Μαλλιά κοντά και ξανθά. Πρόσωπο στρογγυλό και παιδικό. Ο 33χρονος Νικολάι Αλεξέγιεφ παραπέµπει περισσότερο σε κακοµαθηµένο κολεγιόπαιδο παρά σε θρασύ οµοφυλόφιλο ακτιβιστή. Για την ακρίβεια, διάλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόµο όταν το δηµόσιο Πανεπιστήµιο της Μόσχας όπου φοιτούσε δεν έκανε δεκτή την πτυχιακή του εργασία µε θέµα «Νοµικές ρυθµίσεις για τη θέση των σεξουαλικών µειονοτήτων».

Είναι κατά γενική οµολογία αγενής, ίσως και αλαζόνας, προβοκάτορας. Στο στόχαστρό του δεν βρίσκονται µόνο οι συντηρητικές Αρχές της Μόσχας. Κατά καιρούς έχει επιτεθεί και σε δηµοσιογράφους, κατηγορώντας τους ανοιχτά για τα ρεπορτάζ τους, ενώ δεν δίστασε να µηνύσει ακόµη και τη Λιουντµίλα Αλεξέγιεβα, την 83χρονη βασίλισσα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, επειδή του άσκησε κριτική κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκποµπής – σε εκείνη τη δικαστική µάχη έχασε.

«Είναι πολύπλευρη προσωπικότητα. ∆εν είναι εύκολος άνθρωπος», παραδέχεται ακόµη και η Αννα Καµαρόβα, εκ των συναγωνιστών του, η οποία έχει υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Η συστολή όµως δεν επιτρέπεται όταν πολεµάς υπέρ των δικαιωµάτων των οµοφυλοφίλων, πόσω µάλλον σε µια χώρα όπως η Ρωσία.

Τον περασµένο µήνα, η παρέλαση των οµοφυλοφίλων στη Μόσχα είχε περίπου την ίδια τύχη των τελευταίων ετών: µπρος στην τεράστια αστυνοµική δύναµη οι λιγοστοί συµµετέχοντες, µετά βίας καµιά τριανταριά, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Οι περισσότεροι συνελήφθησαν λίγα µόλις δευτερόλεπτα αφότου τόλµησαν να κυµατίσουν την πολύχρωµη σηµαία τους ή να υψώσουν το πανό τους. Οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή από συµµορίες που τους πήραν στο κυνήγι. Οι περισσότεροι τη γλίτωσαν µε λίγες µελανιές ή επιπόλαια τραύµατα. Και όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια µέρα.

Ακόµη και ο ίδιος ο Αλεξέγιεφ παραδέχθηκε ότι κινητοποιήσεις παλαιότερων ετών ήταν σαφώς πιο αιµατηρές. Φέτος ανέλαβε τον συντονισµό της παρέλασης από το διαµέρισµά του, καθώς ο πατέρας του µόλις διαγνώσθηκε µε καρκίνο και όπως είπε δεν είχε την πολυτέλεια να φυλακιστεί για µία ακόµη φορά. Πολύ λίγοι στη χώρα του έχουν τολµήσει να µιλήσουν όπως αυτός. Μεταξύ άλλων στην πλούσια δράση του περιλαµβάνονται διασκέψεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, συνεντεύξεις στον Τύπο και πυκνές τηλεοπτικές εµφανίσεις. Είτε αρέσει είτε ενοχλεί, το βέβαιο είναι πως ο Αλεξέγιεφ είναι σήµερα το πρόσωπο των οµοφυλοφίλων της Μόσχας, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας ενίοτε τα πολιτικά και κοινωνικά όρια.

Το 2005 ίδρυσε την οργάνωση Οµοφυλόφιλοι της Ρωσίας, η οποία επί της ουσίας πρεσβεύει πως ουδεµία πρόοδος θα υπάρξει ως προς τα δικαιώµατά τους εάν δεν µπορέσουν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους· εάν δεν τους δοθεί το βήµα να αποδείξουν στους Ρώσους ότι οι οµοφυλόφιλοι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι «φρικιά» ή «κλόουν», όπως παριστάνονται στα τηλεοπτικά σόου.

∆ύσκολο οµολογουµένως έργο σε µια χώρα όπου η οµοφυλοφιλία αποτελεί έννοια συγκεχυµένη ακόµη και ανάµεσα στους οµοφυλόφιλους.