Εξήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να διευθετήσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη δημιουργώντας δύο πατρίδες για δύο λαούς. Η αποτυχία της επίτευξης μιας λύσης δυο κρατών μέχρι σήμερα οδήγησε σε δεκαετίες αιματοχυσίας. Ωστόσο αποτελεί τη μοναδική λύση για την ειρήνη. Οδηγός μας στην προσπάθεια ειρήνευσης πρέπει να είναι το όραμα των «δύο κρατών για δύο λαούς» που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια. Όπως το Ισραήλ αποτελεί την ενσάρκωση των εθνικών φιλοδοξιών του εβραϊκού λαού, έτσι και η Παλαιστίνη θα ιδρυθεί ως η πραγματοποίηση των εθνικών φιλοδοξιών των απανταχού Παλαιστινίων.

Ενώ η σύσκεψη της Αννάπολης, που έγινε αυτή την εβδομάδα, αντιπροσωπεύει την ελπίδα, οι εξτρεμιστές εκπροσωπούν τον εφιάλτη της Μέσης Ανατολής. Για παράδειγμα, από τότε που η ακραία Χαμάς πήρε διά της βίας τον έλεγχο της Γάζας, δολοφονώντας τα αδέρφια της στην Φάταχ, πάνω από 350 πύραυλοι και 500 οβίδες έχουν εκτοξευτεί από την περιοχή εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών προκαλώντας δεκάδες θυμάτων, εκτεταμένες καταστροφές και κλίμα τρόμου. Και ενώ το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη της ειρήνης, πρέπει να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο να προστατέψει τους πολίτες του.

Η προσπάθεια επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης αποτελεί μία τρομερή πρόκληση ακόμα και χωρίς την παγκόσμια κλιμάκωση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Γι΄ αυτό τον λόγο, ο αραβικός και ισλαμικός κόσμος έχουν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να απομονώσουν τους εξτρεμιστές και να υποστηρίξουν τους μετριοπαθείς. Όταν οι δύο πλευρές καταλήγουν σε συμφωνία, ακόμα και σε λιγότερο σημαντικά ζητήματα, η υποστήριξη των μετριοπαθών αραβικών κρατών είναι υψίστης σημασίας. Καθώς προχωρεί η ειρηνευτική διαδικασία, έτσι πρέπει να προοδεύει και η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ. Οι συμβιβασμοί θα είναι οδυνηροί. Αλλά πρέπει να γίνουν. Πολλά σύνθετα ζητήματα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, η επιτόπια κατάσταση δε μπορεί να αγνοηθεί. Για τον λόγο αυτό, το κοινό μας όραμα των δύο κρατών πρέπει να βασίζεται στην εκπλήρωση του Οδικού Χάρτη του διεθνούς Κουαρτέτου, τον οποίο έχουν αποδεχθεί οι δύο πλευρές. Το Ισραήλ έχει δείξει την προθυμία του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στον Οδικό Χάρτη εφαρμόζοντας μέτρα για να υποστηρίξει τη διαδικασία, όπως είναι η δέσμευσή του να παγώσει κάθε ενέργεια εποικισμού και να απομακρύνει τους παράνομους οικισμούς. Επίσης, έχει απελευθερώσει σχεδόν 800 Παλαιστίνιους κρατουμένους που είχαν αναμειχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες και παρείχε αμνηστία σε 170 καταζητούμενους Παλαιστινίους αφού αποκήρυξαν τη βία. Επιπλέον, συμμετείχε με διεθνείς εταίρους στην προώθηση σχεδίων ανάπτυξης της παλαιστινιακής υποδομής και συγκάλεσε εκ νέου πολλές από τις διμερείς επιτροπές που ιδρύθηκαν με τη Συνθήκη του Όσλο.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δεσμευτεί να θέσει τέλος στην τρομοκρατία εναντίον Ισραηλινών. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλο ένα εξτρεμιστικό κράτος. Για τον λόγο αυτό, η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Παλαιστινιακής Αρχής στον Οδικό Χάρτη, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν ζητήματα ασφάλειας, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους. Εάν φυτέψουμε το δέντρο της ειρήνης, θα απολαύσουμε όλοι τη σκιά του.

Ο Αλί Γιάχια είναι ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.