ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ Διπλή παγίδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2011 07:00 |

ςτον έναν χρόνο τροϊκοκρατίας, οι έλληνες πολίτες έπαθαν πολλά, αλλά οι έλληνες πολιτικοί δεν έµαθαν τίποτε. Και αυτό εξελίσσεται σε στοιχείο παθογένειας της χώρας, το οποίο ήδη αντιλαµβάνονται οι δανειστές της και αντιδρούν αναλόγως. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ γνωρίζουν ότι τίποτε δεν είναι ίδιο µετά το Λουξεµβούργο. Παρ’ όλα αυτά, τα δύο µεγάλα κόµµατα συνεχίζουν να πολιτεύονται µε όρους προ Μνηµονίου. Σαν να µετέχουν στο παραδοσιακό παιχνίδι διεκδίκησης ή διατήρησης της εξουσίας. Παίζουν τους πρωταγωνιστές σε ένα έργο που κατέβηκε ήδη.

Παράδειγµα η στάση της Ν.Δ. Για κόµµα αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι εξοργιστική. Απορρίπτει το Μνηµόνιο, αλλά δέχεται τους στόχους του. Αρνείται να συµβάλει στην επιχείρηση διάσωσης της χώρας,αλλά υπολογίζει στο µερίδιό της αν υπάρξει διάσωση. Ισχυρίζεται ότι έχει τις λύσεις, αλλά δεν ζητάει να αναλάβει τη διακυβέρνηση για να τις εφαρµόσει.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αντί να χτυπήσει τις καµπάνες της επερχόµενης καταστροφής, επιµένει στη ρητορική της επιτυχίας και της αποτελεσµατικότητας. Εξαρχής αντί να προκαλέσει µε το Μνηµόνιο επαγρύπνηση στην κοινωνία, προκάλεσε εφησυχασµό. Αντί να ζητήσει «αίµα και δάκρυα», έβλεπε ηµεροµηνίες λήξης. Ετσι ενώ τα πράγµατα γίνονται όλο και πιο δραµατικά, µεγάλο µέρος της κοινής γνώµης εξακολουθεί να θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στην προγενέστερη κατάσταση.

Στην πραγµατικότητα και τα δύο κόµµατα έπεσαν στις παγίδες που πήγαν να στήσουν εκατέρωθεν. Πληρώνουν τον τρόπο µε το οποίο παρουσίασαν τις επιλογές τους πριν από έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση έθεσε τη χώρα υπό διεθνή οικονοµικό έλεγχο, χωρίς να προετοιµάσει ούτε καν τους υπουργούς της και τους βουλευτές που τη στηρίζουν.

Ανέλαβε να υλοποιήσει το πιο δύσκολο πρόγραµµα που εφαρµόσθηκε ποτέ στην Ευρώπη µε πρόσωπα περιορισµένης πολιτικής ικανότητας και χωρίς συνοχή. Και η Ν.Δ. απλώς ανοίγει σαµπάνιες, γιατί αυτό το πρόγραµµα δεν βγαίνει.

Το αποτέλεσµα τους υπερβαίνει: η κυβέρνηση χάνει υποστηρικτές στον διεθνή χώρο αθετώντας τις δεσµεύσεις της και η αξιωµατική αντιπολίτευση κάνει ό,τι µπορεί για να µην τους ανακτήσει. Ο,τι και να λένε τα δύο κόµµατα δεν πείθουν, όπως δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις. Ευλόγως. Γιατί όπως έλεγε ο αµερικανός ποιητής Χένρι Λονγκφέλοου:

«Χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να κάνεις κάτι σωστά, από όσο να εξηγήσεις γιατί το έκανες λάθος».

5
sil
12/05/2011 18:36
Αγαπητέ κ Λιακοπουλε μην ξεχνάτε 20 χρόνια διακυβερνήσεις πασοκ χωρίς καμία σοβαρή πολιτική από το Τσοβόλα δώστα όλα μέχρι και το ότι ήμαστε μια ισχυρή Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία με μεγάλη ανάπτυξη επί Σημίτη κλπ!!
Όσο με τον χοντρό και την παρέα των κλεφτοπανεπιστημιακων που είχε για σύμβουλους του και διπλασίασαν το χρέος μέσα σε πέντε χρόνια θα τους βραβέψουν με το ρεκόρ Γκίνες βλακείας και λαμογιας!!
Τώρα λεφτά υπάρχουν ή όχι διότι το κυβερνητικό επιτελείο πηγαινοέρχεται με τα κρατικά αεροσκάφη με κόστος 30.00 έκαστο ταξίδι!!
ΚΟΣΜΑΣ
12/05/2011 18:09
Τα 2 αυτά κόμματα,κ.Λακόπουλε,τάχουμε ξεπεράσει. Ελέω τρόικας συνεχίζει να κυβερνά το τυρανικό καθεστώς Παπανδρέου. Το ζητούμενο,πλέον,για το λαό είναι.... Θέλουμε να κάνουμε επανακίνηση με ξένους ή μόνοι μας? Αν θέλουμε με ξένουςς,να κρατήσουμε το Παπανδρέου ή το Σαμαρά. Αν θέλουμε μόνοι μας, να συστρατευτούμε με το ΚΚΕ
Περαστικός είμαι και είδα φως
12/05/2011 14:20
Κακώς κάνει το ΠΑΣΟΚ και ασχολείται με τη ΝΔ. Δεν είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλός του πλέον ...γιατί απλά δεν υπάρχει. Είναι ένα κόμμα εικονικής πραγματικότητας.

Από αλλού θα το ''βρει το ΠΑΣΟΚ κι έχει γατώνια που το ''χουν πάρει πρέφα. Δόξα τω Θεώ οι άλλοι είναι όπως τα λέτε
Ορφανο του Μαρξ και ανορθογραφο
12/05/2011 01:51
πες τα Παπαχρηστο...συγνωμη Λιακοπουλε...
θυμισε μας σε παρακαλουμε παρα πολυ και τι ελεγες οταν το 2008 η ΝΔ ζητουσε (θα ελεγα εκλιπαρουσε)εθνικη συνενεση για την αντιμετοπισει της κρισης;;;;;
θα στα θυμησω εγω ,αν τα ξεχασες:
σαν ψαγμενος δημοσιογραφος μας φουμαρες οτι δεν υπαρχει κριση,αλλα μονο λαθος πολιτικη απο την ΝΔ
Ειρήνη
11/05/2011 13:21
Την ανευθηνότητα και την εθελοτυφλία όλων μας δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη του, μόνο ...ο πρωθυπουργός.