ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ «Ξεκατίνιασµα»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2011 07:00 |

Ο πιο σύντοµος τρόπος να επισπεύσει την κατάρρευσή του ένα πολιτικό σύστηµα πέρασε µπροστά από τα µάτια µας αυτές τις ηµέρες. Και από τις οθόνες µας. Με πρωταγωνιστές δύο εν ενεργεία πολιτικούς. Οτι µέχρι στιγµής δεν εµφανίσθηκε επί σκηνής και ένας εισαγγελέας κάνει το σενάριο αυτοκαταστροφής πιο ρεαλιστικό. Από αυτήν την άποψη πρόκειται για µια ιστορία που θα µπορούσε να διδάσκεται στις σχολές πολιτικών επιστηµών ως αρνητικό παράδειγµα λειτουργίας της δηµόσιας ζωής.

Η ιστορία ξετυλίχτηκε από το πιο επίσηµο πολιτικό βήµα. Ενας πρώην υπουργός Εθνικής Αµυνας κατήγγειλε στη Βουλή – κάπως καθυστερηµένα φυσικά – τον αρχηγό ενός κοινοβουλευτικού κόµµατος. Για την ακρίβεια αποκάλυψε ότι τον είχε επισκεφθεί στο υπουργείο – µόνος, γεγονός ιδιαίτερης αξίας κατά τον πρώην υπουργό – και του ζήτησε να προχωρήσει στον διακανονισµό µιας προµήθειας πολλών δισ. ευρώ που είχε η Ελλάδα µε άλλη χώρα. Τις επόµενες ηµέρες προσέθεσε από τηλεοράσεως ότι ο ίδιος αρχηγός έβαλε τους βουλευτές του να του ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο, για να τον πιέσουν επί του ιδίου θέµατος. Για να δέσει το γλυκό συνέδεσε τον ίδιο αρχηγό µε τον χαρακτηρισµό του «νονού».

Πώς µεταφράζονται αυτές οι καταγγελίες; Ενας πολιτικός αρχηγός χρησιµοποίησε την ιδιότητά του και τα κοινοβουλευτικά προνόµια του κόµµατός του για να εξυπηρετήσει αλλότριες επιδιώξεις.

Λεπτοµέρεια: η ∆ικαιοσύνη δεν κάλεσε – ακόµη – τον πρώην υπουργό να δώσει εξηγήσεις.

Στην άλλη άκρη του ίδιου σκηνικού ο καταγγελθείς αρχηγός δεν έµεινε µε σταυρωµένα χέρια. Απάντησε µε ακόµη πιο βαρείς χαρακτηρισµούς. Και είπε µεταξύ άλλων ότι στην πιάτσα – των εξοπλισµών προφανώς – το παρατσούκλι του υπουργού ήταν «µπροστάντζας».

Αυτό σε απλά ελληνικά σηµαίνει ότι ο πρώην υπουργός ζητούσε προκαταβολές. Αγνωστο από ποιους και άγνωστο για ποιον λόγο. Αλλά δεν παύει να είναι µια ευθεία αναφορά πολιτικού αρχηγού κόµµατος της Βουλής για πρώην υπουργό και σηµερινό µέλος του Κοινοβουλίου. Λεπτοµέρεια: η ∆ικαιοσύνη – ακόµη – δεν κάλεσε ακόµη τον πολιτικό αρχηγό να δώσει εξηγήσεις.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό το απεχθές «ξεκατίνιασµα» µεταξύ δηµοσίων ανδρών θα σταµατήσει κάπου εδώ. Θα αφήσει απλώς ένα ακόµη σκοτεινό αποτύπωµα στο πληγωµένο σώµα της πολιτικής. ∆εν πρόκειται να µάθουµε περισσότερα. Αλλά όπως θα έλεγε ο αµερικανός ηθοποιός Τζος Μπίλινγκς:

«Οσα λιγότερα ξέρουµε τόσα περισσότερα υποπτευόµαστε».

9
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ
09/05/2011 12:42
Αυτά είναι αστειότητες! Ο Καρατζαφέρης φταίει για το σκάνδαλο των υποβρυχίων? Το σκάνδαλο είναι πράσινο. Και η νδ ευθύνεται εφόσον το κατάπιε.
Ομηρος
04/05/2011 16:23
Υπάρχουν εντιμότεροι πολιτικοί στον κόσμο από τους Ελληνες. να σκευθείτε οτι σε καιρό κρίσης ζητούν τά αναδρομικά τους για τις μίζες που δεν πρόλαβαν να πάρουν ! Αυτό και αν δεν ειναι θράσος οχι θάρος Θράσος
λεπτομερής..
03/05/2011 19:20
Ναι, όμως υπάρχει ένα προβληματάκι...Η ασυλία...
Χρ.Δ.Γκολφινόπουλος
03/05/2011 18:02
Tο ξεκατίνιασμα Καρατζαφέρη - Μειμαράκη,(και όσα έγιναν σήμερα μεταξύ Μειμαράκη - Κοραντή - που δεν πρόλαβες να γράψεις -και που μόνον σε χαμαιτυπεία ακούγονται ),η "κουφή",(για τυφλή την ξέραμε αλλά είναι θεόστραβη), δικαιοσύνη,οι "μπροστάντζες" και οι "νονοί",(ούτε στο Παλέρμο να είμαστε),κατάντησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.Η κατάντια είναι ότι αυτοί οι τύποι εξακολουθούν να περπατούν στο Κολωνάκι,να πολιτεύονται,εκλέγονται,βουλεύονται,νομοθετούν,κυβερνούν,δικάζουν,"ηγούνται".Αλλά η ξεφτίλα είναι των πολιτών που ,γλύφουν,χειροκροτούν,εγκρίνουν και εκλέγουν αυτούς τους ανύπαρκτους.
AK
03/05/2011 15:54
Ο μεγαλος ασθενης στην Ελλαδα ειναι η δικαιοσυνη. Και απο αυτο το κακο, μυρια επονται!
Ph.J
03/05/2011 15:15
χαχαχα.... και κλαψ κλαψ... με άλλα λόγια, για γέλια και για κλάμματα... Το essence της δεξιάς πολυκατοικίας εν δράσει... δυστυχώς, αντιπροσωπευτικό δείγμα της δεξιάς, στην Ελλάδα τουλάχιστον. τουτέστιν του ημίσεως του πολιτικού κόσμου της χώρας... και κάπως έτσι έγινε η χώρα αυτό που είναι τώρα...
Γιάννης Μ
03/05/2011 14:25
Και οι Γάλλοι λένε " Il y a toujours quelqun qui touche " , κοινώς ''Υπάρχει πάντα κάποιος που τα πιάνει'' . Τι νόημα έχουν τα γνωμικά ... στην Ελλάδα - και όχι μόνο - οι εισαγγελείς δεν επεμβαίνουν αν δεν τους βάλουν , γιατί αλλιώς ...
Άρα οι λεκτικές επιθέσεις δεν έχουν και νόημα πια. Άσε που στοιχεία τελικά δεν υπάρχουν ελεύθερα να τα βρει κάποιος και άρα τσάμπα κι οι επιτροπές . Ή όπως είχε γράψει προ 30ετίας δημοσιογράφος : '' υπαρχει και τρόπος θαψίματος υποθέσεων μέσω .... επιτροπών '' . Εδω μας έπρηξαν με το Βατοπεδιο νύχτα μέρα ένα ολόκληρο χρόνο και σήμερα ...ούτε που ακούγεται . Ψ''εματα ;
nick bias
03/05/2011 10:33
Kyrie Lakopoule ki egw den katalabainw esas. Giati den anaferetai ta onomata? Den egine kati pisw apo kleistes portes. Emeis tou exwterikou den parakolouthisame ta gegonota. Prepei omws na xeroume. to email mou: nick.d.bias@swisscard.ch Euxaristw.
Κώστας Καραγιαννίδης
03/05/2011 10:14
" Οτι έχρι στιγής δεν εφανίσθηκε επί σκηνής και ένας εισαγγελέας κάνει το σενάριο αυτοκαταστροφής πιο ρεαλιστικό. 1η Λεπτοέρεια: η ?ικαιοσύνη δεν κάλεσε – ακόη – τον πρώην υπουργό να δώσει εξηγήσεις. 2η Λεπτοέρεια: η ?ικαιοσύνη – ακόη – δεν κάλεσε ακόη τον πολιτικό αρχηγό να δώσει εξηγήσεις. " "Στην Κερατέα, οι αστυνοικοί άζευαν παπαρούνες στους αγρούς, ενώ οι κάτοικοι έσκαβαν κάθε τρεις και πέντε ορύγατα στην άσφαλτο." ( Από το άρθρο του Δ. Μητρόπουλου). Ενδέχεται άραγε να έχουμε στο μέλλον , εκτός από ανέργους μη αμειβόμενους και αμειβόμενους μη εργαζόμενους υπαλλήλους;