμεταλλεύονται την πολυνομία και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία για να στήσουν συμμορίες κλοπής εκατομμυρίων από τα ταμεία του Δημοσίου ενώ οι λιγότερο δικτυωμένοι απαιτούν από τους πολίτες χρήματα απλώς και μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό τον παράνομο, αλλά ευρύτατα διαδεδομένο χρηματισμό ο λαός τον βάφτισε «γρηγορόσημο». Αν δεν πληρωθεί στον υπάλληλο, η υπόθεση του πολίτη θα αφεθεί να λιμνάσει στο απέραντο τέλμα της γραφειοκρατίας για χρόνια ή και δεκαετίες! Είναι προφανές ότι το ΣΥΜΦΕΡΟΝ του πολιτικού κόσμου είναι να διατηρεί αυτό το καθεστώς εκβιασμών και παρανομίας. Δύο περιπτώσεις, τα αυθαίρετα και οι φοροδιαφυγή είναι case studies. Επιτρέψτε μου, να αναφερθώ εκτενέστερα, γιατί η ουσία κρύβεται και στις λεπτομέρειες. Αυθαίρετα Στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε χωροταξικός σχεδιασμός. Τα πρώτα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά τον εμφύλιο, στη δεκαετία του ’50 κυρίως από κυνηγημένους αριστερούς που έφυγαν από την επαρχία και προσπαθούσαν να φτιάξουν τη ζωή τους όπως – όπως στην ανωνυμία της Αθήνας. Όμως στη συνέχεια αυθαίρετα έχτιζαν οι πάντες, παντού: σε παραλίες, σε δάση, σε δημόσια γη, σε καμένες εκτάσεις, ή καταπατώντας ιδιοκτησίες άλλων που δεν μπρούσαν να ελέγχουν συχνά τα οικόπεδά τους διότι ήταν π.χ. μετανάστες στην Αμερική. Πολλά από αυτά εξυπηρετούν πραγματικές οικιστικές ανάγκες: η Αθήνα του 2011 προφανώς δεν μπορεί να έχει τα όρια της Αθήνας του 1950 και ο πλεονάζων πληθυσμός κάπου θα πρέπει να στεγαστεί. Ποτέ όμως το επίσημο κράτος δεν όρισε πού και πώς μπορείς να χτίσεις και πού όχι. Η Ελλάδα είναι άλλωστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν διαθέτει ακόμα Εθνικό Κτηματολόγιο. Κάθε φορά, μάλιστα που κάποιος πολιτικός, μεμονωμένα, αναλάμβανε σχετική πρωτοβουλία, όπως το 1983 ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, αποπέμπονταν από την κυβέρνηση. Παράξενο; Καθόλου! Τα αυθαίρετα είναι εδώ και 30 χρόνια μια τεράστια βιομηχανία με πολλά δις ευρώ ετήσιο τζίρο – φυσικά μαύρο, τον οποίο καρπώνονται οι συμμορίες σε πολεοδομίες, νομαρχίες, Δήμους, Δασαρχεία, Υπηρεσίες Ηλεκτρισμού, Ύδρευσης, Αποχέτευσης κ.λ.π. για να κάνουν τα «στραβά μάτια». Μάλιστα, σε περιοχές αυθαιρέτων, υπάρχουν και διαφημίσεις μεσολαβητών που θα «κανονίσουν το θέμα» με την ΔΕΗ την ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.! Αλλά και το ίδιο το κράτος χρησιμοποιεί τους αυθαίρετους οικιστές ως όμηρους κάθε φορά που χρειάζεται πρόσθετα έσοδα. Σύμφωνα με τον νόμο Τρίτση του 1983 καθορίζονταν με σαφήνεια και αυστηρότητα οι όροι νομιμοποίησης των μέχρι τότε αυθαιρέτων ενώ όλα τα αυθαίρετα από εκείνη την ημερομηνία και μετά, θεωρούνται κατεδαφιστέα. Όμως από το 1983 έχει υπολογιστεί ότι μόνο στην Αττική έχουν χτιστεί 100.000 αυθαίρετα. Πόσα κατεδαφίστηκαν; Κανένα! Κάθε 5-6 χρόνια παίζεται το ίδιο έργο: μια κυβέρνηση που χρειάζεται χρήματα λέει «ως εδώ, πληρώστε για να σώσετε τα σπίτια σας, αλλά από δω και μπρος όλα θα κατεδαφίζονται». Ακόμα και η σημερινή «εκσυγχρονιστική», υποτίθεται κυβέρνηση το ίδιο ακριβώς έκανε: δημιούργησε τον Απρίλιο του 2010 μια υπηρεσία κατεδαφίσεως αυθαιρέτων, η οποία πήγε με τον πρωθυπουργό επικεφαλής και με όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία και κατεδάφισε ένα νυχτερινό κέντρο! Αυτό ήταν όλο! Στη συνέχεια σκέφτηκαν ότι χρειάζονται χρήματα και επανέλαβαν το ίδιο κόλπο με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων: πληρώστε για να μην σας ενοχλήσουμε! Μάλιστα είναι τέτοια η ξεφτίλα και του επίσημου Κράτους, που σε όσους πληρώσουν δεν θα δώσουν χαρτιά νομιμοποίησης, αλλά αναστολή κατεδάφισης για 30 χρόνια! Και μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρεί όλα τα αυθαίρετα μετά τον νόμο Τρίτση του 1983 κατεδαφιστέα και αντισυνταγματικούς τους νόμους όλων των ετών από το 1983 και έπειτα που τα νομιμοποιούσαν έναντι είσπραξης προστίμου! Η απόλυτη σχιζοφρένεια! Φοροδιαφυγή Σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, φόρους πληρώνεις όχι επειδή το όρισε ο Μωυσής με τις 10 εντολές, αλλά για να χρηματοδοτείς τις Δημόσιες Υπηρεσίες οι οποίες υποτίθεται εξυπηρετούν και προστατεύουν τον πολίτη. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, το 85% των φόρων καταλήγουν σε παράνομους διορισμούς σπατάλες και μίζες. Ένας δρόμος κοστίζει 6 φορές περισσότερο απ’ όσο ένας αντίστοιχος των ίδιων προδιαγραφών σε κάποιο άλλο κράτος της Ε.Ε. Όσο για το τι είδους Υπηρεσίες προσφέρονται στους πολίτες, έχω ήδη γράψει αρκετά. Το ίδιο το φορολογικό είναι τερατωδώς άδικο, παράλογο και αντιφατικό, και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά αλλάζει κάθε λίγους μήνες (μέσα στο 2011 ψηφίστηκαν 11 φορολογικά νομοσχέδια!). Οι εφοριακοί και να θέλουν δεν μπορούν να μάθουν όλες αυτές τις αλλαγές, ενώ ο ο πολίτης αισθάνεται όπως κάθε θύμα ένοπλης συμμορίας εκβιαστών: πρέπει να πληρώσει γιατί το Κράτος θα του κάνει κακό αν δεν πληρώσει, ξέροντας ότι τα χρήματά του θα καταλήξουν στις τσέπες των φίλων του κόμματος και στις βίλες των πολιτικών. Επίσης πρέπει να κρατήσεις χρήματα για να πληρώσεις τον εφοριακό που θα σου κάνει έλεγχο, τον γιατρό που θα σε εγχειρήσει, τον υπάλληλο που θα σε «εξυπηρετήσει». Έτσι η φοροδιαφυγή έχει και λογικό και ηθικό έρεισμα, σαν τα χρήματα που αρνείται να δώσει ένας Σικελός στην Μαφία. Επίσης, η κυρίαρχη ιδεολογία που επέβαλαν το ΠΑΣΟΚ, τα σταλινικά κόμματα της αριστεράς, αλλά ασπάσθηκε και η λαϊκίζουσα Νέα Δημοκρατία είναι πως επιχειρηματίας = εχθρός του λαού και κέρδος = κλοπή. Σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης (τουλάχιστον) το επιχειρείν δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια εμφανή εχθρότητα. Η πολυνομία, οι 100 φορείς που είναι αρμόδιοι και θα πρέπει να πάρεις τις υπογραφές τους για να φτιάξεις έναν στάβλο, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιτίθενται σε οτιδήποτε χαλάει τη νιρβάνα τους, οι οικολόγοι που θα ανακαλύψουν ότι οι έλικες των ανεμογεννητριών ενοχλούν τις μέλισσες (ναι, έτσι έγινε!) και θα καταθέσουν προσφυγή, τα δικαστήρια που για να μην φανούν «φίλοι του κεφαλαίου» θα διατάξουν αναστολή των εργασιών έχουν διώξει δισεκατομμύρια επενδύσεων από αυτή τη χώρα. Όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν και λειτουργούν υφίστανται διαρκή πόλεμο από την απίστευτα παράλογη νομοθεσία (μπορώ να σας ενημερώσω για εκατοντάδες νόμους που θα ζήλευε κι ο Ιονέσκο!) τους ελεγκτές που θέλουν το λάδωμά τους, ενώ το θεσμικό πλαίσιο, που αλλάζει συνεχώς, δεν τους αφήνει να ξέρουν τι θα ξημερώσει αύριο. Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση να επιβραβεύει όσους δηλώνουν τα εισοδήματά τους, τους απομυζεί κάθε φορά που χρειάζεται έσοδα με έκτακτους φόρους, απίθανες εισφορές και ληστρικά ποσοστά φορολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό το απόλυτα ανήθικο και βλακώδες, μακροοικονομικά, σύστημα της «περαίωσης» – ελληνική πατέντα: επειδή το Κράτος δεν μπορεί ούτε να εισπράξει ούτε να ελέγξει, κάθε 2-3 χρόνια λέει στους φορολογούμενους: ελάτε να πληρώσετε ένα ποσό για κάθε έτος και δεν θα σας ελέγξουμε! Αλλά αυτή θα είναι η τελευταία φορά που το κάνουμε αυτό. Το κάνουν κάθε 2-3 χρόνια! Είναι προφανές ότι όσοι έχουν αποκρύψει μεγάλα εισοδήματα πληρώνουν ευχαρίστως, όσοι έχουν κρύψει λίγα πληρώνουν με δυσφορία, ενώ όσοι δήλωσαν τα πάντα αισθάνονται ακόμα μια φορά εξαπατημένοι, ενώ έχουν επιπλέον και τον φόβο του ελέγχου που δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει χωρίς «κάτι να πάρει». Ουσιαστικά, το ίδιο το κράτος σε ωθεί στη φοροδιαφυγή. Κι όμως το να πιαστούν οι κραυγαλέες τουλάχιστον περιπτώσεις (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνδικαλιστές) είναι πάρα πολύ απλό: αρκεί η διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Γιατί δεν το αποφασίζει καμμία κυβέρνηση; Διότι πολύ δύσκολα θα αποφύγουν το άνοιγμα και των δικών τους λογαριασμών! Οπότε θα ξηλωθεί όλο το πουλόβερ της διαφθοράς και της διαπλοκής! Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ένας δημοσιογράφος άρχισε να βιντεοσκοπεί με κρυφή κάμερα περιπτώσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών, η Βουλή αντέδρασε με πρωτοφανή ταχύτητα ψηφίζοντας νόμο που απαγορεύει την δημοσιοποίηση αυτού του υλικού, ορίζει ότι τα δικαστήρια δεν θα το λαμβάνουν υπόψη και τιμωρεί τον δημοσιογράφο για παράνομη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων! Αν μάλιστα η δημοσιογραφική έρευνα ενοχλήσει περισσότερο, η λύση είναι η δολοφονία, όπως συνέβη πρόσφατα με τον αμφιλεγόμενο αλλά ενοχλητικό για πολλούς Σ. Γκιόλνα. Μόλις τώρα, η είσοδος μηχανογραφικών συστημάτων σε κάποιους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης (οι περισσότερες Υπηρεσίες δεν διαθέτουν καν μηχανογράφηση) αποκάλυψε απίστευτα πράγματα. 4500 πεθαμένοι (κάποιοι από το 1975!) συνέχιζαν να πληρώνονται! Είναι τέτοια η αδιαφορία των Δ. Υπαλλήλων, που κανένας δεν αναρωτήθηκε, από περιέργεια έστω, ποιος είναι αυτός ο παππούς που, με χρονολογία γέννησης 1890, είναι ακόμα ακμαίος και πηγαίνει στην Τράπεζα κάθε μήνα να εισπράξει τη συνταξή του! Τώρα μάθαμε επίσης για τη βιομηχανία παραγωγής δήθεν «αναπήρων» με συμμετοχή γιατρών και νομαρχιακών υπαλλήλων που έφτασε να δώσει σύνταξη τυφλού σε τερματοφύλακα ποδοσφαιρικής ομάδας! Ωστόσο κανένας ακόμα δεν έχει θίξει τις συντάξεις που δίδονται σε ανύπαντρες κόρες αξιωματικών, σε όλη τους τη ζωή, ακόμα κι αν εργάζονται! Ούτε τις συντάξεις σε δήθεν αντιστασιακούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίοι τότε δεν είχαν καν γεννηθεί! Εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται: γυναίκες που δούλεψαν μόλις 15 χρόνια αν είναι μητέρες έστω και ενός παιδιού, 45άρηδες στρατιωτικοί, 55 ετών δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή, λέει, έχουν «ώριμο» δικαίωμα, την ίδια στιγμή που η χώρα βουλιάζει από τα χρέη. Ο ελληνικός στρατός έχει περισσότερους συνταξιούχους στρατηγούς από τον στρατό των HΠΑ! Μια τέτοια κρατική «φιλοσοφία» είναι επόμενο να αδιαφορεί παντελώς για την προστασία της Δημόσιας περιουσίας. Πριν μερικές μέρες, στον καταχρεωμένο ΟΣΕ, συνέβη μια απίστευτη κλοπή: άγνωστοι (;) έκλεψαν έξι ολόκληρες ντιζελάμαξες, κάθε μία από τις οποίες ζυγίζει 50 τόνους, βαγόνια αλλά και δεκάδες μέτρα σιδηροτροχιάς! Οι κλέφτες τα τεμάχισαν όλα αυτά, με σκοπό την εκποίησή τους ως σκραπ, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας! Η λέξη τιμωρία απουσιάζει από το λεξιλόγιο της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ένας δραστήριος και τίμιος Ανώτατος Δικαστικός, που προσπαθεί να φωτίσει, τουλάχιστον, αυτό το καρκίνωμα: - Παθολόγος Γενικού Νοσοκομείου του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εγκατέλειπε τη θέση του, αφήνοντας παράνομα ως αντικαταστάτη, ειδικευόμενο γιατρό, με μικρότερη εμπειρία. Ως αποτέλεσμα, ασθενής που εισήχθη με πονοκέφαλο πέθανε λόγω λανθασμένης διάγνωσης. Ποινή: Καμμία! - Υπάλληλος δήμου, ελεγκτής εσόδων-εξόδων παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ποινή: Καμμία! - Υπάλληλος πανεπιστημίου, υπεύθυνος για την παραλαβή πετρελαίου, παρήγγειλε τεράστιες ποσόστητες τις οποίες έκλεβε και πουλούσε στην αγορά. Η ζημιά που προκάλεσε στο Πανεπιστήμιο ήταν 7.000.000 ευρώ! Ποινή: Καμμία! - Δύο ελεγκτές εσόδων-εξόδων έκλεψαν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 1996 έως και το 2001! Ποινή: 6 μήνες προσωρινή παύση από τα καθήκοντά τους! Το γιατί αυτές οι εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς έμειναν ατιμώρητες από τις Δημόσιες Υπηρεσίες που υπέστησαν τη ζημία, είναι προφανές: οι συνένοχοι είναι περισσότεροι και σε υψηλότερα κλιμάκια Διοίκησης. Ο υπάλληλος που εμφανίζεται ότι έχει την ποινική ευθύνη συνήθως είναι ένα «χαμηλόβαθμο» στέλεχος της συμμορίας και «νονοί» είναι οι διευθυντές του, αυτοί που θα έπρεπε τιμωρήσουν τη διαφθορά! Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Ρακιντζής επί σειρά ετών υποβάλλει ανάλογες εκθέσεις προτείνοντας θεσμικές αλλαγές για να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος διαφθοράς. Καμμία από τις προτάσεις του δεν υιοθετήθηκε από το Κράτος! Είναι τόσο βαθειά ριζωμένη στους Δημόσιους ληστές η αντίληψη ότι «τα χρήματα του κράτους είναι δικά μου» που ακόμα και οι τελευταίες οριζόντιες μειώσεις μισθών του επέβαλε η Κυβέρνηση στο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας στα περισσότερα Υπουργεία! Σας φαίνεται περίεργο; Δεν είναι καθόλου: οι υπάλληλοι φρόντισαν να υπερκαλύψουν την απώλεια των εσόδων τους υπογράφοντας μεταξύ τους βεβαιώσεις ότι συμμετείχαν σε επιτροπές, ότι δούλευαν υπερωριακά, εκτός έδρας κ.λ.π. – κόλπο διαδεδομένο στους ληστές της Δημόσιας Διοίκησης. Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας συμμετείχε με αμοιβή σε 31 επιτροπές(!) καταγράφει σε έκθεσή του ο κ. Ρακιντζής. Διαπιστώθηκε, επίσης, η ύπαρξη πλήθους επιτροπών και υποεπιτροπών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υγείας, οι οποίες δεν είχαν αντικείμενο εργασίας... Μάλιστα είναι τέτοιο το θράσος τους που το κύκλωμα εξέδιδε βεβαιώσεις συμμετοχής σε επιτροπές ακόμα και τις ημέρες της κανονικής τους άδειας! Δεν μπήκαν καν στον κόπο να δουν πότε απουσίαζε ο καθένας! Και γιατί να ενδιαφερθούν; Παίρνουν παράδειγμα από τους ηγέτες τους: σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, ο Δημόσιος Οργανισμός ΑΓΡΟΓΗ, από το 1998 μέχρι το 2009 είχε μόλις 73 υπαλλήλους και, ξαφνικά, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο λίγο πριν τις εκλογές του 2009, απέκτησε άλλους 269! Ποιος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτή την εξώφθαλμη παρανομία; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης (2008) και Αγροτκής Ανάπτυξης (2009) της Ν. Δημοκρατίας Σωτήρης Χατζηγάκης! Στην Ελλάδα δεν έχει βρωμίσει μόνο το κεφάλι του ψαριού αλλά όλη η κρατική θάλασσα! «Ευτυχώς που δουλεύουμε με βάρδιες και δεν χτυπάμε κάρτα, οπότε κάποιοι μπορεί να έρχονται σπανίως στα γραφεία. Διότι αν κάποια μέρα έρθουμε όλοι μαζί, όχι μόνο θα μείνουμε πολλοί όρθιοι, αλλά θα δημιουργηθεί...μποτιλιάρισμα στο Σύνταγμα και η ουρά των αυτοκινήτων που θα περιμένουν να μπουν στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής θα σχηματίζει χιλιόμετρα...», ανέφερε συνδικαλιστής σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», αναφερόμενος στους...άπειρους συναδέλφους του στη Βουλή! Νομίζετε ότι έπαψαν οι διορισμοί στη Βουλή των συγγενών των βουλευτών; Λάθος! Με την 3987/2708/22-3-2010 κοινή απόφαση της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, διορίστηκε στη Βουλή χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο και χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού, η δακτυλογράφος στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρα- κος «Σωτηρία», κ. Σοφία Ανδριτσοπούλου, ως μόνιμη πλέον υπάλληλος της Βουλής, με Α΄ βαθμό. Σας θυμίζω ότι την περίοδο της πρόσληψης η κοινή γνώμη συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για το όργιο προσλήψεων στη Βουλή και για τα προκλητικά προνόμια των χιλιάδων υπαλλήλων της – όλοι τους συγγενείς βουλευτών, τους οποίους, σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα, υπερασπίζονται οι πολιτικοί συγγενείς τους. Η κ. Σ. Ανδριτσοπούλου είναι η σύζυγος του βουλευτή Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου. Ποιος θα σπάσει αυτό το απόστημα; Όχι αυτοί που το δημιούργησαν! Αλλά ακόμα κι αν το ήθελε, κανένα από τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα. Διότι η διοίκηση μιας χώρας απαιτεί την ύπαρξη στη Δημοσια Διοίκηση 2000 ανώτερων κρατικών στελεχών που θα αναλάβουν να προωθήσουν και να επιβάλλουν όπου χρειαστει τις μεταρρυθμίσεις. Ούτε η Δημόσια Διοίκηση ούτε τα κόμματα τους διαθέτουν. Τόσα χρόνια αναξιοκρατίας και διαφθοράς έχουν απομακρύνει τους σοβαρούς ανθρώπους από την δημόσια ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν τα ίδια στελέχη εδώ και 20 χρόνια. Ποιος σοβαρός άνθρωπος δέχεται να συναλλάσσεται με κομπιναδόρους, να συζητάει με ανόητους και να παλεύει μάταια με τον πιο παράλογο γραφειοκρατικό μηχανισμό της υφηλίου μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ; Είναι χαρακτηριστική η επιλογή διοικητών νοσοκομείων από τη σημερινή κυβέρνηση: ούτε ένας στους τρεις δεν έχει διοικητική εμπειρία και ούτε ένας στους δέκα σχετική εκπαίδευση. Ως διοικητές επιλέχθηκαν θεολόγος, φιλόλογος, γεωλόγος, εκπαιδευτικός, ναυπηγός, διαιτολόγος, στρατιωτικός χημικός, τελωνειακός, ηλεκτρολόγος... Και ο Γιώργος; Τι κάνει ο Γιώργος με την διεθνή κουλτούρα και το εκσυγχρονιστικά οράματα; Ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμα και να θέλει να αλλάξει το σκηνικό (δεν έχει δείξει καμμία ανάλογη πρόθεση) δεν μπορεί. Τον εμποδίζει το ίδιο του το κόμμα - ακόμα και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του! Είναι μάλλον τίμιος και καλών προθέσεων αλλά δεν διαθέτει την πυγμή του ηγέτη. Θα ήταν καλός ενδεχομένως για πολιτικός της Σουηδίας ή του Καναδά, όμως είναι απολύτως ακατάλληλος για να τα «βάλει» με τα πιτ-μπουλ που εξέθρεψε ο κομματικός μηχανισμός του πατέρα του. Στηρίζεται σε όσους θα έπρεπε να αποκλείσει για πάντα από την πολιτική ζωή – ακόμα και να στείλει στη φυλακή. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο άνθρωπος που λίγο έλειψε να γίνει πρωθυπουργός, ήταν γνωστό σε όλη την επιχειρηματική «πιάτσα» ότι χρηματίζονταν. Οι πάντες το ήξεραν – προφανώς το ήξερε και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά τον «τιμώρησε» αποκλείοντάς τον από το ψηφοδέλτιο στις προηγούμενες εκλογές. Τέτοια αυστηρότητα! Κι επειδή όλοι είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά, ο ένας «κρατάει» τον άλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών που παραγράφει σε 5 χρόνια κάθε αξιόποινη πράξη όχι μόνο των Υπουργών αλλά και των συνεργατών τους (!), βάσει του οποίου έχουν παραγραφεί οι ποινικές ευθύνες και του Άκη και των νεοδημοκρατών, ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα εξουσίας και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Β. Βενιζέλου, του σημερινού Υπουργού Οικονομικών και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και σημερινού Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου! Μη σας κάνει εντύπωση γιατί δεν υπάρχει συναίνεση των πολιτικών στην Ελλάδα. Η εξήγηση είναι απλή: γιατί ουδέποτε οι διαφορές τους ήταν ιδεολογικές. Πάντα, η εκάστοτε αντιπολίτευση, αντιδρούσε σε κάθε θέση της εκάστοτε κυβέρνησης μόνο και μόνο για να την φθείρει ώστε να έρθει και η σειρά της να κλέψει τα δημόσια έσοδα. Από την μια πλευρά, λοιπόν, της αντίδρασης σε κάθε μεταρρύθμιση είναι η κρατική μαφία και από την άλλη οι ομιλούντες σκελετοί του Σταλινικού Μουσείου: τα τριτοκοσμικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Η μισή κυβέρνηση είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι καλείται να εφαρμόσει! Οι συνδικαλιστές του ίδιου του ΠΑΣΟΚ που όλα αυτά χρόνια θεωρούσαν τις δημόσιες υπηρεσίες «χωράφι τους», απεργούν σε κάθε απόπειρα αλλαγής των απαράδεκτων προνομίων τους βυθίζοντας τη χώρα στο χάος. Οι απεργίες τους είναι αυταπόδεικτα παράνομες, κανένας όμως δεν εφαρμόζει τον νόμο. Οι τραμπούκοι της ομάδας κρούσης του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, εμποδίζουν πλοία να αποπλεύσουν, απαγορεύουν σε εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους, κλείνουν δρόμους, λιμάνια, αρχαία μνημεία, όποτε το αποφασίσουν χωρίς κανείς να τους ενοχλεί. Εξοχότατη, αν ήμουν στη θέση σας θα έλεγα «να πάει στο διάολο αυτή η απαίσια χώρα». Εμείς, οι σκεπτόμενοι και αξιοπρεπείς Έλληνες σάς είμαστε ευγνώμονες που δεν έχετε πάρει (ακόμα) αυτή τη θέση και εξακολουθείτε να μας στηρίζετε. Αλλά για να μπορέσουμε να σας το ανταποδώσουμε και να ξεπληρώσουμε το χρέος που συσσώρευσαν η ανικανότητα και οι μίζες των πολιτικών μας, σας παρακαλούμε: υποχρεώστε τους σε ένα και μόνο πράγμα: να αλλάξουν το κράτος-τέρας που δημιούργησαν. Να καταργήσουν την μονιμότητα της κομματικής τους πελατείας που έχουν διορίσει με απίστευτους μισθούς και προνόμια (θα γνωρίζετε υποθέτω για το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης» που έπαιρνε όποιος απλώς πήγαινε στην ώρα του στη δουλειά του!). Να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν κανόνες οικονομικής διαφάνειας στα ίδια τα κόμματα και σε κάθε συναλλαγή του Δημοσίου. Αν δεν τους υποχρεώσετε δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν μόνοι τους! Μην τους δώσετε ούτε ένα ευρώ παραπάνω, χωρίς αυτή την προϋπόθεση, θα σας το κλέψουν! Εξοχότατη, παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει, όπως το έχουν κάνει χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, σε χώρες όπως η δική σας, όπως το έχει καταφέρει η ελληνική ναυτιλία. Μόλις το κράτος - αγχόνη σταματήσει να πνίγει όσους έχουν και ιδέες και διάθεση και παραγωγικό σφρίγος, η Ελλάδα θα ανθίσει. Βοηθήστε μας να το πετύχουμε. Απαγορέψτε στους διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς μας εσάς να εξαπατούν, εμάς να εξευτελίζουν και να στερούν από τον κόσμο του αύριο τον πλούτο που μπορεί να προσφέρει το αληθινό Ελληνικό πνεύμα – αυτό που ποτέ δεν έσβησε σ΄αυτόν τον τόπο. Θάνος Τζήμερος
Ηλίας
20/10/2011 17:59
Μόσιαλε, όσο μιλάς άλλο τόσο μας εξοργίζεις. Το μόνο που αναλογεί σε όσα λέτε είναι : Αιδώς Αργείοι...
maria3
20/10/2011 17:07
επιτέλους ας ακουστεί κάποιος πολιτικός που τολμά να κατονομάζει τα φακελάκια και τα γρηγορόσημα. η ανυπακοή ας στραφεί κατά των διεφθαρμένων συμπεριφορών- η ανομία δε λύνει τα προβλήματα.-
ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΩΤΟΣ
20/10/2011 15:47
Ακόμα κι αν έχετε κάποιο σχέδιο και το σχέδιό σας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, ποιός μπορεί πια να σας εμπιστευτεί στην εφαρμογή του. Οι δυνάμεις της εργασίας, που έχουν όραμα και πίστη στο παρόν και το μέλλον αυτής της κοινωνίας πρέπει και μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Με πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και την αντικατάσταση του σημερινού αναξιόπιστου πολιτικού προσωπικού. Εκλογές σύντομα, υπερψήφιση των ανανεωτικών δυνάμεων της Αριστεράς, πολιτική καταδίκη των Κυβερνητικών κομμάτων και πολιτική εξαφάνιση των Πολιτικών που μας οδήγησαν εδώ. Καταψήφιση των "επαγγελματιών" της χθεσινής μέρας από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Συμμετοχή στην δημιουργία μιας κοινωνίας διάφανης και δημοκρατικής, παραγωγικής και ελεύθερης.
Πιτικάρης Θεόδωρος
20/10/2011 15:25
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Δρ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε επιστημονικό άρθρο του επισήμαινε ότι το «το Εθνικό Σύνταγμα και εθνική κυριαρχία υπό συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης – Το πρόβλημα ήταν και παραμένει πολιτικό και όχι συνταγματικό,( ΕφημΔΔ τχ. 1/2011)» Με αλλά λόγια φαίνεται να προτείνει μια κάποια παρέκκλιση από το σύνταγμα προς όφελος της δημιουργικής πολιτικής. Πολλοί άλλωστε εκφράζουν το φόβο ή την πεποίθηση, ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης είναι μονόδρομος, για την οικονομική και εθνική μας επιβίωση. Ότι τελικά δεν είναι εφικτή η αναδιαπραγμάτευση και η ανατροπή της οικονομικής πολιτική όπως αυτή εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, μετά την συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης και την ψήφιση του «Μνημονίου Κατανόηση». Αξίζει λοιπόν να εξετάσουμε σκεπτικό του κ. Αντιπροέδρο, εγκρίτου συνταγματολόγου και καθηγητή του δικαίου. Σ Συχνά τίθεται με διλημματικό τρόπο το ερώτημα .. τι είναι σημαντικότερο ο νομός ή η ανάγκης; Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή. Ο νομός είναι αυτός που υπερέχει είτε προστατεύει δικαιώματα του πολίτη, είτε γεννά δίκαιες και αναλογικές υποχρεώσεις για τον πολίτη. Διότι διαφορετικά χάνεται το νόημα της πολιτείας, του πολίτη του κράτους. Και εν τέλη τι θα ωφελήσει αν γλιτώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία αλλά απαλλοτριωθεί το κράτος των Ελλήνων υπέρ των ημέτερων δανειστών και των τοπικών διαχειριστών;
Πολίτης
20/10/2011 15:17
Πολύ ωραίο το άρθρο σας . Πράγματι, στην Ελλάδα ζούμε ένα δήθεν κίνημα πολιτικής ανυπακοής, όσοι το υιοθετούν διεκδικούν την ατιμωρησία Αντίθετα η γνήσια πολιτική ανυπακοή είναι μια ύστατη λύση: απειθαρχεί κάποιος μετά την εξάντληση των εκκλήσεων για διάλογο και όλων των νόμιμων ενεργειών. (wikipedia) και φυσικά υφίσταται τις έννομες συνέπεις των πράξεών του (βλ Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία, Ζοζέ Μπωβέ στην Γαλλία) Βέβαια εσείς τα περιγράφετε πολύ καλύτερα κε Μόσιαλε...
πρόβατα ξυπνάτε
20/10/2011 15:09
Αυτό είναι το κράτος Δικαίου κ. Μόσιαλε ; οι 400 παρακρατικοί " φίλοι σας" που με την ανοχή της Αστυνομίας διέλυσαν την διαμαρτυρία για να σας βγάλουν από το αδιέξοδο.Η κρίση δεν είναι οικονομική είναι κρίση ηθική ,άνθρωποι που δυστυχώς υποστηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση , την χειρότερη όλων των εποχών αλλά η οργή του Λαού θα τους ισοπεδώσει ΟΛΟΥΣ !!!! και τότε θα δούμε κάποιοι που θα πάνε να κρυφτούνε .
Aλεξάνδρα Σουλίου
20/10/2011 15:06
Ένα αληθινό άρθρο! Ένα κράτος δικαίου δεν απαρτίζεται μόνο από πολιτικούς, για τους οποίους ορθά πολλές φορές στρέφουμε τα βέλη μας, αλλά κυρίως από τους πολίτες του. Αυτοί διαμορφώνουν την κοινωνία και αυτοί εκλέγουν τους πολιτικούς σε μία δημοκρατία. Και εάν δεν μας αρέσουν, ας έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε για λίγο στον καθρέπτη! Αλλά όταν σε μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού, κάποιος σε πολιτικό γραφείο τους "βόλευε" την κόρη ή το γιο στο Δημόσιο, τους "χάριζε" Ευρωπαικά κονδύλια, τους έσβηνε τις κλήσεις κλπ κλπ. ήταν καλά η ανομία!! Το κακό είναι ότι μαζί με τα ...ξερά καίγονται τώρα και τα χλωρά. Και το δεύτερο μεγάλο κακό είναι, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο κ.Μόσιαλος, ότι "χρείάζεται το πολιτικό σύστημα να παραδεχτεί τις ευθύνες του και να μετασχηματιστεί". Αλλά αυτό θέλει...χρόνο...πολύ!! Και κυρίως πολιτικούς με ήθος και επιστημονικό ανάστημα ανάλογο του γράφοντος.
S.PAPPAS
20/10/2011 15:01
κε Κωστα μιας και θυμηθηκες την αποπειρα του ηρωα Παναγουλη κατα του τοτε παπαδοπουλου στη λουμπαδρα φανταζομε θα αναφερεσε μηπως γνωριζης ποιος προδωσε εκεινη την ημερα τον Παναγουλη και με ποια κυβερνητικη θεση το πληρωθηκε απο την Κυβερνηση Παπανδρεου?Παντος ειναι χανιωτης.
Σ. Χρηστιδης
20/10/2011 14:59
Πολυ καλο αρθρο. Δυστυχως στην ελλαδα λειπει η κοινη λογικη. Για αυτο δεν το καταλαβαινουν πολλοι συμπατριωτες μας. Για τα φακελακια και τη διαφθορα χρειαζονται δυο (0πως και στο ταγκο) οπως πολυ σωστα λεει ο Antonis. Το ιδιο συμβαινει και σε πολυ μεγαλυ ποσοστο της φοροδιαφυγης οπου διακινουνται προιοντα και υπηρεσιες χωρις αποδειξεις(παλι χρειαζονται δυο). Αντι να γινουν κινηματα οτι πρεπει να πληρωνουν ολοι, γινονται κινηματα¨"δενπληρωνω". Για να παμε ακομη πιο βαθια. Η χωρα που γεννησε τη λογικη εμεινε δυστυχως πολυ πισω.
ΔΑΤΙΣ ΚΑΙ ΑΡΤΑΦΕΡΝΗΣ
20/10/2011 14:52
Αυτές οι γελοιότητες για Γουδί, κρεμάλες, προδοσίες και λοιπά είναι απλά γελοίες. Ποιος είσαι εσύ που θεωρείς προδότη τοι Μόσιαλο ή οποιονδήποτε άλλον; Αν είσαι υπερπατριώτης και βγαίνεις στο Μόσιαλο από δεξιά, τότε ταυτίζεσαι με τους υπεραριστερούς που θέλουν συνεχώ συγκεντρωσεις, ανομία , βία και καταστροφές. Κι αν είσαι αριστεριστής, τότε πώς γίνεται να λες στο Μόσιαλο γαι κρεμάλες. το κατεξοχήν "επιχείρημα" της ακροδεξιάς; Τζάμπα μαγκιές και μεγάλα λόγια. Μπουχτίσαμε πια. Ο Μόσιαλος έχει πολύ δίκιο, Αν θέλουμε να προσχωρήσουμε ως κοινωνία, δεν μπορει να είμαστε συνέχεια στο δρόμο, στην κατάληψη, στην απεργία, στη διαδήλωση. Πρέπει κάποτε, κάποιοι, να δουλέψουν και να παράγουν κάτι σ΄αυτή τη χώρα. Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς ενάντια στα φαινόμενα βίας και ανομίας. "Η βία και η ανομία είναι ό,τι πιο οπισθοδρομικό και συντηρητικό υπάρχει στην κοινωνία μας, γιατί περιορίζει την ελευθερία επιλογών. Και καμιά μορφή βίας δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτή, όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, αλλά κυρίως από την κοινωνία μας και τους πολίτες. ". Ποιος βλέπει λάθος στο κλείσιμο αυτό του κειμένου του Μόσιιαλου; Ή μήπως ο στόχος είναι ο ίδιος ο Μόσιαλος, το ανανεωτικό του πνεύμα ή ο διαφορετικός του λόγος;
Νίκος Ιωάννου
20/10/2011 14:51
Όταν διαβάζω ή ακούω το Μόσιαλο μου δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πραγματικά μέσα στα πράγματα. Δεν συμφωνώ με όλα όσα λέει όμως οφείλω να παραδεχθώ ότι μιλάει πάντα με επιχειρήματα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στην Κυβέρνηση.
Π.Ν
20/10/2011 14:02
τέτοιες μέρες που βράζει το καζάνι των κολασμένων, ας μήν προκαλούν οι καλοθρεμένοι Μπουλουκοι. με αστείες αναλύσεις.
Ανώνυμος / η
20/10/2011 13:38
Τι δουλειά κάνει ο κύριος;
Κωστας
20/10/2011 13:31
ME το σκεπτικο αυτο θα καταδικαζει ασφαλως και τον Παναγουλη για τη δολοφονική απόπειρα κατα του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Εδω εχουμε μια κυβερνηση που πηρε την εξουσια υποσχομενη τα εντελως αντιθετα απότι εκανε και θεωρεί τον εαυτό της δημοκρατικα νομιμοποιημενο ενω συνεχιζει να καταστρεφει τη χωρα και να μη σεβεται τον πολιτη, οταν ατομα σαν τον Παγκαλο που ευθυνονται απολυτα για το χρεος βριζουν αυτους που δεν ευθυνονται, οταν διοριζει δικους της και οταν πεταει τα λεφτα μας σε .. τζαμιά! Και κανεις δεν μιλαει (και σωστα) για βιαιη αντισταση, αλλα για δημοκρατικη.
GABRIEL KAPPA
20/10/2011 13:27
Ευτυχως κυριε Μόσιαλε που δεν έγινε το γήπεδο του ΠΑΟ στο Γουδή, ο χωρος θα χρειαστεί σύντομα ελπίζω για άλλου είδους δραστηριότητες. Οσοι διέπρατταν εσχάτη προδοσία κατά της χώρας, παραδοσιακά εκεί κατέληγαν.
Antonis
20/10/2011 13:07
@ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ Αυτό που είπε ο κ. Μόσιαλος είναι ότι αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι σ' αυτή τη χώρα, πρέπει κατά βάση να αποφασίσουμε να τηρούμε τους νόμους και τις διαδικασίες χωρίς να βρίσκουμε άλλοθι για τις παρανομίες μας στο γεγονός ότι κάποιος άλλος παραβίασε το νόμο... Μόνο αν η διαφθορά, και δεν εννοώ τη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια αλλά κατά βάσιν την καθημερινή (λαδώματα στις εφορίες, πολεοδομίες, για δίπλωμα, σβήσιμο κλήσης κλπ), καταδικαστεί στη συνείδηση όλων μας, μόνον τότε θα καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε... γιατί όσο υπάρχουν πρόθυμοι να λαδώσουν θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πρόθυμοι να λαδωθούν...
Αθηνα Περπαταρη
20/10/2011 13:02
Συγχαρητήρια στον κ Μόσιαλο για μια ακόμη εξαιρετική παρέμβαση. Μακάρι να είχαμε κι άλλους Μόσιαλους στην πολιτική
Κατερίνα Σ.
20/10/2011 12:59
Αυτό ακριβώς. Όταν επιλέγεις η αντίδρασή σου να είναι όχι απλώς έκνομη, όχι απλώς αντισυνταγματική, όχι απλώς παράνομη, αλλά ευθεία επίθεση στην ίδια την κοινωνία - και το τονίζω όχι απέναντι στη πολιτική αλλά στη ΚΟΙΝΩΝΙΑ - τότε η αντίδράση σου , είναι καταδικασμένη να ζει στο περιθώριο της ιστορίας. Όταν το πρόβλημα μίας χώρας είναι η φοροδιαφυγή και εσύ ΑΡΝΕΙΣΑΙ να εισπράξεις φόρους, δεν στρέφεσαι ενάντια στην κοινωνία? Όταν το πρόβλημα μιας χώρας είναι τα ρουσφέτια και εσύ για να μην χάσεις τα προνόμιά σου, βουλιάζεις τις πόλεις στα σκουπίδια, δεν στρέφεσαι εναντίον της κοινωνίας ?Επιτέλους, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όλοι αυτοί που θρέφουν τέτοια φαινπόμενα.
Φ.Χ
20/10/2011 12:14
Συγκινήθηκα!
Ευρυδίκη
20/10/2011 11:42
Συμφωνώ απολύτως. Αλλά τι να περιμένουμε από κοινωνία όπου οι καλοπληρωμένοι, σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες, δικαστές κατεβαίνουν από την έδρα διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους; Μια χώρα που καλύπτεται από σωρούς σκουπιδιών και η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμμαζέψει τους εργαζόμενους στην αποκομιδή τους γιατί "δεν τους βρίσκει"; Μια χώρα όπου αναγγέλλεται με τυμπανοκρουσίες η δημοσιοποίηση λίστας μεγάλων οφειλετών του δημοσίου (σαν να είναι αυτό το θέμα και όχι η άμεση είσπραξη των οφειλόμενων φόρων), και τελικά η λίστα κλειδώνεται στο χρηματοκιβώτιο της Βουλής σαν τα "διαμάντια του στέμματος"; Από πολιτικούς που δεν κάθονται να βρούν μαζί διεξόδους αλλά προτιμούν ο καθένας να βαράει το χαβά του μπας και βγει στις επόμενες εκλογές; Σε ποιες επόμενες εκλογές και σε ποια βουλιαγμένη χώρα θα κυβερνήσουν; Οι μαγικές συνταγές υπάρχουν μόνο στα παραμύθια του Harry Potter, κύριοι πολιτικοί. Και η ιστορία θα σας γράψει με τα πιο μαύρα γράμματα της γραμματοσειράς της.
giannis
20/10/2011 11:29
Ναι ένα κίνημα ανυπακοής κατά της διαφθοράς χρειάζεται η Ελληνική κοινωνία ναι και να ξεκινήσει από τους σημερινούς 300, να συνεχίσει με τους χθεσινούς...300, τους προχθεσινούς 300 κλπ πως είναι δυνατόν όλοι όσοι πέρασαν από τη βουλή πλην ελαχίστων εξαιρέσεων να είναι εξαιρετικά πλούσιοι έως εκατομμυριούχοι;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
20/10/2011 11:23
Ο κ. Μόσιαλος μας δουλεύει διατυπώνοντας την άποψη ότι "Ο δρόμος της άρνησης εφαρμογής των νόμων" είναι "ο δρόμος για να καταρρεύσουν οι κοινωνίες" επικεντρώνοντάς την μόνο στις διαδηλώσεις και στις απεργείες και με όσα, πολλές φορές, αυτές συνεπάγονται. Ομως παραλήπει μία από τις σημαντικότερες αιτίες, οι οποίες είχαν και έχουν τον αποφασιστικό ρόλο γι' αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά, γιατί παραλείπει να συμπεριλάβει τόσο τη σκανδαλώδης αποφυγή πληρωμής φόρων (χιλάδες φοροφυγάδες με είκοσι τόσα δισεκατομμύρια ευρώ απλήρωτα", όσο και την ατυμωρησία διαφόρων "επιφανών" συμπολιτών μας, οι οποίοι κατορθώνουν να απαλλάσσονται από διάφορα "εγκλήματα", όπως δόλιες πτωχεύσεις, απαλλαγές λόγω παρελελευσης της τριετίας κοκ, ταφ
ΑΡΜΕΝΗΣ
20/10/2011 11:12
Η μείωση της Εθνικής Κυριαρχίας με βάση το έτσι θέλω 154 βουλευτών, υμών συμπέριλαμβανομένου, πώς ονομάζεται κύριε Μόσιαλε; Kαλή η θεωρητικολογία σας, αλλά να είσθε βέβαιος ότι μάλλον σεις και πολλοί όμοιοί σας θα καταγραφούν στις μαύρες δέλτους τηε Ελληνικής Ιστορίας.
Νικολόπουλος Σ.
20/10/2011 10:58
Κύριε Μόσιαλε Η., καλή δύναμη σστο δύσκολο έργο σας.
Νίκος Παύλου
20/10/2011 10:49
Κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω το Μόσιαλο, σκέφτομαι ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα, την εποχή της ανευθυνότητας, της ψηφοθηρίας και της ηλιθιότητας, πολιτικοί που πραγματικά μπορούν να δείξουν το δρόμο σε κάτι καλύτερο. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, ο Μόσιαλος εκφράζει πραγματικές απόψεις και όχι λόγους για τα πανηγύρια και τη λαϊκή. Τέτοιους πολιτικούς χρειάζεται ο τόπος.
αλλαγη παντου σε ολα
20/10/2011 10:10
Έχομε μάθει να φωνάζουμε,αντί να ακούμε,έχομε μάθει να μιλάμε αντί να μελεταμε,έχομε μάθει στο εύκολο και εύπεπτο αντί στο δύσκολο,μας εχουν εκπαιδεύσει παθητικούς δεκτές αντί να ειμαστε ενεργοι πολίτες,οι πολιτικοί ταγοί έχουν τις ευθύνες τους,τώρα δεν μαζεύεται το σύστημα,καταρρέει..χρειάζεται επανάσταση,ηθική,πολιτική,πολιτιστικη,αρχων...
Giannis G
20/10/2011 09:51
Πείτε μου όμως τι κάνει η κυβέρνηση για την ανομία. Για τους γιατρούς που παίρνουν φακελάκι.Για τους φοροφυγάδες. Για αυτούς που κατάκλεψαν τα ταμεία.Για τις απευθείας ανεθέσεις και τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Όταν η ανομία καθαγιάζεται από την κυβέρνηση μη περιμένετε να την πολεμήσουν οι πολίτες...
Αλέκος Παπαδόπουλος
20/10/2011 09:41
Ορθότατες σκέψεις, λογικά και αποστομοτικά τα επιχειρήματα πλην όμως, αποκλείεται να έχουν απήχηση εφ΄όσον εδώ σε μας όλοι λειτουργούν με τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα αδιάφοροι συνήθως αν κατά βάθος συμφωνούν, με αυτά που λέει και υποστηρίζει τεκμηριωμένα ο απέναντι τους.
α.ερ.
20/10/2011 08:59
Εσύ στον κόσμο σου!....