ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ Χώρα σε λάθος κλίµα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2011 07:00 |

Αν πιστέψουµε την κυβέρνηση, βαδίζουµε κανονικά προς την έξοδο από την κρίση. Λίγο αργά, αλλά πάµε καλά, και όλοι µάς δίνουν συγχαρητήρια. Ετσι ώς το τέλος του έτους η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσηµο. Και από του χρόνου οι αγορές θα αρχίσουν να µας δανείζουν µε λογικά επιτόκια. Και τότε: κρίσης τέλος!

Αν πιστέψουµε όλους τους άλλους, πάµε κατά διαόλου. Οι γνωστοί οίκοι µάς υποβαθµίζουν αβέρτα, τα διεθνή µεγαλοµίντια µάς λένε ότι βρισκόµαστε σε χρεοστάσιο, οι τροϊκανοί διαδίδουν ότι χαλαρώσαµε και θα κόψουν το δάνειο. Και θα κρατήσει χρόνια αυτή η κολόνια.

Παρένθεση. Βεβαίως όλα αυτά αφορούν τουςαριθµούς. Για τους ανθρώπους σε αυτή τη φάση δεν γίνεται συζήτηση. Κλείνει η παρένθεση.

Ποια από τις δυο προβλέψεις είναι η σωστή; Απάντηση: όποια και αν είναι, µας βρίσκει σαν τους Αθηναίους του Θουκυδίδη: «Των οικιών ηµών εµπιµπραµένων ηµείς άδοµεν». Η χώρα βρίσκεται σε λάθος κλίµα. Οι περισσότεροι Ελληνες κοιµούνται ακόµη µε λάθος πλευρό. Εχουν την αίσθηση ότι µπόρα είναι, θα περάσει. Σηκώνουν λεφτά από τις τράπεζες για να... διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο ζωής.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα 110 δισ. της τρόικας ήταν επιχορήγηση – κάτι σαν το ΕΣΠΑ. Και άλλοι που θεωρούν ότι η κρίση δεν θα τους αγγίξει γιατί έχουν τον τρόπο τους – οι άλλοι ας πρόσεχαν. Ετσι, ενώ η οικονοµία κινείται επί ξυρού ακµής, η κοινωνία «είναι αλλού», και απλώς διαµαρτύρεται κατά οµάδες και κατά περίπτωση.

Το κερασάκι σ’ αυτή την τούρτα είναι η επικοινωνιακή γραµµή του κυβερνητικού επιτελείου. Λέξεις όπως «επιτυχία», «διεθνές κύρος», «εµπιστοσύνη» χρησιµοποιούνται µε στόµφο για εσωτερική κατανάλωση. Οµως, όταν χειρίζεσαι έτσι µια κρίση, το µόνο που πετυχαίνεις είναι ο εφησυχασµός. Και ο εφησυχασµός είναι πιο επικίνδυνος από την κρίση. Σε µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού δεν υπάρχει καν αίσθηση κινδύνου.

Το διακύβευµα αυτής της κρίσης είναι το αντίστοιχο ενός πολέµου. Αλλά στους πολέµους κηρύσσεται πανστρατιά. Πάνε στο µέτωπο οι καλύτεροι. Και επιτάσσεται ό,τι µπορεί να χρησιµοποιηθεί στα πεδία της µάχης. Γιατί σε τελευταία ανάλυση, ο βασικός κανόνας στον πόλεµο είναι εκείνος που έλεγε ο στρατηγός Πάτον: «Ο σκοπός δεν είναι να πεθάνεις για την πατρίδα σου, αλλά να κάνεις τους άλλους να πεθάνουν για τη δική τους».

14
αθηνοδωρος
06/04/2011 00:22
Αν ήμουν ο ΓΑΠ θα έκανα το εξής : Θα έβαζα μισθό σε όλους τους ΔΥ 492 ευρώ παντού όμως σε δικαστικούς αστυνομικούς παντού .. Αυτοί όλοι θα ψωμολυσάγαν άσε που δεν θα αγόραζαν τίποτα . Και θα άφηνα όλους τους άλλους να τα βγάλουν πέρα στον ιδιωτικό τομέα , μάταια όμως . Μετά Με 592 ευρώ οι εφοριακοί από αντίδραση στην κοινωνία θα μάζευαν περισσότερους φόρους Οι αστυνομικοί θα έκοβαν κλήσεις Οι μηχ/κοι θα έριχναν πρόστιμα στα αυθαίρετα . Οι έμποροι επειδή δεν θα αγόραζε κανένας τπτ θα έριχναν τις τιμές σημαντικά όσοι έμειναν ζωντανοί . Οι εργολάβοι προμηθευτές θα δούλευαν και οι ίδιοι μπας και ζήσουν με μειωμένα κόστη Έτσι θα γινόταν η επανεκκίνηση της οικονομίας Άσε που με 492 € κανείς δεν θα ζήταγε από ΔΥ να αλλάξουν το κράτος και τις δομές του όλοι θα τα έβαζαν με άλλες κοινωνικές τάξεις μεταξύ τους και οι ΔΥ που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ στο απυρόβλητο θα την περνούσαν . Ετσι θα είχαμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για 3 χρόνια και ο ΓΑΠ θα εκανε αυξήσεις όπως ο πατέρας του το 1981 και να το ΠΑΣΟΚ άλλα δέκα χρόνια στην εξουσία
Τακης.Χ.
05/04/2011 23:03
Η απάντηση είναι απλή.Ο Παπακωνσταντίνου λέει ότι πάμε καλά γιά νά τόν ακούνε οι οίκοι αξιολόγησης καί νά αντιδρούν μέ τήν συνεχή υποβάθμηση τής Ελλάδας.Ηδη μάς έχουν κατατάξει δίπλα στά σκουπίδια μέ δύο υποβαθμίσεις μέσα σέ τρείς μέρες.Τήν επόμενη φορά πού θά ξαναπεί ότι πάμε καλά θά φάμε άλλη μία τελευταία υποβάθμηση καί πιάσαμε πάτο.Μετά θά αρχίσει τό πανηγύρι τού φθηνού ξεπουλήματος αφού τό Χ.Α καί οι μετοχές τών ΔΕΚΟ θά έχουν πιάσει καί αυτές πάτο.Υπό αυτή τήν ένοια καλά πάμε,ότι δηλαδή τό δόλιο σχέδιο μέχρι τώρα δουλεύει ρολόι.
kou kou
05/04/2011 21:15
ρε τι μπερδεμα, ακομα και οι εκπροσωποι των αφεντικων ταχουν χαμενα......:))) Θα σας παρουμε αμπαρισμα λαμογια καπιταλες!!!
Kostas
05/04/2011 16:04
Εσύ σε ποιά κατηγορία ανήκεις; Ξέρεις;

Θα σου πω εγώ. Ανήκεις σαυτούς που ισχυρίζονται: ό,τι και να γίνει, εκέίνο που είναι ζητούμενο είναι να το κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Και το σκεπτικό σου είναι το απλό (αυτό που αφήνεις να εννοηθεί. Γιατί το πραγματικό είναι,πάσει θυσία στίρηξη του ΠΑΣΟΚ) Αφού ο Καραμανλής όντας πολύ λίγος, έως και επικίνδυνος για την διακυβέρνηση της χώρας (σημείο στο οποίο συμφωνώ απόλυτα και μάλιστα θα έλεγα ότι θα έπρεπε να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη γιατί άφησε τα πράγματα στον αυτόματο φοβούμενος μη χάσει την καρέκλα του) οδήγησε την χώρα σε αδιέξοδα, δεν μπορεί η Δεξιά να έχει ρεαλιστική πρόταση. Από την άλλη η Αριστερά ούτε έχει ούτε θα μπορούσε να έχει αξιόπιστη πρόταση εξόδου από την κρίση (και ιδιαίτερα μέσα σένα παγκοσμοποιημένο καπιταλιστικό περιβάλον θα πρόσθετα εγώ).

Άρα ας αφήσουμε ήσυχο το ΠΑΣΟΚ να κάνει ό,τι καταλαβαίνει. Ας το αφήσουμε να κάνει αναδιαρθρώσεις στα χαρτιά.
Ας αφήσουμε τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ να απολαμβάνουν στο απυρόβλητο τους παχυλούς μισθούς τους.
Ας αφήσουμε τους διάφορους συνδικαλισταράδες να το παίζουν νταήδες και να απειλούν ότι θα χυθεί αίμα.
Ας αφήσουμε το Δημόσιο υπάλληλο στην απραξία, στην μίζα, στην απραξία, στην ατιμωρησία, στην ησυχία του.


ανωνυμος
05/04/2011 15:31
δεν κατάλαβα τι έχει να κάνει ο Πάτον με τον εφησυχασμό αλλά ο εφησυχασμός έχει να κάνει με το βόλεμα κύριε Λακόπουλε - διαφθορά, λάδωμα, φακελάκι, φοροδιαφυγή, αργομισθία, μίζα, όσο τα έχουμε είμαστε εντάξει...
Βαγγελης
05/04/2011 13:55
Νοσταλγος του ''80 εγινες κ.Λακοπουλε..? "νομος ειναι το δικιο του εργατη" και αλλες μπαρουφες μας λες..?

Δηλαδη εισαι οπαδος των πρακτικων που μας ελιωσαν, μας κατεστρεψαν ισοπεδωτικα σαν χωρα..? Ουτε οι (εναπομειναντες) κκεδες δεν τα λενε αυτα που λες πια...
αρχιστράτηγος γιωργάκης
05/04/2011 13:34
Φίλτατε ο ΓΑΠ ούτε σε stratego δεν θα μπορούσε να ηγηθεί...όχι στον "πόλεμο" που λες..
;
05/04/2011 13:33
Σωστά...Δεν πρέπει να σηκώνουν λεφτά απ''την τράπεζα οι έλληνες εφόσον μπορούν να την περάσουν με τα 300 ευρώ του οαεδ...μωρ''τι μας λες...
Πολίτης Χ.
05/04/2011 13:17
Τα εμπόδια και η υπονόμευση των κυβερνητικών επιλογών, δεν προέρχονται τόσο από την Αντιπολίτευση όσο από το ίδιο το κυβερνών κόμμα και συγκεκριμένα από το λεγόμενο "βαθύ ΠΑΣΟΚ", σε όλες του τις εκφάνσεις (κοινοβουλευτική, συνδικαλιστική κλπ). Επειδή όμως το διακύβευμα, όπως λέτε και η ευθύνη είναι καίρια για το μέλλον της χώρας και ξεπερνά την ανάγκη να τηρούνται εσωκομματικές ισορροπίες και μικροκομματικές πρακτικές, κοινή προσδοκία είναι να βρει το θάρρος ο Πρωθυπουργός να πράξει ότι δεν τόλμησε μέχρι σήμερα. Στο κάτω-κάτω, όταν κυβερνάς μια χώρα " εν μέσω καταιγίδας" ηγείσαι όλων των πολιτών και αγωνίζεσαι για το κοινό συμφέρον (έστω κι''αν αυτό προσδιορίζεται ποικιλοτρόπως, οπότε αμφισβητείται ως όρος!). Πάνε στο μέτωπο οι καλύτεροι, λέτε! Σωστά! Αρκεί να τους ..ανακαλύψει ο Πρωθυπουργός! Αρκεί να δεχτούν.Αρκεί να τους εμπιστευτεί ! Ο τόπος και η επιβίωση του, ξεπερνά τα κομματικά όρια και απαιτεί, αυτό που αποκαλείτε, πανστρατιά !
Τζιμης.
05/04/2011 12:08
Πολυ μιζερια σου βγαινει λακοπουλε τωρα τελευταια...Ενα πραγμα σαν τον Παναγιωτακοπουλο της "αριστερης πρωτοβουλιας" που απορω γιατι ο Γιωργος δεν τον εχει πεταξει εξω απο το ΠΑΣΟΚ αυτον τον επαγγελματια αεργο παρατρεχαμενο...
Μιχαήλ Λαοκράτης Κομνηνός
05/04/2011 11:30
Αγαπητέ, ίσως αυτοί που βγάζουν τα λεφτά από την τράπεζα για να διατηρήσουν έστω προσωρινά το βιωτικό τους επίπεδο να είναι οι εξυπνότεροι όλων κι εμείς που αποταμιεύουμε σε Ευρώ ότι απομένει από την ατομική μας σύμβαση μετά από τόσους λογαριασμούς και τόση ακρίβεια ΦΠΑ 23% να είμαστε τα κορόιδα της τράπουλας που θα βρεθούμε με χρωματιστά κουπόνια που θα γράφουν πάνω "ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ".

Και δεύτερο, υπάρχουν καταστροφές και καταστροφές. Η δική μας καταστροφή, δηλαδή η μετάβαση από τους μισθούς πείνας στους μισθούς ένδειας, από τα μεσαιωνικά στα τελείως βάρβαρα ωράρια και από το κοινωνικό κράτος στις ιδιωτικοποιήσεις έχει ήδη συντελεστει. Έχετε δίκιο να ψέγετε τους πρώην μεσοαστούς, γιατί πράγματι δεν πρόκειται να βρουν τη συμπαραστασή μας στο δράμα τους που δεν θα μπορούν να πηγαίνουν διακοπές κάθε χρόνο, ούτε ν'' αγοράσουν μεζονέτα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να συμπαραταχτούμε με μια κυβερνητική πολιτική που κάνει τους ύπερπλούσιους ύπερπλουσιότερους. Κι αν οι παχυλοί μισθοί των ΔΕΚΟ περικοπούν, κέρδη στον επενδυτή που θα τις αγοράσει κοψοχρονιά θα γίνουν, ούτε μισθοί στους χαμηλόμισθους, ούτε συντάξεις των γερόντων, ούτε δωρεάν σχολεία και νοσοκομεία. Όμως αυτέ έχει ανάγκη μια ενδεής κοινωνία που δεν αντέχει τη λεηλασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Και για να το θέσω πιο ωμά, πράγματι τα σπίτια μας καίγονται, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να πριμοδοτήσει αυτούς που θα χτίσουν στα καμμένα. Υποστηρίζει το κεφάλαιο σε βάρος της εργασίας και κατασκευάζει μια κοινωνία ζούγκλα, που δεν με νοιάζει αν είναι δική της πρωτοβουλία ή αν την επιβάλει η ΕΕ κι η Τρόικα. Οι φτωχοί έχουν δίκιο να αναρρωτιούνται γιατί καίγονται και τα δικά τους σπίτια μολονότι αυτοί δεν έπαιξαν ποτέ με την οικονομική φωτιά. Γιατί η δημόσια περιουσία θα πρέπει να γίνει κέρδος ορισμένων χωρίς να ωφεληθεί η κοινωνία.

Και τα χειρότερα έπονται. Διότι όποιος βιώνει μια ραγδαία υποβάθμιση του βιωτικού του επιπέδου προς ώφελος μιας χούφτας ισχυρών δεν έχει περιθώριο για πολυτέλειες. Οποιαδήποτε ιδεοληψία που θα του τάξει μια οσοδήποτε περιορισμένη αλλά διασφαλισμένη θέση στην κοινωνία και την οικονομία είναι προτιμότερη από την ελευθερία της αστικής δημοκρατίας να διαλέγεις τον εκμεταλλευτή σου.

Των οικιών ημών και υμών ομού επιπραένων, αμφότεροι άδοεν. Οι μεν συνθήματα αντίστασης, οι δε τον ύμνο του ΠΑΣΟΚ.
OOOO
05/04/2011 11:15
Nαι αλλα απο την αλλη μερια ειναι εκεινοι που ισχυριζονται οτι η οικονομια ειναι ψυχολογια και βαλλουν κατα της κυβερνησης οταν λεει τα πραγματα οπως εχουν και την κατηγορουν (βλεπε Αλεξη και Αλεκα) οτι τρομοκρατει τον Λαο για να περασει τα σχεδια των ξενων καπιταλιστων. Πρεπει να διαλεξουμε τι θελουμε, την διαβεβαιωση της ΝΔ οτι εχει το κουμπι που θα μας βγαλει αυτοματα απο την κριση ή την θεωρια των ανωτερω παλαιοκουμμουνιστων που βλεπου παντου εχθρους, που πουλανε οι αλλοι στους ξενους την Ελλαδα και οι μονο πατριωτες ειναι αυτοι που φυλανε Θερμοπυλες (τι θερμοπυλες, φυλανε λιμανια-εισοδους ξενοδοχιων-εισοδους μουσειων και τηνν Ακροπολη να μην μπει κανενας ξενος). Αμα τυχει δε τον γιαουρτωνουν δεν εχουν προβλημα.
δωρος
05/04/2011 09:11
Μην λαικιζεις κ.Λακοπουλε....Ελεος
Φόν Φούφουτος.
05/04/2011 08:58
Και εδώ Γεώργιε, μπορεί να μην έχουμε πανστρατιά, αλλά, τους καλύτερους έχουμε στην πρώτη γραμμή, για να μην πώ, τους καλυτερότερους. Όσο για την επιτυχία ή μή, που λένε, οι αρμόδιοι ή οι μή αρμόδιοι, νομίζω, ότι, το νοιώθουμε στο πετσί μας, το ποιός έχει, πιθανά, δίκιο.