AΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2011 07:00 |

ΓΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΟΣ πρωθυπουργών είναι οΓιώργος Παπανδρέου, κάτι που εξηγεί το καµάρι της οικογένειας. Ο Γέρος της ∆ηµοκρατίας έγινε διάσηµος για τηφράση «ευηµερούν οι αριθµοί, αλλά πένονται οι πολίτες». Μόνο που σχεδόν µισόν αιώνα αργότερα, µε συνονόµατο Πρωθυπουργό, φθάσαµε στην εξίσωση των όρων. ∆εν ευηµερούν ούτε οι αριθµοί ούτε, βεβαίως,οι πολίτες. Με ένα σµπάρο δυο τρυγόνια.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ γράφουν ιστορία. Το ίδιο όµως και κάποιοι αριθµοί. Ας πούµε, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονοµίας κατά 4,5% το 2010αποτελεί, όπως σηµειώνουν οι «Financial Times», ρεκόρ πεντηκονταετίας για τη χώρα µας. Η διαπίστωση προκαλεί ρίγος. Το -4,5% προέρχεται από την έκθεση της Τραπέζηςτης Ελλάδος για τη Νοµισµατική Πολιτική 2010-2011.∆εν προσφέρεται για χαρούµενη ανάγνωση. Η πρόγνωση για φέτος είναι ότι η οικονοµία θα συρρικνωθεί ακόµη κατά 3%,αν τα πράγµατα δεν πάνε χειρότερα.

ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ ο Κώστας Καραµανλής που πήγε σε εκλογές – και βασικά «τηνέκανε» – µια κρύα νύχταΣεπτεµβρίου. Αφήνοντας κατά µέρος τα κοινοβουλευτικάχρονικά, µπορεί κανείς ναεπικαλεστεί έναν στίχο τουσυγκροτήµατος Doors: «Περάσαµε καλούς καιρούς, µα τώρα τέλειωσαν». Η κατάστασή µας είναι ροκ – ή, εν πάση περιπτώσει, είµαστε ακριβώς στο χειρότερο σηµείο της κρίσης µε όρους πραγµατικής οικονοµίας.

ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΕΙ∆ΙΚΩΝ, δεν έχει κανείς ιδιαίτερη υποµονή για να διατρέξει το κείµενο µιας έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος. Ωστόσο, οι γενικές γραµµές των επισηµάνσεων του Γιώργου Προβόπουλου είναιαπλές. Οι µεταρρυθµίσεις πρέπει να είναιπιο γρήγορες. Το κράτος πρέπει να µαζευτεί κιάλλο. Χρειάζονται αποκρατικοποιήσεις. Κάτι πρέπει να γίνει µε τη φοροδιαφυγή. Είναι απολύτως αναγκαίο ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης. Γνωστά πράγµατα, που όµωςδεν γίνονται µε τηναναγκαία ταχύτητα.

ΑΝ ΒΡΕΘΕΙΣ στη µέση µιας καταιγίδας, ταχαίνεις το βήµα σου για να φύγεις.Σύµφωνα µε τη λογική αυτή, πρέπει να κάνουµε γρήγορα όσα χρειάζονται, όσο οδυνηρά κι αν είναι,για να ξαναπάρει η χώρα µπροστά. ∆υστυχώς, αυτό δεν συµβαίνει. Οχι γιατί η χώρα είναι χαµένη ή δεν έχει εφεδρείες ή δεν έχει δυνατότητες γιαανάπτυξη. Αλλά για δύο αλληλένδετους λόγους.Οι θεσµοί είναι ξεχαρβαλωµένοι. Και το πολιτικό σύστηµα σέρνει τα πόδια του.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ αποφασισµένοι να βάλουν το µαχαίρι στο κόκαλο. Και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Είναι όµως µειοψηφία. Οι περισσότεροι προτιµούν να µην κάνουν κάτι, αν αυτό δεν πρέπει να γίνει αµέσως και επί τόπου ή αν, ακόµη καλύτερα, µπορεί να το κάνει κάποιος άλλος. Αντί λοιπόν να κινηθούµεγρήγορα και αποφασιστικά, καταλήγουµε σεαλληλοκατηγορίες και διάλογο κραυγών.

ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ούτε τα νούµερα θα πιάσουµε ούτε κανέναν µπορούµε να ευχαριστήσουµε. Αυτό είναι το µήνυµα της χθεσινής έκθεσης του Γιώργου Προβόπουλου.

6
costas rahoutis
16/02/2011 17:00
ναι μα αν ειναι πολυ δυνατη η καταιγιδα, τοτε ειναι καλυτερα να βρεις καπου να προστατευθεις εως οτου περασει η μπορα. ισως...
Ph.J
16/02/2011 15:11
Δυστυχώς δύσκολο να δει κατάματα την αλήθεια μια χώρα που έμαθε να ζει μόνο, ναι, μόνο με παραμύθια... Δείτε το 1821... θα καταλάβετε πολλά και για το σήμερα αν θέλετε... (και που να μας έλεγαν ΟΛΗ την αλήθεια !).
Μόνο 80 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Δεξιά έσειρε την Ελλάδα στην απόλυτη καταστροφή (1922), νομίζετε ότι τώρα θα διστάσει να καιροσκοπήσει? (καλά, για την αριστερά δεν μπορώ να πώ, αυτοί ήδη το αποδεικνύουν εμπράκτως πως είναι η 5η φάλαγγα μας)...
Οσο για την ύφεση? Και λίγη είδαμε. Μια χώρα που την όποια ανάπυξή της την ώφειλε στην κατανάλωση και μόνο, που περιμένατε να οδηγηθεί?
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
16/02/2011 15:04
Σιγά την έκπληξη! Όλοι οι ενημερωμένοι πολίτες ξέραμε ότι θα υπάρχει ύφεση αυτού του μεγέθους από τη στιγμή που μπαίνει η προτεραιότητα του περιορισμού των ελλειμμάτων.
Το μοντέλο της επιδοτούμενης ανάπτυξης και του υπερκαταναλωτισμού πέθανε!
ανονιμος
16/02/2011 14:50
"οι θεσμοί είναι ξεχαρβαλωμένοι" Καταπληκτικός και πολύ δημιουργικός χειρισμός της ελληνικής γλώσσας για τον χαρακτηρισμό του τι γίνεται γύρω μας. Μάλλον της επι χρήμασι εκδιδομένης το κιγκλίδωμα...
sil
16/02/2011 11:25
κ. Μητροπουλε συμφωνώ μέχρι ένα σημείο, αλλά να μας πει ο κ. Προβοπουλος γιατί είχαν δώσει στα funds να τζιραρουν αέρα για το δεκαήμερο που άρχισαν τα σπρεντ να ανεβαίνουν τις πρώτες μέρες τις διακυβερνήσεις του Γαπ? Και μάλιστα χωρίς να έχουν το απαιτούμενο κεφαλαίο!!
Λυπάμαι διότι η Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο και τώρα προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα!!
Τώρα ξεπουλάνε τα πάντα, τι μπορεί να κάνει το αφεντικό σας?
Να τα αγοράσει κοψοχρονιας!!

A. Aλεξίου
16/02/2011 09:53
Αχ αυτό το πολιτικό κόστος! Πότε θα βγουν μπροστά μερικοί λεβέντες έλληνες πολιτικοί, που δεν θα βλέπουν την πολιτική σαν επάγγελαμ ζωής, που δεν θα νοιάζονται αν τους ξαναψηφίσουμε, αλλά θα τους ενδιαφέρει η σωτηρία της χώρας και δεν θα διαμορφώνουν τις απόψεις τους με βάση τι θέλουν να ακούνε οι ψηφοφόροι;