Λατρεύω το καλό ποδόσφαιρο, άρα αγαπώ το μπαλέτο.

Οσο θαυμάζω τον Μαραντόνα και τον Μέσι τόσο μ’ αρέσει η Πίνα Μπάους και ο Κορτές.

Εχω δει την Αλίσια Αλόνσο, τον Μπαρίσνικοφ, τον Μπεζάρ, την Πλισέτσκαγια, τον Νουρέγιεφ, τα Μπολσόι, τον Γιαν Φαμπρ.

Εχω πάει, όμως και σε Μουντιάλ, σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με Εθνικές γεμάτες σταρ, σε μεγάλους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ με κορυφαίες ομάδες όπως η Ρεάλ, η Τσέλσι, η Γιουβέντους, η Μπάγερν.

Δεν είμαι κριτικός χορού, ένας απλός φίλαθλος που πάει με τον ίδιο σεβασμό στο Ολντ Τράφορντ και στο Ολντ… Βικ, με την ίδια αγαλλίαση στην Επίδαυρο και στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στη μία περίπτωση σιωπά, στην άλλη φωνάζει.

Δεν είμαι ιερόσυλος, να μπερδεύω τα πουέντ με τα ποδοσφαιρικά, αλλά ένας αγώνας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπαρτσελόνα με αναστατώνει όσο «Η λίμνη των κύκνων».

Ο χορός είναι τέχνη και θέαμα, γι’ αυτό προχθές το βράδυ πήγα στο Ηρώδειο για να θαυμάσω τη Σιλβί Γκιγιέμ στη νέα της παράσταση «6.000 μίλια μακριά», με τρεις ολοκαίνουργιες χορογραφίες. Πέντε χιλιάδες θεατές γέμισαν τις κερκίδες για να δουν μια ιδιοφυΐα του μπαλέτου, πουν από το κλασικό έκανε την πιρουέτα της και βρέθηκε στο μοντέρνο. Το ίδιο έγινε και χθες.

Τι μ’ άρεσε (έτσι για την ιστορία); Η τελευταία χορογραφία, με την σαρανταεξάχρονη μπαλαρίνα ντυμένη με καθημερινά πολύχρωμα ρούχα να αξιοποιεί την τεχνολογία του σινεμά και την εκφραστικότητα του σώματός της για ανακαλύψει την ψυχή της μέσα από την κίνηση. Υπέροχη μουσική, κίνηση που δεν έμοιαζε με ανθρώπινη.

Τι δεν μ’ άρεσε; Η ενοχλητική, σχεδόν αποκρουστική μουσική της πρώτης χορογραφίας – του Ουίλιαμ Φορσάιθ – η τριαντάλεπτη καθυστέρηση της έναρξης και η μικρή διάρκεια της παράστασης με το μεγάλο διάλειμμα. Ακόμα, οι πολλές γόβες των γυναικών που είδα να καρφώνονται στα μάρμαρα και οι βερμούδες των ανδρών που μου θύμιζαν παραλία.

Τι μήνυμα θέλω να στείλω στους φίλους του μπαλέτου; Η Γκιγιέμ θα συνεχίσει να είναι το θέαμα της τέχνης.

Τι μήνυμα θέλω να στείλω στους (απογοητευμένους και φοβισμένους από τα σκάνδαλα) ποδοσφαιρόφιλους; Παρακαλάτε να είναι καλά ο Μέσι για να βλέπουμε την τέχνη του θεάματος!