] ΧΑΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2010 07:00 |

«Τη µια µονότονη οµιλία, άλληµονότονη, απαράλλαχτη ακολουθούσε», για ναπαραφράσουµε τονΚαβάφη.Αυτό είναι το κλίµα της πενθήµερης συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισµό του 2011. Αν στύψουµε τιςοµιλίεςτων204βουλευτών πουζήτησαντονλόγο,δενθα βγουν ούτε δύο γραµµάρια ζουµί. Χαµένες ώρες σε ένα Κοινοβούλιο στο οποίο όλοι ξέρουν εκ των προτέρων τι θα ψηφίσουν, τι θα χειροκροτήσουν και τι δεν πρόκειται να τηρήσουν. Ανιαρό σκηνικό ώρες ώρες, µε έναν οµιλητή στο βήµα και δυο-τρειςαπό κάτωαπλώς νακάνουνβάρδια! Τοπιοσηµαντικό νοµοθέτηµα της χρονιάς εξελίσσεται σε παράσταση µέτριων «ηθοποιών». Εξαιρέσειςουσίαςσαν του ΗλίαΜόσιαλου καιµερικών άλλων δεναλλάζουν τηνεικόνα µιας Βουλής µε βουλευτές πουοµιλούν χωρίςνα λένετίποτα. Οι χθεσινές σπόντες απόβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά του προϋπολογισµού είναι άλλης τάξης θέµα.

Κάποτε στο Κοινοβούλιο απαγορεύονταν οι οµιλίες από χειρογράφου. Στα προσόντα του πολιτικού συµπεριλαµβανόταν και η ρητορική του ικανότητα. Η µεταπολιτευτική κουλτούρα σάρωσε αυτή την παράδοση. Και έτσι φτάσαµε στο φαινόµενο του «αγορητή» που διαβάζει ένα κείµενο γραµµένο από άλλους. Λίγοι από τους 300 µπορούν να πουν αυτό που θέλουν από στήθους. Είναι κοινό µυστικό ότι επίσης λίγοι µπορούν να γράψουν οι ίδιοι την οµιλία τους – µερικοί δεν µπορούν καν να τη διαβάσουν.

Αυτό το έλλειµµα αναδεικνύεται περισσότερο όταν συζητείται ο προϋπολογισµός. Το «συζητείται» είναι απλώς σχήµα λόγου. Το «στικεράκι» µε τους κωδικούς και την ωραιοποιηµένη έκθεση που καταθέτει ο υπουργός Οικονοµικών είναι «τέικ ιτ ορ λιβ ιτ» για τους βουλευτές. Μοιραία και η εκφώνηση της οµιλίας τους είναι µονοσήµαντη και επίπεδη. Οι κυβερνητικοί τα βρίσκουν όλα ωραία και καλά.

Οι αντιπολιτευόµενοι, µαύρα και σκοτεινά.

Και οι δύο πλευρές απευθύνονται στο κενό. Κάνεις δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του τίποτε από όσα ακούγονται – ούτε από τα πολλά και ανούσια, ούτε από τα λίγα και σοβαρά. Τα «µίντια» ενδιαφέρονται αν πετάξει κάποιος µια σκανδαλιστική παρόλα, αν γίνει καβγάς και αν στηθεί κανένα επεισοδιάκι «επί του κανονισµού». Ετσι οι οµιλητές σπανίως ενδιαφέρονται να προετοιµαστούν σωστά. Και µοιραία κάποιοι από αυτούς απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που έλεγε ο ούγγρος µαθηµατικός Γιον Νέιµαν: «∆εν υπάρχει λόγος να είσαι ακριβής όταν δεν ξέρεις καν για ποιο πράγµα µιλάς».

7
Ενδιαφερόμενος πολίτης
22/12/2010 19:10
Αυτές είναι οι αδυναμίες της δημοκρατίας κ. Λακόπουλε. Ο Τσώρτσιλ είχε πει ότι το καλύτερο επιχείρημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι μία 5λεπτη συζήτηση με τον μέσο ψηφοφόρο. Αλλά πού είναι το καλύτερο; Τουλάχιστον να ξεχώριζαν οι λίγοι που θα άνοιγαν καινούργιους δρόμους;
K;vstaw
22/12/2010 16:04
Όταν δεν τους δίνεται ο λόγος και πρέπει να ψηφίσουν, διαμαρτύρονται ή κάνουν πως διαμαρτύρονται ( συνήθως όσοι δεν ικανοποιήθηκαν από τη διανομή υπουργικών θόκων ). Όταν πάλι τους δίνεται ο λόγος, τότε μιλάνε χωρίς να λένε κάτι, απλά μιλάνε για να μιλάνε. Πετάνε και καμιά κορόνα, ρίχνουν μερικά γλειψίματα, μήπως και στον επόμενο ανασχηματισμό εξασφαλίσουν κανένα υπουργείο ή έστω, υφυπουργείο!
ανωνυμος
22/12/2010 15:44
@ Κώστας - συμφωνώ και επαυξάνω, όταν οι ίδιοι πολιτικάντηδες διόριζαν και μοίραζαν λεφτά ήταν εντάξει, σήμερα είναι βαράτε τους - λεκτικά και κυριολεκτικά. Είμαστε άξιοι της τύχης μας.
pikis@hotmail.com
22/12/2010 14:13
Με ή χωρίς γραπτό κείμενο οι βουλευτές αρλούμπες πάντα έλεγαν. Τι περιμένεις από αμόρφωτους και ξετσίπωτους;;;
Τσακαλίδης Γεώργιος 22-12-2010
22/12/2010 13:37
Κύριε Λακόπουλε νομίζω ότι οι παρατηρήσεις σας στο σημερινό σχόλιο είναι πολύ σωστές και επίκαιρες.
Πρέπει να αντιληφθούν πλέον ότι σήμερα κανείς δεν συγκινείται ούτε πιστεύει σε αυτά που από το γραπτό κείμενο απαγγέλλουν παπαγαλίζοντες.Ο προφορικός λόγος έχει τη μορφή του πηγαίου του δημιουργικού είναι περισσσότερο πειστικός και δείχνει με ενάργεια ότι ο ομιλών,ομιλεί σχετικά με το θέμα αντιθέτωςο γραπτός λόγος δείχνει οτι μιλά για το θέμα αφήνοντας ακάλυπτο τόν αγορητή να βαυκαλίζεται κορδακιζόμενος.Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της βουλής θα βάλει στόχο το ανεπίτευκτο για να επαναφέρει τόν παλιό εθυμικό κανονισμότου απλού σημειώματοςπου πρέπιει να έχει ο αγορητής.
Κώστας
22/12/2010 12:58
Τόσο καιρό που έρρεε άφθονο το ευρωπαϊκό χρήμα τέτοιες λεπτομέρειες δεν μας απασχολούσαν. Τώρα βγαίνουν όλα στην επιφάνεια σαν βούρκος που έχει σκάσει. Τελικά είναι αλήθεια ότι η κρίση θα μας κάνει καλό αρκεί να γίνουν βήματα προς τη διόρθωση όλων των κακών της μοίρας μας.
Φόν Φούφουτος.
22/12/2010 11:36
Μήν το λές, Γεώργιε, να δείς, που σήμερα, οι Αρχηγοί των φυλών, της Βουλής, θα ... ''διασταυρώσουν τα ξίφοι των''. Άσε που θα υπάρξουν και ... ''διασταυρούμενα πυρά''.